Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Λένε ότι ο μεγαλύτερος Έλληνας αθλητής που υπήρξε ποτέ είναι ο Τσικλητήρας. Λένε, αυτοί που έχουν δικαίωμα να το λένε. Εσύ, εγώ, που δεν είμαστε ειδικοί, που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον αθλητισμό σαν αθλητισμό, το μόνο δικαίωμα που έχουμε είναι να ακούμε τους γνώστες.
Έτσι που λες. Το ότι ήλθαμε κοντά στον αθλητισμό μέσα από το ποδόσφαιρο, μάλιστα μέσω του οπαδισμού στο ποδόσφαιρο, δεν μας καθιστά ικανούς να κρίνουμε, να αξιολογούμε, να συγκρίνουμε τον αθλητισμό.
Λένε, λοιπόν. Όπως άλλοι, επίσης σε επίπεδο μύστη στον αθλητισμό, τοποθετούν στην κορυφή των Ελλήνων αθλητών τον Τζιμ Λόντο, τον παλαιστή. Σήμερα μιλάμε για τον γίγαντα Κώστα Τσικλητήρα, με αφορμή την επέτειο της γέννησης του, το 1888, στην Πύλο.

Απίστευτα φυσικά προσόντα ο Τσικλητήρας. Ο αθλητής. Τέσσερα ολυμπιακά μετάλλια στο αγώνισμα που διακρίθηκε και σήμερα δεν συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα. Στο «Άνευ Φοράς». Ύψος άνευ φοράς και μήκος άνευ φοράς.
Στους ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το 1908 δυο μετάλλια ο 20χρονος Κώστας και στους ολυμπιακούς της Στοκχόλμης, το 1912, το χρυσό στο μήκος με 3μ. 37 και το χάλκινο στο ύψος με 1μ.55. Έκανε και παγκόσμια ρεκόρ, τον Απρίλιο του 1912 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στο μήκος 3μ.47 και στο ύψος 1μ.72.
Ο Τσικλήτηρας πολέμησε στους βαλκανικούς πολέμους. Είχε αρνηθεί να υπηρετήσει αν δεν τον τοποθετούσαν στην πρώτη γραμμή. Δεν ήθελε να κατηγορηθεί για άνιση μεταχείριση, για χαριστική μεταχείριση. Υπήρχαν τέτοιες συμπεριφορές; Τότε, ναι, υπήρχαν.
Πέθανε στα 25 του χρόνια από μηνιγκίτιδα. Είχε σπουδάσει οικονομικά στην Ανώτατη Εμπορική σχολή. Έξω από το λιμάνι του Ναβαρίνου υπάρχει μια σεμνή προτομή για τον σεμνό Έλληνα στο όνομα του οποίου ο σύλλογος του, ο Πανελλήνιος διοργανώνει τα «Τσικλητήρεια».
Άφησα τελευταία μια λεπτομέρεια. Έχει καταγραφεί ότι στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 ο πανύψηλος Τσικλητήρας έπαιξε τερματοφύλακας στον Π.Ο.Α., τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών, που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Α.Ο.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα