Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Διαζύγιο


page1
Το διαζύγιο είναι μια πραγματικότητα που πρέπει το άτομο να αντιμετωπίσει. Σχεδόν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες υπάρχει η δυνατότητα διάλυσης του γάμου αφού είναι μέρος της ατομικής ελευθερίας και της προσωπικής επιλογή του ανθρώπου. Ο γάμος είναι μια σύμβαση και ως τέτοια από νομική άποψη μπορεί να ακυρωθεί.
Αλλά τι είναι αυτό που κάνει δύο ανθρώπους που αγαπούν ο ένας τον άλλο όταν αρχίζουν τη σχέση τους, να οδηγούνται να μισούν ο ένας τον άλλον μετά από μερικά χρόνια; Είναι εγωισμός, αδυναμία να διατηρηθεί μια επικοινωνία, ανωριμότητα, ζήλια, απιστία, αδιαφορία, οικονομικά προβλήματα, πλήξη; Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις βλέπουμε πως υπάρχουν κοινές αιτίες διαζυγίου. Σύμφωνα με έρευνες μετά από επτά χρόνια γάμου τα περισσότερα ζευγάρια χωρίζουν, με πιο κοινή αιτία την ασυμφωνία χαρακτήρων που οφείλεται στην ανωριμότητα των εταίρων.
Ας δούμε τώρα κάποιες αιτίες διαζυγίων που εμφανίζονται πιο συχνά:

Απιστία: Εμφανίζεται συνηθέστερα στα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί. Η ερωτική έλξη και η σεξουαλικότητα έχουν χαθεί μεταξύ του ζευγαριού και εκεί έρχεται το τρίτο πρόσωπο να αναπληρώσει το κενό. Δεν συγχωρούν όλοι την απιστία, αλλά μερικές φορές μπορεί να υπάρξει συγχώρεση όταν ο απατημένος εταίρος θεωρήσει την απιστία ως μια ασήμαντη φευγαλέα σχέση. Αυτός ο συλλογισμός σχετίζεται με τις αξίες και τον τρόπο θεώρησης των πραγμάτων που έχει το άτομο γενικότερα στη ζωή του.
Ζήλια: Άτομα ιδιαίτερα ανασφαλή και με χαμηλή αυτοεκτίμηση ταλαιπωρούνται από το αίσθημα της ζήλιας. Κάποιος που δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του και τον έχει υποτιμήσει, προβάλλει τα συναισθήματα αυτά στο άλλο άτομο και αισθάνεται πως επειδή δεν αξίζει τίποτα, ο άλλος θα βρει κάτι καλύτερο από αυτόν. Αν η ζήλια τεθεί υπό έλεγχο και κυρίως, αν το άτομο τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του, θα μπορούσε να αλλάξει η έκβαση της σχέσης.
Αδιαφορία: Είναι συχνά υποκειμενική και εξαρτάται κυρίως από το πως εκλαμβάνει ο σύντροφος μας το ενδιαφέρον. Πολλά άτομα είναι εξαρτημένα από την σχέση τους και με έντονο το αίσθημα της κτητικότητας οπότε αναζητούν πολύ μεγάλη προσοχή. Από την απέναντι οπτική, κάποια άτομα θεωρούν πως η αγάπη και ο έρωτας είναι δεδομένα και δεν εκφράζουν την αγάπη τους με κάποιο τρόπο. Αλλά η αγάπη μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους αρκεί και οι δύο εταίροι να την νιώθουν.
Πλήξη: Συνδέεται με την έλλειψη προσωπικής ανάπτυξης. Το άτομο τείνει να προβάλει τη δική του στασιμότητα στην ανάπτυξη της σχέσης. Αισθάνεται την σχέση του μη αποτελεσματική και βαλτωμένη. Αν έχετε βαρεθεί την ζωή με τον σύντροφο σας κάντε νέα πράγματα και σπάστε την ρουτίνα. Ασχοληθείτε ατομικά με νέα πράγματα αλλά και από κοινού. Οι νέες ασχολίες ανανεώνουν την σχέση. Στην ουσία πολλοί βαριούνται τον ίδιο τους τον εαυτό αλλά αυτό σχετίζεται περισσότερο με την κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη είναι μια άλλη ιστορία.
Το πιο σύνηθες, όπως είπαμε και παραπάνω, είναι η ανωριμότητα του να μπεις σε ένα γάμο χωρίς να γνωρίζεις αρκετά καλά τον σύντροφό σου. Ευτυχώς, τα ανώριμα άτομα είναι ασταθή και δεν δεσμεύονται εύκολα. Ωστόσο λόγω ανεξέλεγκτου ενθουσιασμού μπορεί να παντρευτούν. Αυτού του είδους οι γάμοι είναι συνήθως καταδικασμένοι να αποτύχουν. Το να είσαι σε ένα γάμο και κατά την διάρκεια αυτού να γνωρίζεις την προσωπικότητα του άλλου είναι σαν να προχωράς στο σκοτάδι. Μέσα στον γάμο θα γνωρίσεις κάθε πτυχή του χαρακτήρα του συντρόφου σου μέσα από τους διαφορετικούς ρόλους που η κοινή ζωή θα σου φέρει (σύντροφός, πατέρας/μητέρα, φίλος/φίλη κτλ). Το να μην γνωρίζεις καλά τον άλλον και τελικά να έχεις έναν ευτυχισμένο γάμο στην διάρκεια του χρόνου είναι σαν να κερδίζεις λαχείο.
Υπάρχουν πολύ λίγα ζευγάρια που χωρίζουν μόνο από οικονομικά προβλήματα. Στο σήμερα σχεδόν όλοι είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίση που αλλάζει τον τρόπο ζωής μας. Ας κάνουμε αυτή την νέα κατάσταση μια ευκαιρία για να μας ενώσει περισσότερο με τον σύντροφό μας.
Το διαζύγιο κατατάσσεται ως μία από τις κύριες αιτίες στρες σύμφωνα με ψυχολόγους. Μόλις αρχίσουν οι δυσκολίες και το ζευγάρι έρχεται αντιμέτωπο με την προοπτική του χωρισμού το άγχος και το στρες πολλαπλασιάζεται στην ζωή τους. Σε αυτήν την φάση καλό θα ήταν το ζευγάρι να ζητήσει βοήθεια που ίσως να μπορέσει να ξαναφέρει την γαλήνη μεταξύ των εταίρων.
Οι ανθρώπινες σχέσεις σε κάθε τους μορφή είναι πολύπλοκες και δαιδαλώδης. Χρειάζεται αγάπη, υπομονή, επιμονή και διάθεση για αμοιβαίους συμβιβασμούς για να πετύχει ένας γάμος. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην ξεχάσετε ΠΟΤΕ τον λόγο που μπήκατε σε αυτήν την σχέση ή στον γάμο και φροντίσετε να τον κρατήσετε ζωντανό στο πέρασμα του χρόνου. Το να διατηρήσετε μια σταθερή σχέση είναι κάτι που θα σας επιτρέψει να αναπτυχθείτε ομαλά αλλά και θα σας κάνει να νιώσετε ασφαλείς και προστατευμένοι.

Αν κάνεις ένα κατάλογο για τις αιτίες που ένα ζευγάρι παντρεύτηκε και έναν άλλο για όλες τις αιτίες που θα έπρεπε να πάρει διαζύγιο, θα δεις ότι πολλά σημεία είναι κοινά.
Mignon McLaughlin
 Βιβλιογραφία: Χωρισμός και διαζύγιο, Μάρτιν Χέρμπερτ, Εκδ. Ελληνικά Γράμματα

 Το Κλειδί της Σκέψης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα