Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Εισαγγελέας τώρα ή ποτέ. Θρίαμβος της διαπλοκής η συμφορά που έπληξε τη Ρόδο


Eisaggeleas tora I pote. Thriambos tis diaplokis I symfora pou eplixe ti Rodo

Τεράστιες οι ευθύνες για τις ζωές που χάθηκαν και τις περιουσίες που καταστράφηκαν. Αυτές οι ευθύνες δεν είναι ορφανές, υπάρχουν ένοχοι!

Η Ρόδος, που από την Μαύρη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, δεν είδε την πόρτα της κολάσεως και πέρασε το κατώφλι της, τυχαία, για μια ρεβεράντζα. Ο εξ ουρανού ολετήριος «μηχανισμός» λειτούργησε στην ώρα του. Τα χρόνια που προηγήθηκαν κατασκευάσθηκε μια ωρολογιακή βόμβα που κανένας δεν γνώριζε πότε θα εκραγεί. Πάντως, εξερράγη όπως είχε προγραμματισθεί από τους κατασκευαστές της και μόλις συντελέσθηκε το πλήρωμα του χρόνου.
Ήταν πράγματι μανιακή η θεομηνία και έπεσαν στη ροδιακή γη πολλές χιλιάδες τόνοι νερού – ίσως και εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που συνέβη τέτοια κοσμοχαλασιά. Συνέβη πολλές φορές και στο παρελθόν με τις ίδιες ποσότητες νερού, ίσως κάπως λιγότερες, αλλά ίσως και περισσότερες.
Όμως τόσο και τέτοιες εκτεταμένες καταστροφές πρώτη φορά συνέβησαν – ή μάλλον πρώτη φορά έγιναν αντιληπτές, τις είδαν όλοι και όλοι τρόμαξαν.
Αυτό που συνέβη τη Μαύρη Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013, δεν ήταν νομοτελειακά προσδιορισμένο.

Παλαιότερα, όπως και τώρα η Ρόδος είχε αφθονία νερού από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τα ποτάμια, οι χείμαρροι, τα ρυάκια, τα ρέματα, «κατέβαλαν» νερά ολόκληρο το χειμώνα, μέχρι και το τέλος της άνοιξης. Ακόμα και τους ανοιξιάτικους και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες, οι γεωργοί μας πότιζαν τις καλλιέργειές τους από τα τρεχούμενα νερά – γι’ αυτό άλλωστε και κατασκευάσθηκαν σε όλα τα γεωργικά χωριά συστήματα υδραυλάκων που διασώζονται μέχρι και σήμερα.
Τότε τα νερά δεν κατέβαιναν από τα βουνά και εισέβαλλαν στα χωριά, αλλά και στην πόλη, μεταμορφώνοντας τους δρόμους σε ορμητικά ποτάμια και χειμάρρους. Γι’ αυτό δεν γινόταν λόγος για κοσμοχαλασιά και για πρωτοφανή ακραία καιρικά φαινόμενα. Και δεν συνέβαιναν αυτά, διότι τα νερά από τις βροχές είχαν τους δικούς τους δρόμους – ιδιόκτητους και αποκλειστικής χρήσης – και «γνώριζαν» από πού θα περάσουν και πού θα καταλήξουν.
Τα νερά σαν αυτά της Μαύρης Παρασκευής γνώριζαν τα ποτάμια, τους χειμάρρους και τα ρυάκια σαν σπίτια τους και σ’ αυτά έβρισκαν καταφύγιο και διέξοδο.
Σήμερα σε πολλά ποτάμια οι όχθες μπαζώθηκαν, οι χείμαρροι ψήλωσαν και έγιναν οικόπεδα, όπου κτίσθηκαν μονοκατοικίες με θέα, τα ρέματα έγιναν κτηματολογικές μερίδες, ιδιοκτησίας εργολάβων και ξενοδόχων.
Εάν ένας εισαγγελέας θελήσει να αναζητήσει την αλήθεια για τα τραγικά και ολέθρια αποτελέσματα της Μαύρης Παρασκευής, δεν έχει παρά να συστήσει επιτροπή πραγματογνωμόνων και να ζητήσει να ελεγχθούν οι παλιοί χάρτες της Ρόδου με τους σημερινούς χάρτες. Είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα μείνει έκπληκτος από τα συμπεράσματα της επιτροπής των πραγματογνωμόνων.
Οι παλιοί χάρτες της Ρόδου με τα ποτάμια, τους χειμάρρους, τα ρέματα και τα ρυάκια δεν έχουν καμιά σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Κυριολεκτικά, σήμερα ζούμε σε μια άλλη βιασμένη και παραμορφωμένη Ρόδο, σ’ ένα άλλο νησί.
Και φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Αντίθετα έγιναν καλά σχεδιασμένα και απέφεραν μεγάλα κέρδη σε όσους με βία ασέλγησαν πάνω στο νησί. Όμως αυτοί οι βιαστές της Ρόδου είναι γνωστοί μεγαλοσχήμονες, όπως γνωστοί είναι και οι φίλοι – προστάτες τους από το χώρο της τοπικής πολιτικής ηγεσίας των τελευταίων 30 ετών.
Τα ερωτήματα είναι απλά και χρήζουν συγκεκριμένων και πρακτικών απαντήσεων:
1) Πού πήγαν τα ρέματα στην περιοχή της Μήδειας, των Κρητικών, της Φανερωμένης, της Ιξιάς;
2) Πού πήγαν οι χείμαρροι και τα ρυάκια στους Τρεις, την Ιαλυσό, τη Φιλέρημο και την Παστίδα;
3) Πού πήγαν τα ρέματα στο Φαληράκι, τα Κολύμπια, στα Στεγνά, στους Πεύκους, τη Λάρδο και σ’ όλη τη Νότια Ρόδο;
4) Ποιοι και για ποιο σκοπό στένεψαν τα ποτάμια μπαζώνοντας τις όχθες τους, ακόμα δε και τις εκβολές τους;
ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ συνοπτικά ερωτήματα είναι παντελώς ρητορικά. Και η απάντηση συνοψίζεται σε μία και μόνο φράση: Ποτάμια, ρέματα, ρυάκια, τα πάντα, μπαζώθηκαν, έγιναν οικόπεδα στα οποία κτίσθηκαν μπανγκαλόου ξενοδοχείων, βίλες με ή χωρίς πισίνες και μονοκατοικίες. Και φυσικά πίσω από αυτή τη λεηλασία δημόσιας γης βρίσκονται μεγάλα συμφέροντα, τα οποία δεν αγγίζει κανείς – κι’ ούτε πρόκειται να τα’ αγγίξει κανείς αφού έχουν ως σκέπη τη διαπλοκή.
Οι ευθύνες δεν είναι ορφανές, είναι απολύτως προσωποποιημένες. Διαχρονικά αφορούν τους δημάρχους, τους νομάρχες, τους Περιφερειάρχες, την Πολεοδομία, τη Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, το Δασαρχείο.
Βροχές θα έχουμε πάντα στη Ρόδο, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια – και τα πιο μακρινά. Αλλά δεν υπάρχουν πια τα ρέματα, τα ρυάκια και τα ποτάμια. Κι’ έτσι …κοσμοχαλασιές θα συμβαίνουν διαρκώς.
Τουλάχιστον ας λέμε την αλήθεια, ας μην υποκρινόμαστε, ας μην ρίχνουμε τις ευθύνες στο …Θεό γιατί έβρεξε κάτι παραπάνω από το κανονικό!
Οι ασελγείς δράστες έκαναν έξωση τα νερά από τα σπίτια που από τη Φύση κληρονόμησαν και δικαιολογημένα τα νερά εισέβαλαν στα σπίτια του κόσμου…
Θ. ΜΑΡΑΣΙΩΤΗΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα