Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Μια απελπισμένη ψυχή

gritar

«Σε ποιον θα μιλήσω σήμερα; Κανείς δεν θυμάται το παρελθόν μου. Σήμερα όλοι αναζητούν το καλό…το καλό για αυτούς. Με ποιον μπορώ να μιλήσω σήμερα; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, έχουν δώσει τη γη στους πονηρούς ανθρώπους… σε ποιόν να μιλήσω σήμερα; Θα με βουλιάξει το βάρος του κακού… δεν έχω έναν αξιόπιστο φίλο να μιλήσω…
Σήμερα ο θάνατος είναι μπροστά μου… όπως όταν ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα πριν το τέλος… όπως όταν περπατάτε ξανά στο δρόμο μετά από μια ασθένεια. Σήμερα ο θάνατος είναι για μένα σαν τη μυρωδιά του λιβανιού. Σαν να είμαι στο τιμόνι της μιας βάρκα με ευνοϊκό άνεμο… Σήμερα ο θάνατος είναι για μένα και μου χαρίζει ένα ξέφωτο στον ουρανό. Όπως όταν ένας άνθρωπος ποθεί την ελευθερία μετά από χρόνια αιχμαλωσίας».
Αιγυπτιακό κείμενο, γραμμένο από έναν άγνωστο συγγραφέα, περίπου το 1250 π. Χ.

Το παρόν κείμενο, ως κείμενο φιλοσοφικού στοχασμού, είναι ένα ιστορικό κείμενο που χρονολογείται από την Αίγυπτο της έβδομης δυναστείας. Αν το κοιτάξουμε προσεκτικά, δείχνει ένα έντονο δράμα, τον πόνο και την δυσαρέσκεια που επικρατεί. Στο κείμενο ο θάνατος εμφανίζεται ως η μόνη σωτηρία.
Επέλεξα αυτό το κείμενο γιατί παρά την ισχυρή ζοφερή εικόνα και αίσθηση που σου αφήνει, το κείμενο αυτό είναι μια αντανάκλαση μερικών από των δύσκολων στιγμών τις οποίες κάθε πρόσωπο μπορεί να αντιμετωπίσει στην ζωή του. Και αυτό ακριβώς είναι η φιλοσοφική διδασκαλία που μπορούμε να πάρουμε από αυτό.
Βλέπουμε πως σε κάθε εποχή, ο άνθρωπος είχε να αντιμετωπίσει την αδικία, την μοναξιά, τις αρρώστιες και πολλά άλλα. Το να αναπολούμε συνέχεια το παρελθόν λέγοντας πως παλαιότερα τα πράγματα ήταν καλύτερα είναι χάσιμο χρόνο. Πρέπει αυτόν τον χρόνο να τον ξοδεύουμε για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο παρόν και μέλλον. Πρέπει να κατανοήσουμε τα θετικά του παρόντος και να οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον, ανεξάρτητα από το αν είναι δύσκολο ή όχι. Οι παππούδες μας όταν ήρθαν από την Σμύρνη δεν έβλεπαν ελπίδα, ούτε και καλύτερο μέλλον αλλά σιγά σιγά και με πολλές δυσκολίες φτιάξανε ξανά την ζωή τους εδώ. Χιλιάδες ιστορίες από το παρελθόν μας δείχνουν πως ο άνθρωπος είχε την ψυχική δύναμη να επιβιώσει. Μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα το τι συμβαίνει σε μας σήμερα.
Δεν μπορείς να αλλάξεις το παρελθόν,
αλλά μπορείς να καταστρέψεις το παρόν με το να στενοχωριέσαι για το μέλλον.
Γούντυ Άλλεν
Βιβλιογραφία: Αίγυπτος και μυστήρια, Μάρσαμ Άνταμς, Ιάμβλιχος

 tokleidi

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα