Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Τα συναισθήματα και οι αισθήσεις


Πόσοι από εμάς έχουν την ψυχραιμία την ώρα που βιώνουν ένα συναίσθημα, να «αφουγκραστούν» το σώμα τους και τις αισθήσεις που συνδέονται με το ανάλογο αυτό συναίσθημα που βιώνουν; 
Ίσως ελάχιστοι, αλλά το σώμα μας όμως σε πολλές περιπτώσεις κάνει πραγματικά αισθητή την παρουσία του, αναγκάζοντας μας να το ακούσουμε.

Τα συναισθήματα δεν είναι τίποτα άλλο παρά σωματικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα που δέχεται ο εγκέφαλος μας, που και αυτός με τη σειρά του «αντιλαμβάνεται» τα πράγματα μέσω των πέντε αισθήσεων.

Ρίχνοντας μια ματιά στο βιβλίο της ψυχοθεραπεύτριας Isabelle Filliozat “Que se passé-t-il en moi?” (“Τι μου συμβαίνει τελικά;»), μαθαίνω ότι επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν την ίδια φυσιολογία, τα συναισθήματα είναι παγκόσμια και εκφράζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Σε περίπτωση που δεν κατασταλούν ή διαστρεβλωθούν με κάποιο τρόπο, οι αισθήσεις που συνδέονται με αυτά είναι παρόμοιες για όλους τους ανθρώπους.

Το πινακάκι που παρέχει η συγγραφέας για τις αισθήσεις που συνδέονται με τα συναισθήματα είναι πολύ ενδιαφέρον.


ΦΟΒΟΣ: Ταχυπαλμία, πτώση της θερμοκρασίας του δέρματος, αίσθηση κρύου, ανατρίχιασμα, στεγνό στόμα, σφιγμένο στομάχι, υγρά χέρια, χλωμό πρόσωπο.

ΘΥΜΟΣ: Έντονη ταχυπαλμία, αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, αίσθηση ζέστης, ένταση στη σιαγόνα, συνοφρύωμα, μακρύτερη εκπνοή από εισπνοή, σφιγμένες γροθιές, επιθυμία για χειροδικία.

ΕΡΩΤΑΣ: Ζέστη στο στέρνο, επιβράδυνση των καρδιακών παλμών, χαλάρωση του σώματος, ζεστά χέρια, ρόδισμα του προσώπου.

ΧΑΡΑ: Γρήγοροι χτύποι της καρδιάς, επιβράδυνση καρδιακών παλμών, βαθιά αναπνοή, ζέστη στο στήθος.

ΘΛΙΨΗ: Μικρή ταχυπαλμία, ελάχιστη αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος, πτώση ενέργειας, σφίξιμο στο στέρνο, ζάρωμα των άκρων, κλάμα.

ΑΠΕΧΘΕΙΑ: Ανασηκωμένο άνω χείλος, ζαρωμένη μύτη, δυσάρεστη αίσθηση στο διάφραγμα, επιβράδυνση καρδιακών παλμών, σημαντική μείωση της θερμοκρασίας του δέρματος, επιθυμία για εμετό.

Την επόμενη φορά που θα βιώσετε κάποιο δυνατό συναίσθημα, προσπαθήστε να «ακούσετε» το σώμα σας και τις αντιδράσεις του για να μπορέσετε να καταλάβετε τι πραγματικά είναι αυτό που σας συμβαίνει τη δεδομένη στιγμή.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα