Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Ξύδι, το νέκταρ της Ελληνικής Διατροφής

ksudi-to-nektar-ths-diatrofis

Μεταξύ των υποπροϊόντων των φρούτων και των κρασιών που έχουν αντιοξειδωτική ικανότητα είναι και το ξύδι. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα εξαρτάται κυρίως από το περιεχόμενό του σε πολυφαινόλες, εξαρτάται όμως και από το σύστημα που γίνεται η οξική εκτροπή και η διαδικασία ωρίμανσης κατά την παραγωγή του.
Μελετήθηκε η ολική αντιοξειδωτική ικανότητα 27 διαφορετικών ξυδιών που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά με τη μέθοδο BAP (Biological Antioxidant Potential).
Προσδιορίσθηκε ο αριθμός των ολικών φαινολών, η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και μετρήθηκαν διάφορες χρωματικές παράμετροι. Οι μετρήσεις έγιναν αμέσως μετά το άνοιγμα της συσκευασίας του προϊόντος και 3 μήνες μετά από την τοποθέτησή του σε οικιακές συνθήκες και θερμοκρασία δωματίου.

Από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα έχουν τα μπαλσάμικα και τα ξύδια που προέρχονται από κόκκινο κρασί. Η αντιοξειδωτική δε ικανότητα σχετίζεται θετικά με την περιεκτικότητα σε φαινόλες και με την περιεκτικότητα σε σάκχαρα.
Επίσης η αντιοξειδωτική ικανότητα των ξυδιών σχετίζεται θετικά και με τις χρωματικές τους παραμέτρους. Συμπερασματικά, το ξύδι και ειδικότερα το μπαλσάμικο και το προερχόμενο από κόκκινο κρασί έχει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα. Η αντιοξειδωτική ικανότητα δε μεταβάλλεται μετά από περίοδο 3 μηνών σε συνθήκες οικιακής συντήρησης και σε θερμοκρασία δωματίου.
Οι παραπάνω μελέτες αποτελούν παραδείγματα προϊόντων που καταναλώνονται στη μεσογειακή διατροφή και έχουν αποδεδειγμένα ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα που οφείλεται κυρίως στις φαινόλες και πολυφαινόλες των φρούτων και των φυτών γενικότερα.
katerina-skenderh-antiokseidwtikh-ikanothta-ksudiou-75x100Κατερίνα Σκενδέρη, Βιοχημικός PhD
Επιστημονική συνεργάτης στο τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα