Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΚΟΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ

anatomia-2

Χωρίς αμφιβολία ο κολικός του νεφρού αποτελεί έναν από τους πιο δυνατούς πόνους που μπορεί να ταλαιπωρήσουν τον άνθρωπο. Κάθε άνθρωπος έχει 1-10% πιθανότητα να εμφανίσει κολικό του νεφρού κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Προκαλείται από οξεία πλήρη ή μερική απόφραξη του ουρητήρα εξαιτίας συνήθως κάποιου λίθου. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε άλλα σπανιότερα μη λιθιασικά αίτια ,όπως πήγματα αίματος, σε στένωση της πυελοουρητηρικής συμβολής, κ.ά. ή σε εξωαυλικά αίτια (δηλαδή έξω από τον αυλό του ουρητήρα) που πιέζουν τον τελευταίο, όπως γυναικολογικά , αγγειακά, οπισθοπεριτοναικά.
Ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο πόνος, στον τυπικό κολικό του νεφρού ,αρχίζει συνήθως ξαφνικά, χωρίς πρόδρομα συμπτώματα και στην αρχή εντοπίζεται στη νεφρική χώρα, στη συνέχεια όμως επεκτείνεται προς τα κάτω, προς τα γεννητικά όργανα και την ουρήθρα.

Πολλές φορές, ο πόνος εξ αρχής είναι δυνατός, άλλοτε όμως, αρχικά παρουσιάζεται σαν αίσθημα βάρους ή σαν σφίξιμο στη νεφρική χώρα, για να γίνει σε λίγη ώρα ανυπόφορος για τον άρρωστο, που στην προσπάθειά του να βρει ανακούφιση, δεν μπορεί να σταθεί σε ένα μέρος, αλλά συνέχεια αλλάζει θέση, χωρίς τελικά να κατορθώσει να ηρεμήσει.
Μπορεί να συνυπάρχουν συχνουρία, κάψιμο, δυσουρία.
Πολύ συχνά επίσης εμφανίζεται αιματουρία. Ακόμη συχνότερα, ο άρρωστος που έχει κολικό εμφανίζει άφθονη εφίδρωση (ιδρώτα),εμετούς ή τάση για εμετό καιμετεωρισμό (πρήξιμο) στην κοιλιά.
Τι πρέπει να κάνετε και τι δεν πρέπει να κάνετε στον κολικό του νεφρού.
Ο ανυπόφορος και βασανιστικός πόνος απαιτεί άμεση αντιμετώπιση, αφού βέβαια είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για κολικό του νεφρού.
Πρώτα από όλα μη πίνετε υγρά την ώρα του κολικού. Υπάρχει η αντίληψη ότι εάν καταναλώνονται υγρά τη στιγμή του δυνατού πόνου βοηθούμε τον οργανισμό να αποβάλλει την πέτρα. Αυτό δεν ισχύει, αντιθέτως αυξάνεται ο πόνος. Η λήψη άφθονων υγρών επιβάλλεται στα μεσοδιαστήματα που δεν πονάτε.
Η χρήση θερμοφόρας στην νεφρική χώρα ή στο σημείο που εντοπίζεται ο πόνος, συνήθως τον ανακουφίζει. Στην συνέχεια μπορείτε να βάλλετε ένα υπόθετο ή εάν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης ενέσιμης μορφής(ενδομυϊκά) ενός μη στεροειδούς αντιφλεγμονώδους φαρμάκου π.χ. δικλοφαινάκης (υπόθετο ή ενέσιμη μορφή Voltaren). Εάν δεν υποχωρήσει ο πόνος μέσα σε μισή ώρα θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ουρολόγος σας, ο οποίος θα σας χορηγήσει πιο δυνατά παυσίπονα σε ενέσιμη μορφή, π.χ. πεθιδίνη, κ.ά.
Μη ξεχνάτε να ενημερώσετε το γιατρό για τα φάρμακα που έχετε ήδη πάρει. Επί εμμονής του πόνου πρέπει να γίνει εισαγωγή του ασθενούς στο νοσοκομείο. Τονίζεται ξανά ότι τα παραπάνω μπορείτε να τα εφαρμόσετε μόνο όταν είστε σίγουροι ότι πάσχετε από κολικό του νεφρού, γιατί υπάρχει περίπτωση με τη χρήση των παυσίπονων να καλυφτεί η κλινική εικόνα σοβαροτέρων καταστάσεων που έχουν παρόμοια συμπτωματολογία με τον κολικό, όπως η ρήξη ανευρύσματος της αορτής, η οξεία σκωληκοειδίτιδα, η οξεία παγκρεατίτιδα ,κ.ά.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα