Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Θα είναι ορατός από τη Γη ένας Milky Way σουπερνόβα μέσα στα επόμενα 50 χρόνια;


Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, ένας σουπερνόβα θα εμφανιστεί στο γαλαξία μας και θα είναι ορατός από τη Γη, σύμφωνα με τους αστρονόμους στο Ohio State University.

Με τις υπολογισμένες πιθανότητες να είναι σχεδόν 100 τοις εκατό, ένας τέτοιος σουπερνόβα θα είναι ορατός σε τηλεσκόπια με τη μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Για τους αστρονόμους, είναι μία μεγάλη ευκαιρία να ανιχνεύσουν έναν σουπερνόβα αρκετά γρήγορα για να δουν τι συμβαίνει από την αρχή του θανάτου ενός άστρου.

Φωτογραφία από το Chandra X-ray δείχνει το Cassiopeia Α, το νεότερο κατάλοιπο σουπερνόβα στον Γαλαξία μας. Credit: NASA / CXC / MIT / UMass Amherst / MDStage et al

Έχουν ευαίσθητους ανιχνευτές νετρίνων (σωματίδια που εκπέμπονται από τον πυρήνα ενός καταρρέοντος αστεριού) και βαρυτικών κυμάτων (που δημιουργούνται από τις δονήσεις του πυρήνα του αστεριού), οι οποίοι μπορούν να βρουν οποιοδήποτε σουπερνόβα που εμφανίζεται στον γαλαξία μας.


«Βλέπουμε όλα αυτά τα αστέρια που μετατρέπονται σε σουπερνόβα σε άλλους γαλαξίες, και δεν κατανοούμε πλήρως πώς συμβαίνει. Νομίζουμε ότι ξέρουμε, λέμε ότι  γνωρίζουμε, αλλά αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα 100 τοις εκατό αλήθεια," δήλωσε ο Christopher Kochanek, καθηγητής της αστρονομίας στο Ohio State και στο Ohio Eminent Scholar στην Παρατηρησιακή Κοσμολογία.

"Σήμερα, οι τεχνολογίες έχουν προχωρήσει σε σημείο που μπορούμε να μάθουμε πάρα πολύ περισσότερα για τους σουπερνόβα, αν μπορούμε να ανιχνεύσουμε τον επόμενο στο γαλαξία μας και τον μελετήσουμε με όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μας."

Το ερώτημα είναι αν μπορούμε πραγματικά να δούμε φως από τον σουπερνόβα επειδή ζούμε σε ένα γαλαξία γεμάτο με σκόνη - τα σωματίδια αιθάλης που ο Kochanek συγκρίνει με εκείνα που παρατηρούνται στα καυσαέρια πετρελαιοκίνητων φορτηγών - που απορροφεί το φως και μπορεί να κρύψει έναν σουπερνόβα από την κοινή θέα.

Σύμφωνα με τον διδακτορικό φοιτητή Scott Adams, η αιθάλη χαμηλώνει το οπτικό φως από τα αστέρια κοντά στο κέντρο του γαλαξία κατά έναν συντελεστή περίπου ένα τρισεκατομμύριο, από τη στιγμή που φτάνει σε μας. 

Ευτυχώς, το υπέρυθρο φως δεν επηρεάζεται από αυτή την αιθάλη πάρα πολύ και απενεργοποιείται μόνο κατά ένα συντελεστή 20.

Με την εξισορρόπηση όλων αυτών των παραγόντων, οι αστρονόμοι καθορίζουν ότι έχουν σχεδόν 100 τοις εκατό πιθανότητες να ανιχνεύσουν έναν πολύτιμο Milky Way σουπερνόβα κατά τα επόμενα 50 χρόνια.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο The Astrophysical Journal . 

messagetoeagle

Απόδοση Κειμένου dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα