Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Codex Seraphinianus

serafini code (11)



Το Codex Seraphinianus (ο κώδικας του Σεραφίνι) είναι ένα από τα πιο παράξενα βιβλία που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Δεν χρησιμοποιώ τη λέξη «γραφτεί» γιατί είναι περισσότερο το καλλιτεχνικό πρότζεκτ ενός ιδιοφυούς Ιταλού –ένα βιβλίο με εικονογραφημένες σελίδες- παρά αυτό που φέρνεις στο μυαλό σου όταν ακούς τη λέξη «εγκυκλοπαίδεια».
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1981 σαν «εγκυκλοπαίδεια ενός φανταστικού κόσμου» και ήταν το έργο του Luigi Serafini, αρχιτέκτονα, ζωγράφου και βιομηχανικού σχεδιαστή που χρειάστηκε δύο χρόνια για να το ολοκληρώσει. Ήταν 360 σελίδες γραμμένες σε μία φαινομενικά ακαταλαβίστικη γλώσσα, με μία αλφάβητο που είναι αδύνατο να διαβάσεις και που τα επόμενα χρόνια προσπάθησε ένα σωρό κόσμος να το αποκρυπτογραφήσει.
Χωρίς επιτυχία, είναι πολύ δύσκολο -ελάχιστοι το πετυχαίνουν- να μπορέσει να μπεί κάποιος στην κατάσταση ΑΙΤΙΑΣ που βρίσκεται ένας συγγραφέας, από την κατάσταση ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ που βρίσκεται ένας αναγνώστης έστω και μελετητής. Μόνο αν πετύχει κάποιος αυτήν την μετατροπή από Αποτέλεσμα σε Αιτία, μπορεί εύκολα να κατανοήσει τι «θέλει να πει ο συγγραφέας». Για να το πετύχει αυτό απαιτείται εμπεριστατωμένη, σχετική μελέτη, πρακτική εφαρμογή και ισχυρή Δ Ι Α Κ Ρ Ι Σ Η.

Τα σουρεαλιστικά, απίθανα σχέδια, του Codex Seraphinianus μας θυμίζουν τον κόσμο του Jeroen Anthoniszoon van Aken (Ιερώνυμου Μπος) και είναι πραγματικά θαυμαστός. Φτιαγμένα με μολύβι και ξυλομπογιές παρουσιάζουν έναν αλλόκοτο κόσμο με στοιχεία από τον πλανήτη Γη να μπλέκονται σε αδιανόητους συνδυασμούς. Φυτά, περίεργα ζώα, παράξενοι άνθρωποι, περίεργα ανθρωποειδή, σουρεαλιστικά αντικείμενα, κτίρια, φαγητά, ανατομίες, όλα μαζί σε σουρεαλιστικές «παρωδίες» του πραγματικού κόσμου που δεν γίνεται να μη θαυμάσεις, να αναρωτηθείς ή να προβληματιστείς.
Είναι η τέχνη ενός κόσμου που βρίσκεται σε αναταραχή, σπαρασσόμενος από αντιφατικές τάσεις – ένας κόσμος όπου το φως της ΛΟΓΙΚΗΣ έχει σβήσει και τα ζωώδη κατώτερα ένστικτα κυριαρχούν, ένας κόσμος τρομοκρατίας, παραλογισμού και βίας, δηλ. ένας ζωντανός εφιάλτης. Κοντολογίς, ένας κόσμος όπως ο σύγχρονος, με τους Αρχοντες να τον κυβερνούν, να τον κατευθύνουν και να τον ελέγχουν.
Τώρα φυσικά αν γνωρίζεις κάνα δυο πράγματα, πέρα απ’ τα συνηθισμένα της μάζας, αντιλαμβάνεσαι τι θέλει να πει ο συγγραφέας, σε ποιούς απευθύνεται και τι σχεδιάζει! Για να το αντιληφθείς χρειάζεται λίγη μελέτη και όχι ιδιαίτερα απόκρυφη ή ψαγμένη. Σε ένα ενημερωμένο βιβλιοπωλείο το μόνο που χρειάζεσαι για να εντοπίσεις τα κατάλληλα για γνώση βιβλία είναι το ένστικτο του πολεμιστή-κυνηγού. Αυτό το κυνηγετικό-πολεμικό ένστικτο θα σε κατευθύνει εκεί που θέλεις και θ’ απορρίψει ότι σου είναι άχρηστο. 
Αλλωστε λέμε συνεχώς πως δεν υπάρχουν κρυμμένα μυστικά, όλα είναι μπροστά στα μάτια μας το ότι δεν μπορείς να τα δεις, είναι γιατί τα meme έχουν πάρει το πάνω χέρι και ελέγχουν το τι θα δεις και το τι θ’ απορρίψεις !!! Μια απλή άσκηση που θα σε καθαρίσει απ’ τα meme είναι η Ανακεφαλαίωση.
Έχουν γραφτεί πολλά γι’ αυτό το βιβλίο, έχουν γίνει αμέτρητες αναλύσεις γλωσσολόγων και αν ψάξεις στο ίντερνετ βρίσκεις κάθε είδους θεωρία, ότι ο συγγραφέας δεν υπάρχει, ότι είναι εξωγήινος κώδικας που αυξάνουν τη γοητεία του όσο περνάει ο καιρός. Η είδηση είναι ότι πρόσφατα κυκλοφόρησε μία νέα, βελτιωμένη έκδοση της εγκυκλοπαίδειας, με επιπλέον εικονογραφήσεις σε κάποια κεφάλαια και ο συγγραφέας του -που δύσκολα μιλάει- έκανε και μία ανακοίνωση, ότι:
«δεν υπάρχει κάποιος κώδικας κρυμμένος πίσω από το ακαταλαβίστικο χειρόγραφο. Είναι αυτόματο, τυχαίο γράψιμο επειδή ήθελα ο αναγνώστης να έχει την αίσθηση που έχουν τα παιδιά μπροστά από ένα βιβλίο που δεν μπορούν ακόμα να καταλάβουν, παρόλο που βλέπουν ότι για τους μεγάλους κάτι σημαίνει».
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου είχε φτάσει να πωλείται σε εξωφρενικές τιμές και δεν μπορούσες να βρεις την έκδοση σχεδόν καμίας χώρας, πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιταλία αλλά στη συνέχεια βγήκε σχεδόν σε όλο τον κόσμο -ελληνική έκδοση δεν γνωρίζω αν υπάρχει- αλλά τώρα πια βρίσκεται σε νορμάλ τιμή. Και ακόμα πιο πλήρες. Αυτή η ομάδα ανακάλυψε ότι είναι γραμμένο με τον κώδικα 21  Αυτός ο τύπος ανακάλυψε στοιχεία γραμματικής στο χειρόγραφο. Κι αυτή η κυρία είχε παραισθήσεις ότι ζούσε στον κόσμο του βιβλίου.
Δες τις εικονογραφήσεις με την ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και θ’ αντιληφθείς τι θέλει να μας περιγράψει ο «συγγραφέας».
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα