Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Αποκάλυψη βόμβα από το Reuters


του SON OFEON

ΑΘΗΝΑ | Κυριακή 13η Οκτωβρίου του 2013 08:46 π.μ. EDT13η Οκτωβρίου (Reuters )


Η  Ελλάδα  πρότεινε στους διεθνείς δανειστές της να ανανεωθούν αντί να πληρωθούν το 2014 ομόλογα αξία 4,4 δις ευρώ για να βοηθηθεί να καλύψει ένα έλλειμμα χρηματοδότησης το επόμενο έτος , έγραψε η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή σε άρθρο της την Κυριακή, χωρίς να αναφέρει τις πηγές της .

Η Ελλάδα διασώθηκε δύο  φορές  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και διατηρείται στη ζωή με  οικονομική βοήθεια  240 δις ευρώ από το 2010 .

Σύμφωνα με το  τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της  η Αθήνα θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί  μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014 , οπότε και  ελπίζει να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων , αφού έχει αποκλεισθεί απ' αυτές από το 2010.

Οι δανειστές της , επίσης, αναμένεται να αποφασίσουν  σχετικά με ένα τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα το Νοέμβριο .

Το ΔΝΤ και η Ελλάδα εκτιμούν  ότι η Αθήνα αντιμετωπίζει ένα χρηματοδοτικό κενό  σχεδόν 11 δις ευρώ για το 
2014-2015 .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί το χρηματοδοτικό κενό σε 3,8 δις ευρώ για το 2014 και μόνο , ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα είναι 4,4 δις ευρώ  .

Η Καθημερινή   αναφέρει ότι η Αθήνα θέλει να ανανεώσει  πάνω από 4,4 δις ευρώ σε  ομόλογα που λήγουν το επόμενο έτος αντί να τα πληρώσει  για να βοηθηθεί  να καλύψει  το χρηματοδοτικό  κενό.

Η Αθήνα εξέδωσε τα ομόλογα το 2009 για την παροχή στήριξης της ρευστότητας των  τραπεζών  , οι οποίες χτυπήθηκαν από την κρίση χρέους .

Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η οποία αγόρασε ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης , έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση αλλά η Ελλάδα ελπίζει ότι θα δώσουν την έγκρισή τους .

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει  το δημοσίευμα .



ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK

http://www.reuters.com/article/2013/10/13/greece-funding-bonds-idUSL6N0I309420131013



ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Το 2008 οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες βοηθήθηκαν από το Δημόσιο να καλύψουν τον απαιτούμενο δείκτη κεφαλαιακής τους επάρκειας με την έκδοση  προνομιούχων μετοχών συνολικής αξίας 2,61 δις ευρώ.

Για τις εκδόσεις αυτές πληρώθηκαν με ομόλογα του Δημοσίου πενταετούς διάρκειας.

Συγκεκριμένα 0,95 δις ευρώ διατέθηκαν στην Εurobank, 0,94 δις ευρώ  στην ALPHABANK, 0,37 δις ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς και 0,35 δις ευρώ διατέθηκαν στην Εθνική τράπεζα.

Προφανώς τα ομόλογα αυτά μαζί με άλλα δόθηκαν ως εγγύηση διατραπεζικού δανεισμού στην Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα και δεν συμμετείχαν στο PSI.

Tα ομόλογα  λήγουν πιθανώς το 2014 και πρέπει να πληρωθούν ή να ανανεωθούν.

Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα προφανώς δεν θα ήθελε να τα ανανεώσει με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση  και τον κίνδυνο τους σήμερα.

Επιπλέον περιπλέκοντας τα πράγματα  ,  κατά την έκδοση των προνομιούχων μετοχών υπήρχε ρήτρα μετατροπής τους  σε κοινές μετοχές των παραπάνω τραπεζών.

Από τις τέσσερεις παραπάνω τράπεζες η Eurobank ανήκει σήμερα κατά πλειοψηφία στο ΤΧΣ.

Η μετατροπή 0,95 δις ευρώ σε κοινές μετοχές της Eurobank θα δυσχέραινε την προσπάθεια του ΤΧΣ να την ιδιωτικοποιήσει πουλώντας την το 2014.

Σαν συμπέρασμα προκύπτει ότι οι  ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν πιέσεις να χρηματοδοτήσουν αυτές σε συνθήκες ύφεσης το ελληνικό δημόσιο, αναλαμβάνοντας  αυτές την αποπληρωμή των ομολόγων του δημοσίου που λήγουν αξίας 4,4 δις ευρώ.

Ιδιαίτερα αυτό αφορά την ALPHABANK και την EUROBANK που έχουν διαθέσει μεγαλύτερης αξίας προνομιούχες μετοχές σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες.

Ειδικότερα το ποσό αυτό για την EUROBANK θα κληθεί να το καταβάλει το ΤΧΣ, δηλαδή πάλι το δημόσιο, καθώς δεν συμμετείχαν ιδιώτες στην ανακεφαλαιοποίηση της.

Η ALPHABANK υπενθυμίζεται ότι είχε καλύψει 0,55 δις ευρώ  με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και κατά συνέπεια θα επιβαρύνει το ΤΧΣ ή τους μετόχους της με άλλα 0,4 δις ευρώ.

Εναλλακτικά  θα 'επρεπε  να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία  ή συμμετοχές  της  αντίστοιχης αξίας.

Μία παρόμοια εξέλιξη θα έφερνε σε δύσκολη θέση τόσο το ΤΧΣ, όσο και την κυβέρνηση της χώρας.

Το ΤΧΣ θα χρειαζόταν να ενισχύσει με νέα κεφάλαια τις τράπεζες μειώνοντας το μαξιλάρι ασφαλείας που έχει παραμείνει από τα διαθέσιμα 50 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να καθησυχάσει τους ιδιώτες μετόχους που κινδυνεύουν να χάσουν από σήμερα την διοίκηση των τραπεζών, αν πουληθούν  οι μετοχές που θα προκύψουν από την μετατροπή των προνομιούχων μετοχών τους σε κοινές.

Για τις μετοχές αυτές δεν υφίσταται νομοθετικός περιορισμός για την μεταβίβαση τους σήμερα, όπως συμβαίνει με τις μετοχές που ανήκουν στο ΤΧΣ.

Το τι θα συμβεί τελικά εξαρτάται αποκλειστικά από την ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης μας.

Αν η κυβέρνηση επέλεγε να διαγράψει μονομερώς τις προνομιούχες μετοχές κατοχής της κατά 50% σήμερα με αντάλλαγμα οι τράπεζες να αποπληρώσουν αυτές τα ομόλογα για λογαριασμό της, τότε η κυβέρνηση θα γλύτωνε από την υποχρέωση να πληρώσει 4, 4 δις ευρώ  (καλύπτοντας το χρηματοδοτικό κενό ) και οι τράπεζες θα ενισχύονταν κεφαλαιακά κατά 2,2 δις ευρώ.

Από αυτή την κεφαλαιακή ενίσχυση θα είχε όφελος κατά 90% το ΤΧΣ, δηλαδή  θα αποκτούσε μετοχές αξίας 1,98 δις ευρώ και κατά 0.22 δις ευρώ οι ιδιώτες μέτοχοι.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει υπουργό Οικονομικών τον κο Στουρνάρα.

Και από ότι φαίνεται οι σύμβουλοι του κου Στουρνάρα δεν μπορούν να κάνουν  "απλοικές" σκέψεις  σαν τις δικές μου για να λύσουν τα προβλήματα της χώρας.

Προτιμούν απλά να σας ξαναφορολογήσουν άγρια και να σας περικόψουν μισθούς και συντάξεις...



Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ 2015-2016...
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΚΕΝΟ ΤΟΥ 2015-2016...


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα