Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Δημιουργείς με εικόνες


από το βιβλίο «Εργασίες Ψυχής – Η θεϊκή Δύναμη εντός σου» της Sonia Choquette
απόδοση: Βίκυ Χρυσού
Μόλις δρομολογηθεί η δημιουργική διαδικασία μέσω μίας επιθυμίας, συνεχίζει ακολουθώντας το δρόμο των εικόνων. Για να εκδηλώσεις κάτι θα πρέπει να συμμετέχει το ασυνείδητο σου, το οποίο δεν αντιδρά σε λέξεις. Η γλώσσα του είναι τα σύμβολα και οι οπτικές απεικονίσεις (φαντασία). Η έκφραση «μια εικόνα χίλιες λέξεις» περιγράφει πολύ πετυχημένα τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να κερδίσεις τη συνεργασία αυτού του κομματιού του εαυτού σου.
Ο θεϊκός νόμος προβλέπει, να εκδηλώνεται αργά ή γρήγορα κάθε επίμονα διατηρημένη εικόνα. Για να κατανοήσεις αυτή την ιδέα κοίταξε γύρω σου το φυσικό κόσμο. Η καρέκλα πάνω στην οποία κάθεσαι, το πάτωμα κάτω από τα πόδια σου, η στέγη πάνω από το κεφάλι σου, η ενδυμασία σου κ.α. είναι το αποτέλεσμα μιας επί μακρών διατηρημένης ιδέας, η οποία πέτυχε την πραγματοποίηση της.



Μπορείς για παράδειγμα να ξεφορτώσεις σε ένα κενό οικόπεδο τα καλύτερα οικοδομικά υλικά, όμως δίχως μία εικόνα του πως οφείλει να φαίνεται το τελειωμένο σπίτι, η ξυλεία και τα καρφιά θα κείτονται τριγύρω και τίποτε δεν θα χτιστεί. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις επιθυμίες σου, άσχετα εάν πρόκειται για ένα σπίτι, μια εργασία, μια αγάπη, μία περιπέτεια ή ακόμη και την ίδια τη σχέση σου προς το Θεό. Όσο δεν φέρεις στην καρδιά σου μία ξεκάθαρη και σταθερή εικόνα του επιθυμητού αποτελέσματος, δεν θα υλοποιηθεί.

Δίχως ένα ξεκάθαρο όραμα θα χαθείς σε γενικότητες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν το χαμηλότερο κοινό παρονομαστή δημιουργικότητας και θα υλοποιήσεις στη ζωή σου το δράμα, την απόγνωση, την απογοήτευση της ψυχής των μαζών.


Όχι απλά πρέπει να έχεις μία καθαρή εικόνα αυτού που θέλεις να υλοποιήσεις, αλλά θα πρέπει να είσαι και σε θέση να τη διατηρήσεις. Μόνο τότε εντυπώνεται η εικόνα αρκετά βαθειά στο υποσυνείδητο σου, ώστε να μπορεί να σου φέρει την αντίστοιχη εμπειρία. Εάν για παράδειγμα έχεις τα σχέδια ενός σπιτιού τα οποία ακολουθείς για να το χτίσεις και κάθε φορά που τα κοιτάζεις διαπιστώνεις πως αυτά έχουν αλλάξει, θα αισθανόσουν ανασφαλής και μπερδεμένος και φυσικά δεν θα μπορούσες να πραγματοποιήσεις την πρόθεση σου. 


Δεν θα σου ήταν δυνατό να δημιουργήσεις αυτό που αρχικά επιθυμούσες, επειδή δεν θα είχες κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο στο μυαλό. Μπορεί να προσπαθήσεις να βρεις λέξεις ή συναισθήματα για να συμπληρώσεις την ελλιπή καθαρότητα, όμως δεν θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο, απλά θα μεγεθύνει το χάος.

Εάν θυμάσαι τη μεταφορά, όπου οι σκέψεις είναι το όχημα της δημιουργίας και τα συναισθήματα τα καύσιμα, μπορείς να φανταστείς πως η εικόνα είναι ο προορισμός.


Δίχως αυτή την πνευματική εικόνα, μπορείς μεν να ανάψεις τον κινητήρα του οχήματος, όμως θα δουλεύει στο ρελαντί και δεν θα σε μεταφέρει από εκεί που στέκεσαι ούτε εκατοστό ή θα κινείσαι σε κύκλο. Ή ακόμη μπορεί να κινείσαι στον ταχύ αυτοκινητόδρομο της ζωής σαν ένα αυτοκίνητο, το οποίο εμπλέκεται στο χάος της κυκλοφορίας, παρασύρεται σε κατευθύνσεις που δεν θέλεις ή σε κάνει να χάσεις πλήρως το δρόμο σου.


Δεν είναι σπάνια η περίπτωση να έχει κάποιος μια πολύ δυνατή επιθυμία και ταυτόχρονα να έχει την εικόνα του ακριβώς αντίθετου. Ακόμη και όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο παραμένουμε συχνά κολλημένοι στις εικόνες εκείνες, οι οποίες έχουν ήδη αναπτυχθεί στη ζωή μας και δεν τις ξεπερνάμε.


Παράδειγμα: Μια όμορφη κυρία, σχεδιάστρια μόδας, μου ανέφερε κάποια στιγμή μετά την τρίτη της λιποαναρρόφηση: «Τα παρατάω. Ποιόν κοροϊδεύω? Είμαι απλά μια χοντρή γυναίκα, άσχετα από το πόσο λεπτή μπορώ να γίνω περιστασιακά –και αυτή είναι η αλήθεια.»


Αυτή βέβαια δεν ήταν «η αλήθεια». Αυτή ήταν η δική της αλήθεια, έτσι όπως την είχε δημιουργήσει στο μυαλό της. Όσο δεν αλλάζει τις εικόνες αυτές, θα παραμείνει χοντρή.
Η καθαρή και λεπτομερής όραση (με τα πνευματικά μάτια) δημιουργεί/σχεδιάζει τον φυσικό κόσμο.


Παράδειγμα: Η δημιουργική ικανότητα οραματισμού που περιγράφεται στα βιβλία DreamHealer, είναι ίσως το καλύτερο παράδειγμα του πως η ικανότητα οραματισμού μπορεί να μεταμορφώνει τον φυσικό κόσμο. Στα βιβλία αυτά περιγράφεται η ιστορία ενός έφηβου, του Adam, ο οποίος έχει μια εξαιρετικά δυνατή ικανότητα να θεραπεύει το σώμα με τη δύναμη του οραματισμού.

 Όχι μόνο μπορεί να δημιουργεί εικόνες όλων όσων επιθυμεί να δει, αλλά είναι σε θέση να βλέπει και εντός του φυσικού σώματος και να εντοπίζει τα όργανα που δεν λειτουργούν σωστά. Με το χάρισμα του φαντάζεται πως τα όργανα και οι ιστοί είναι και πάλι υγιείς –μάλιστα είναι τόσο πετυχημένος που οι θαυμαστές θεραπείες του καταγράφονται. 

Η γνωστότερη είναι αυτή του αστροναύτη της ΝASA και ιδρυτή του Noetic Sciences, Edgar Mitchell, o οποίος είχε καρκίνο στο πάγκρεας. Σε στενή συνεργασία με τον Adam και ακολουθώντας τις συμβουλές του οραματιζόταν ένα υγιές πάγκρεας (με τη βοήθεια εικόνων που δείχνουν ένα υγιές πάγκρεας) κατάφερε ο Michell μέσα σε 4 μήνες να αντιστρέψει τον καρκίνο και είναι μέχρι σήμερα απόλυτα υγιής. Ο Adam δεν είναι κάποιος πνευματικός γκουρού ούτε και ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για μεταφυσικά θέματα. Απλά κατανοεί τέλεια πώς να δημιουργεί δυνατές πνευματικές εικόνες και με αυτές βοηθά τους ανθρώπους να ανακτήσουν την υγεία τους.

Κοίταξε τη ζωή σου όπως είναι αυτή τη στιγμή. Ποιοι τομείς είναι ικανοποιητικοί και ποιοι όχι? Βλέπεις κάποια σχέση ανάμεσα στην καθαρότητα της εικόνας-ιδέας που έχεις και το βαθμό επιτυχίας σου? Ανακαλύπτεις μήπως πτυχές όπου οι εικόνες σου είναι θολές ή ακόμη και αντίθετες από την πραγματική σου πρόθεση?


Εάν οι εικόνες σου είναι θαμπές δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να υλοποιήσουν/ πραγματοποιήσουν ευημερία, αφθονία ή υγεία. Η επιθυμία μεν υπάρχει, αλλά δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα. Πως φαίνεται η δική σου εικόνα του πλούτου? Της τύχης? Ίσως θέλεις να είσαι πλήρως ευτυχισμένος αλλά ταυτόχρονα διατηρείς εικόνες/ιδέες φοβερών δυσκολιών. Το κατανοείς?


Εάν χρειάζεται να μοχθείς για να καλύψεις οικονομικά τις βασικές ανάγκες σου ίσως σου είναι δύσκολο να οραματιστείς την ευημερία. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν φανταστείς όλα όσα ευελπιστείς και περιμένεις από αυτή την ευημερία.


Σημείωση τοξότισσας: αντί να οραματίζεστε χρήματα, χάνοντας το χρόνο σας, καλύτερα είναι να οραματίζεστε ακριβώς αυτό που θέλετε για να το προσελκύσετε, άσχετα από το πόσο πολύ μπορεί να ξεπερνά τις οικονομικές σας δυνατότητες. Το σύμπαν βρίσκει πάντα τρόπους που ξεπερνούν τη λογική μας, για να εκπληρώσει τους δυνατούς και σταθερούς μας πόθους… αφήστε παράθυρα ανοιχτά για να συμβούν μικρά και μεγάλα θαύματα…


Όσο πιο ακριβής και συγκεκριμένη είναι η εικόνα που οραματίζεσαι τόσο πιο γρήγορα υλοποιείται. Αυτό δεν ισχύει μόνο για υλικές επιθυμίας αλλά και για συναισθηματικές. Ο νόμος αυτός ισχύει σε όλα τα επίπεδα της ανθρώπινης εμπειρίας: πνευματικό, φυσικό, συναισθηματικό -και στην αγάπη. 


Το να οραματιστούμε την αγάπη είναι ίσως η πιο δύσκολη εργασία, καθώς η ανθρώπινη εμπειρία της αγάπης είναι τόσο μπερδεμένη και πολλοί από εσάς δεν διαθέτουν ποιοτικά καλά πρότυπα. Για το λόγο αυτό δεν έχεις ξεκάθαρη εικόνα του τι είναι η αγάπη. Εάν σου είναι δύσκολο να την οραματιστείς, οραματίσου καλύτερα αυτό που θέλεις να βιώσεις. 

Εάν για παράδειγμα είσαι μόνος, δες με τα πνευματικά σου μάτια πως βρίσκεις ένα έμπιστο σύντροφο, με τον οποίο περνάς πολύτιμες στιγμές, αντί να προσπαθείς να εστιάζεσαι στον αόριστο όρο «αγάπη». 

Εάν έχεις την επιθυμία να μοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον, οραματίσου ακριβώς αυτό, π.χ. πως πηγαίνετε μαζί για ψώνια, τρώτε, πηγαίνεται περίπατο, συζητάτε και γελάτε παρέα –ό,τι τέλος πάντων φαντάζεσαι πως είναι η ευτυχία του να μοιράζεσαι τη ζωή σου με κάποιο σύντροφο. Μία απλή αλλά καθαρή πνευματική εικόνα είναι πολύ ισχυρότερη από μία περίπλοκη, αλλά θολή και σίγουρα θα υλοποιηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Δεν υπάρχουν όρια στις δυνατότητες δημιουργίας που διαθέτεις, όσο εσύ είσαι σε θέση να τις οραματίζεσαι. Μη σπαταλάς τις σκέψεις σου στο πως ακριβώς θα εμφανιστεί η επιθυμητή κατάσταση. Το σύμπαν θα οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να κάνει πραγματικότητα την εικόνα που οραματίζεσαι. Αυτή είναι η αποστολή του στα πλαίσια της συνδημιουργίας. Η δική σου εργασία είναι να κρατήσεις γερά την πνευματική εικόνα αυτού που επιθυμείς.


Το «εγώ» έχει μεγάλες δυσκολίες στο να πιστέψει και να αποδεχτεί αυτά τα πράγματα, επειδή θέλει να στέκεται στο κέντρο των διαδικασιών και να ελέγχει τα πάντα. Ακόμη και όταν αυτό το πεισματάρικο μέρος του εαυτού σου δεν εμπλέκεται άμεσα, φροντίζει ώστε να φέρνει αντίσταση για να σε αποπροσανατολίζει. 


Μην ξεχνάς πως το «εγώ» δεν δημιουργεί τίποτε. Η ψυχή σου, ο αθάνατος, θεϊκός εαυτός είναι ο δημιουργός. Χαμογέλα στο εγώ σου, αλλά μην του επιτρέπεις να ανακατεύεται. Τελειοποίησε την ικανότητα να οραματίζεσαι καθώς μελετάς διεξοδικά παραδείγματα αυτού που θέλεις να πραγματοποιήσεις. 

Παρατήρησε άλλους, δες ταινίες, περιοδικά ή τηλεοπτικές εκπομπές και διάβασε βιβλία που σε βοηθούν στην εκλέπτυνση της δύναμης οραματισμού σου. Συνειδητοποίησε που εμφανίζονται δυσκολίες στην οπτικοποίηση εννοιών και εργάσου πάνω σε αυτές ώστε να τις βελτιώσεις.

Τώρα μπορείς να εφαρμόσεις αυτό το μάθημα.


• Εάν δεν είσαι σε θέση να αναπτύξεις ξεκάθαρες εικόνες των επιθυμιών σου, περνάς πολύ ώρα μπροστά στην τηλεόραση (και παρακολουθείς κυρίως ρεάλιτι-σόου), εάν διαβάζεις εφημερίδες και συγχύζεσαι με όσα μαθαίνεις από τα ΜΜΕ και βλέπεις μόνο τη σκιώδη πλευρά των πραγμάτων, τη ματαιότητα και τα εμπόδια που κάνουν αδύνατη την επιτυχία, κρατιέσαι από αρνητικές εικόνες, ειδικά αυτές του παρελθόντος ή εάν ξυπνάς μέσα σου το φόβο με τρομακτικές και απογοητευτικές εικόνες του παρόντος ή του μέλλοντος… τότε σε αυτό το μάθημα είσαι ένας αρχάριος μαθητής.
• Εάν σποραδικά προσπαθείς να οραματιστείς δημιουργικά και μερικές φορές κρατιέσαι από μια θετική εικόνα, εάν σε προδιαθέτουν με χαρά οι ευτυχισμένες εμπειρίες ζωής των άλλων, παρακολουθείς τις ιστορίες διασημοτήτων ή τριγυρνάς στα καταστήματα ή βλέπεις εικόνες σε περιοδικά πολυτελείας και φαντάζεσαι πως μια μέρα θα είσαι σε θέση να διάγεις μια τέτοια ζωή ή γεμίζεις τον εαυτό σου με εικόνες καταστροφών, αλλά έχεις συνείδηση του γεγονότος πως με αυτές απλά τρομάζεις τον εαυτό σου… τότε είσαι ένας προχωρημένος μαθητής.
• Εάν έχεις μια χαρούμενη και καθαρή εικόνα του τι θέλεις να δημιουργήσεις και να βιώσεις, τη διατηρείς και αναζητάς πρότυπα ανθρώπων που να σε εμπνέουν και διάγουν μια ζωή όπως εσύ την ονειρεύεσαι, εάν χρησιμοποιείς τον ελεύθερο σου χρόνο για να φανταστείς τι θέλεις και μάλιστα με τόση ακρίβεια και δυναμική είναι δυνατόν, ή εάν φροντίζεις να γεμίζεις τα πνευματικά σου μάτια με συγκεκριμένες, θετικές και γεμάτες δύναμη εικόνες… τότε είσαι ένας έμπειρος φοιτητής.
• Εάν διατηρείς συγκεκριμένες και ακριβείς πνευματικές εικόνες, οι οποίες υποστηρίζουν την πρόθεση σου, εάν επιτρέπεις να έρχονται ζωντανές, όμορφες και ικανοποιητικές νοερές εικόνες σε ένα τακτικό ρεύμα, εάν γνωρίζεις πως τη στιγμή που με την πνευματική σου όραση βλέπεις καθαρά και μπορείς να διατηρείς μία εμπειρία, αυτή ακριβώς και θα προσελκύσεις ή εάν οπτικοποιείς/ οραματίζεσαι πάντα μόνο το καλύτερο… τότε είσαι στο δρόμο να χειριστείς με μαεστρία αυτό το μάθημα.
Εάν είσαι αρχάριος μαθητής:
• Πρόσεξε τι είδους πνευματικές εικόνες διατηρείς, για ποιες από αυτές μιλάς και ποιες κάνεις γνωστές και σε άλλους. Συμφωνούν με όσα επιθυμείς ή αντικατοπτρίζουν αυτά που δεν επιθυμείς?
• Γίνε πιο ενεργητικός ως προς το είδος των εμπειριών που προτιμάς και προσπάθησε να τις πραγματοποιείς με νοερές εικόνες. Ετοίμασε ένα κολάζ, φωτογράφησε η ζωγράφισε αυτό που θέλεις να δημιουργήσεις και αναζήτησε σε περιοδικά τα κατάλληλα παραδείγματα.
• Πάψε να λειτουργείς σαν ασυνείδητος κάδος απορρημάτων αρνητικών εικόνων, ιδεών και οραμάτων.
• Εστιάσου στην ομορφιά αντί για τον πόνο, την καταστροφή και την απογοήτευση
• Περιέγραψε σε κάποιον άλλο την ιδέα σου/εικόνα που επιθυμείς, επί τόσο χρόνο μέχρι να μπορεί να τη δει ξεκάθαρα.
Εάν είσαι προχωρημένος μαθητής:
• Κάνε μια λίστα από απογοητεύσεις και ματαιώσεις στη ζωή σου και πρόσεξε την εντύπωση (νοερή εικόνα) με την οποία τις συνδέεις
• Εάν κρατιέσαι σε μια αρνητική ή αντιπαραγωγική εικόνα, μεταμόρφωσε τη σε μία με την οποία πραγματικά να συμφωνείς
• Συνειδητοποίησε με ποιο τρόπο προσπαθεί το εγώ σου να εμποδίσει την επιθυμία σου μέσω κυνισμού, απόσπασης της προσοχής, και δράματα – και αδιαφόρησε απέναντι στα κόλπα σαμποτάζ που χρησιμοποιεί
• Επέτρεψε να σε εμπνεύσουν όμορφες εικόνες, καθώς απολαμβάνεις τη φύση ή επισκέπτεσαι μουσεία, γκαλερί, εκθέσεις και καταστήματα που είναι γεμάτα από αισθητικά όμορφα πράγματα. Κοίταξε τι ακριβώς επιθυμείς, είτε πρόκειται για ένα αντικείμενο, είτε για μια εμπειρία ή ένα αποτέλεσμα, μέχρι να σου είναι εντελώς ξεκάθαρο αυτό που επιδιώκεις.
Εάν είσαι ένας έμπειρος φοιτητής:
• Αφιέρωσε 10-20 λεπτά την ημέρα για να οπτικοποιήσεις με την πνευματική σου όραση (στην πνευματική σου οθόνη) τις δημιουργικές επιθυμίες σου
• Έλεγξε, αναγνώρισε και πέταξε τις αρνητικές εικόνες, οι οποίες εμποδίζουν την πρόοδο σου, καθώς τις σβήνεις από την πνευματική σου οθόνη με τη δύναμη του οραματισμού. Αναγνώρισε πως αυτές οι εντυπώσεις είναι αντίθετες με τις προθέσεις σου
• Φτιάξε ένα κολάζ από πράγματα που δεν θέλεις στη ζωή σου και κρέμασε το. Άσε νοερά να πέσουν επάνω σου όλα αυτά για τόση ώρα, μέχρι να μη θέλεις να διατηρήσεις πλέον αυτή την εικόνα.
• Πρόσεξε τις εικόνες που μεταδίδεις σε άλλους. Το να ελέγξεις αυτή τη διαδικασία είναι σαν να βάζεις μπρος ένα προβολέα κινηματογραφικής ταινίας – σταμάτα το φιλμ, κόψε σκηνές, κάνε μοντάζ ή επέλεξε άλλο ρόλο, εάν οι εικόνες που μεταδίδεις δεν αντιπροσωπεύουν τις εμπειρίες που επιθυμείς.
Εάν είσαι στο δρόμο του να χειριστείς με μαεστρία αυτό το μάθημα:
• Φωτογράφιζε τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της ζωής σου και κρέμασε τες σε περίοπτη θέση στο σπίτι σου.
• Ξεκίνα την ημέρα σου ακόμη πριν να ανοίξεις τα μάτια σου, γυρνώντας ένα φιλμ σχετικά με όλα όσα επιθυμείς να βιώσεις αυτή την ημέρα. Στόλισε το φιλμ, σκηνοθέτησε και καθόρισε τις εμπειρίες σου.
• Ασχολήσου με τον οραματισμό συγκεκριμένων πραγμάτων ή καταστάσεων –π.χ. τηλεφωνήματα, προσκλήσεις, αγκαλιές και φιλιά – ως δημιουργικές ασκήσεις και πρόσεξε πόσες από αυτές μπορείς να εκδηλώσεις μέσα στην ημέρα σου.
• Κάνε ένα διασκεδαστικό καθημερινό παιχνίδι, οραματιζόμενος κάθε μέρα δημιουργίες οι οποίες να ξεπερνούν αυτές την προηγούμενης


Μάθημα ψυχής:
Η φαντασία σου δημιουργεί την πραγματικότητα

Εργασία Ψυχής:
Οραματίσου τη ζωή σου όμορφη


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα