Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΙΣΑ: Κινδυνεύουν να χαθούν ανθρώπινες ζωές από λοιμώξεις επειδή δε δρουν πλέον τα αντιβιοτικά λόγω κατάχρησης



Ο ΙΣΑ προειδοποιεί: Εφαρμόστε επιτέλους τώρα το Νόμο "Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή" καθώς στοιχεία δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών

Την εφαρμογή του νόμου «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή» ζητεί εκ νέου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που δείχνουν ότι πανευρωπαϊκά η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών.
"Έπρεπε να αποδειχθεί πανευρωπαϊκά ότι η Ελλάδα είναι στα υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας λόγω κατάχρησης αντιβιοτικών, για να καταλάβουν αυτοί που χρόνια ΔΕΝ καταλαβαίναν το βασικό διαχρονικό αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: δηλαδή να εφαρμαστεί ο Νόμος «Κανένα Φάρμακο χωρίς Ιατρική Συνταγή»
Η σημερινή ανακοίνωση της Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ στη Συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για να «αφυπνίσει» όλους όσους σιωπούν στην καταστρατήγηση του Νόμου που ξεκάθαρα υποχρεώνει το φαρμακοποιό να δώσει αντιβιοτικό ΜΟΝΟ με ιατρική συνταγή", τονίζει ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του.
Και συνεχίζει: "Όπως φάνηκε από πρόσφατη έρευνα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, η κατανάλωση των αντιβιοτικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την αλόγιστη χρήση τους. Η διάσωση των αντιβιοτικών είναι ευθύνη όλων μας, επεσήμαναν οι επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα αντιβιοτικά συνεχώς μειώνονται ενώ τα μικρόβια αναπτύσσουν μηχανισμούς αντοχής και αυτό αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Ο προβληματισμός των ειδικών εστιάζεται στην αύξηση της χωρίς ιατρική συνταγή λήψης αντιβιοτικών (από 10% το 2007 σε 15,6% το 2013).
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποιεί ότι όσοι, εδώ και πολλά χρόνια δεν κάνουν αυτό που συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, είναι συνένοχοι. Και όσοι καθυστερούν να νομοθετήσουν και να τιμωρήσουν τους παραβάτες, «εγκληματούν» απέναντι στην Υγεία και απέναντι στον Άρρωστο.
«Η προσπάθεια αυτοίασης των ασθενών οφείλεται αφενός στην οικονομική δυσχέρεια που έχει ο ασθενής και προσπαθεί να παρακάμψει το γιατρό δίκην οικονομίας, αφετέρου στη σιωπηλή αποδοχή από τους υπευθύνους της παρανομίας να χορηγούνται συνταγογραφούμενα φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Η εσφαλμένη αυτοαξιολόγηση του καταναλωτή ασθενή να πάρει ένα αντιβιοτικό κάθε φορά που έχει μια καταρροή, πυρετό, ακόμη και μια αυτοπεριοριζόμενη ίωση σε συνδυασμό με τη βραχύχρονη κατ εκτίμησην διακοπή της αντιβίωσης μετά 2-3 μέρες, είναι το καλύτερο υπόβαθρο δημιουργίας της μικροβιακής αντοχής, διότι ο οργανισμός συνηθίζει το αντιβιοτικό, υποθεραπεύεται και όταν πρέπει να θεραπευτεί από την πραγματική μικροβιακή λοίμωξη, είναι ανθεκτικός στο αντιβιοτικό» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών θα συνεχίσει να διεκδικεί το αυταπόδεικτο σε όλη την Ευρώπη δικαίωμα του γιατρού να επιλέγει τη θεραπεία του ασθενή του, κάτι που πριν ένα χρόνο αφαιρέθηκε από τους γιατρούς της Ελλάδας, με τον περιβόητο Νομο Λοβέρδου, ένα νόμο που πρέπει πάραυτα να καταργηθεί και να αντικατασταθεί με άλλον".
"Τονίζουμε για ακόμη μία φορά, ότι η Υγεία δε μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους Λειτουργούς της" καταλήγει η ανακοίνωση.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα