Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι πρόγονοι του ανθρώπου πηγαίνουν πίσω 1.000.000 χρόνια



Κρανία Νεάντερταλ (α) και σύγχρονου ανθρώπου

Νοέμβριος 7, 2013.

Όπως είναι γνωστότατο ο Homo Sapiens είναι το μόνο μέλος που επέζησε από το γένος Homo.

Τα ίχνη των προγόνων μας, καθώς και του πιο κοντινού σε εμάς συγγενή- ο άνθρωπος Νεάντερταλ (Homo Neanderthalensis), χάνονται στο μακρινό παρελθόν. 


Τα άλλα είδη, ίσως, δεν επέζησαν λόγω του φυσικού ανταγωνισμού ή λόγω της αδυναμίας τους να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του περιβάλλοντος.

Η διαμόρφωση των οδόντων δίνει τα στοιχεία της καταγωγής- φωτό Aida Gómez 

Robles


Οι επιστήμονες έχουν ψάξει για την προέλευση της «βιολογικής μοναξιάς» μας και προσπαθούν να διαμορφώσουν το λεπτό φυλογενετικό δένδρο, του οποίου οι καρποί βρίσκονται σε όλες τις πιθανές παραλλαγές των προκατόχων της σύγχρονης ανθρωπότητας.

Σήμερα, ωστόσο, αντί για τη διαμόρφωση του δένδρου των επιστημόνων, δημιουργείται κάτι άλλο που θυμίζει περισσότερο ένα χάρτη περιγράμματος, ο οποίος πέρα από τα πολλά ‘λευκά’ σημεία του, έχει εντούτοις μια ακριβή κλίμακα.

«Σε ανασκαφές μελετήσαμε διάφορες μορφές, που θεωρούμε ότι είναι πρόδρομοι του Homo Sapiens, αλλά δεν μπορεί να γίνει αναλυτική έρευνα», λέει η ανθρωπολόγος Aida Gómez Robles, από το Πανεπιστήμιο George Washington, «μελετούμε τον προσδιορισμό των κοινών στοιχείων ενός είδους με τον HomoSapiens και τον Homo Neanderthalensis».

Προηγουμένως, η μελέτη των γενετικών πληροφοριών (DNA) των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων έχουν δείξει ότι ο κοινός τους πρόγονος υπήρχε  πριν από 300 έως 800 χιλιάδες έτη, και ως μέσος χρόνος θεωρούνται τα 400 χιλιάδες χρόνια.
Χρονολογικά η ηλικία αυτή αντιστοιχεί με το χρόνο της  ζωής του Ανθρώπου της Χαϊδελβέργης- Homo Heidelbergensis, που υπολείμματά του βρέθηκαν στην Αφρική και την Ευρώπη.

Κρανίο Homo Erectus

Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα εργασία των επιστημόνων από την Αυστρία, την Ισπανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κοινός πρόγονος δεν ήταν ο Homo Erectus, αλλά ήταν αυτός που έζησε πολύ νωρίτερα, πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια.

Η μελέτη, το περιεχόμενο της οποίας δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS, βασίζεται στη μορφολογική ανάλυση των οδόντων των σχετικών ανθρωπίνων ειδών.
Οι επιστήμονες έχουν καλύψει μια συλλογή περισσότερα από 1.200 δόντια-τραπεζίτες που ανήκουν στα 13 γνωστά είδη Hominins.

Το έργο συνίσταται στην εύρεση και τη σύγκριση των ειδικών μορφολογικών δεικτών- συγκεκριμένων περιοχών των γομφίων.

Στον κοινό πρόγονο οι οδόντες πρέπει να παρουσιάζουν στοιχεία ‘μέσης ρύθμισης’ που να ενσωματώνουν τις ιδιαιτερότητες του Νεάντερταλ και του Homo Sapiens.
Ακολουθώντας αυτή τη λογική, οι επιστήμονες έχτισαν έναν μοντέλο και προέβησαν σε συγκρίσεις με τους οδόντες του ‘ανθρώπου της Χαϊδελβέργης’-  HomoHeidelbergensis.

Διαφάνηκε ότι  τα δόντια αυτού του είδους έχουν πολλά κοινά με τον Νεάντερταλ. Έτσι, ο άνθρωπος Νεάντερταλ φέρεται ως συνέχεια του και ο κοινός πρόγονός τους θα πρέπει να είναι ακόμη βαθύτερα στο χρόνο.

Δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα δείγματα-ευρήματα, τα οποία θα μπορούσαν να εκληφθούν ως ερείπια ενός κοινού προγόνου, δήλωσε η Δρ Gomez Robles.
«Αν και με δεδομένη την ηλικία του ‘ανθρώπου της Χαϊδελβέργης’, φαίνεται ότι ο πρόγονός του έζησε πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, γράφει το περιοδικό.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα