Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η εργασία μου με φθείρει ψυχολογικά...




Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι σύγχρονες οικονομικές εξελίξεις, η συρρίκνωση της αγοράς εργασίας με την ραγδαία αλλαγή προσφοράς – ζήτησης που επήλθε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας έχει ένα σοβαρό αντίκτυπο στο δείκτη ικανοποίησης των εργαζομένων από την απασχόληση τους. 

Οι μειώσεις των αποδοχών, οι περικοπές επιδομάτων, η μείωση του αριθμού των θέσεων εργασίας άρα και των διαθέσιμων επιλογών οδηγεί συχνά τους εργαζόμενους σε ένα ψυχολογικό αδιέξοδο: εργάζονται αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι από την εργασία τους. 

Η δυσανασχέτηση προκύπτει είτε γιατί οι συνθήκες εργασίας δεν είναι κατάλληλες ή σύμφωνες με τις προσδοκώμενες είτε γιατί τελικά διαπιστώνουν ότι κάνουν μια δουλειά η οποία δεν τους αρέσει και δεν τους ταιριάζει. Κάποιοι θα σκεφτούν ότι είναι πολυτέλεια να παραπονιέται κάποιος για έλλειψη ικανοποίησης από τη στιγμή που έχει έστω δουλειά. 

Κι όμως, το να ζει ένας εργαζόμενος μια καθημερινότητα από την οποία δεν μπορεί να αντλήσει την ελάχιστη ικανοποίηση αναλογιζόμενος πως έτσι θα συνεχιστεί η ζωή του στο άμεσο μέλλον, μπορεί να γίνει ένα δυσβάσταχτο φορτίο. 

Όταν η καθημερινότητα μας καταλήγει να είναι ψυχολογικά ανυπόφορη είναι η ώρα που πρέπει να αναλογιστούμε τις προσωπικές μας ευθύνες και να σηκώσουμε το βάρος των προσωπικών μας αποφάσεων. Γιατί, ανεξαρτήτως του πως φτάσαμε να δεχθούμε μια ζωή που δεν μας ικανοποιεί , είναι δική μας ευθύνη να την αλλάξουμε.

Βάλτε τον εαυτό σας στις προτεραιότητες σας

Συχνά επιλέγουμε την εργασία μας με βάση τη διαθεσιμότητα (τι υπάρχει) ή με βάση τις οικονομικές μας ανάγκες (πόσα χρειάζομαι για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις μου). Και ενώ αυτοί οι δύο παράμετροι επιλογής δεν έχουν κάτι το μεμπτό ή λάθος, είναι από μόνοι τους ανεπαρκείς.  Αν η εργασία δεν ταιριάζει, ως ένα βαθμό με τις δεξιότητες μας, τις κλίσεις μας και αυτό που μας αρέσει να κάνουμε, έχει ημερομηνία λήξης.

 Το πιο πιθανό είναι, πιέζοντας τον εαυτό μας να αποδεχθεί κάτι που δεν του ταιριάζει, να έρθει η στιγμή που θα φτάσουμε σε ένα τέλμα. Συνήθως αντιδρούμε με πλήρη άρνηση να πάμε στη δουλειά ή αρχίζουμε να εμφανίζουμε προβλήματα σε άλλους τομείς της ζωής μας (διαπροσωπικές σχέσεις, οικογένεια). Αποτελεί επομένως αδήριτη ανάγκη και όχι πολυτέλεια να υπάρχει ένας βαθμός ικανοποίησης από την εργασίας μας πράγμα που προκύπτει από την σύγκλιση των προσωπικών χαρακτηριστικών μας με τις αρμοδιότητες της θέσης εργασίας.

Βρείτε κάτι ενδιαφέρον σε αυτό που κάνετε

Συχνά δεν είναι εφικτό, συνετό ή εύκολο να αφήσουμε απλώς μια δουλειά που δεν μας ικανοποιεί και να αρχίσουμε μια ατέρμονη αναζήτηση της ιδανικής εργασίας. Ακόμα όμως και σε μια εργασία που δεν φαίνεται να ταιριάζει με τις προσωπικές μας ανάγκες μπορούμε να προσπαθήσουμε να βρούμε τι ωφέλιμο μας παρέχει. 

Πάντα αποκομίζουμε κάτι θετικό από μια απασχόληση αρκεί να μπορούμε να το εντοπίσουμε και να το αξιοποιήσουμε θετικά στη ζωή άλλες. Μπορούμε επίσης να επιδιώξουμε ενεργά την ενασχόληση μας με αντικείμενα που πριν είχαμε παραγκωνισμένα, να πάρουμε πρωτοβουλίες για να κάνουμε νέα πράγματα ή να αλλάξουμε κάτι στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Κάθε αλλαγή μπορεί να λειτουργήσει ως μια τονωτική ένεση και να μας δώσει κίνητρο και νέα προοπτική στα πράγματα.

Προσθέστε χρώμα στη ζωή σας


Άλλες φορές πάλι εγκλωβιζόμαστε σε μια αδιέξοδη λογική όπου η εργασία μας οφείλει να είναι η βασική πηγή ικανοποίησης στη ζωή μας. Αν αυτό με το οποίο σας αρέσει να ασχολείστε δεν αποτελεί καν πηγή εισοδήματος για σας ή δεν μπορεί να αποτελέσει στο άμεσο μέλλον, ποιος σας εμποδίζει από το να το εξασκείτε στον ελεύθερο χρόνο σας; 

Η ικανοποίηση από την ζωή μας δεν περιορίζεται μόνο στον επαγγελματικό τομέα αλλά και στο πως αξιοποιούμε εν τέλει το σύνολο του χρόνου μας και κατ’ επέκταση τη ζωή μας. Ασχολούμενοι με κάτι που μας γεμίζει στον ελεύθερο χρόνο μας, γεμίζουμε μπαταρίες για να ανταπεξέλθουμε και στις άλλες υποχρεώσεις – ασχολίες μας, οι οποίες φαντάζουν ίσως κάπως βαρετές.

Θέστε στόχους, διαμορφώστε πλάνα

Ποιος είπε πως η αλλαγή είναι εύκολη; Ή ότι οφείλει να είναι. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν μπορείτε να υποστηρίξετε την εργασία σας για την υπόλοιπη ζωή σας, έχει έρθει η ώρα να πάρετε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Συγκεκριμενοποιήστε τους τομείς των ενδιαφερόντων σας και συνδέστε τους με την αγορά εργασίας. 

Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσετε είναι «Πως θα μπορούσα να εξασκήσω επαγγελματικά αυτό που μου αρέσει;». Ψάξτε για άλλους επαγγελματίες που ασχολούνται με το αντικείμενο που σας ενδιαφέρει και δείτε τι χρειάστηκε για να το πετύχουν. 
Για να πετύχετε μια αλλαγή στην καριέρα σας 180ο πιθανόν να χρειαστεί χρόνος, χρήμα, επιπλέον εκπαίδευση και φυσικά ένα μεθοδευμένο πλάνο για να κάνει τα όνειρα σας ρεαλιστικούς και υλοποιήσιμους στόχους. Αναρωτηθείτε; «Το θέλω τόσο πολύ για να το επιδιώξω». Η απάντηση πρέπει να είναι θετική πριν ξεκινήσετε.

Ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός δεν είναι απλή υπόθεση. Έχοντας ήδη μια αποτυχημένη επιλογή στο ιστορικό σας αντιλαμβάνεστε πως δεν σας παίρνει να επιλέξετε με βάση τον παράγοντα τύχη. Χρειάζεται να ξαναδείτε προσεχτικά και μεθοδευμένα την αγορά εργασίας αλλά και να δείτε τον εαυτό σας σε βάθος προκειμένου να διαπιστώσετε προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ανάγκες, κλίσεις και ταλέντα που θα θέλατε να βρουν έκφραση μέσα από την επαγγελματική σας δραστηριότητα. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα