Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Σύντροφοι, βαθιά τα λαγούμια!




Υπήρχε λόγος που οι άνθρωποι έθαβαν τα παλιά τα χρόνια το χρυσάφι και το ασήμι τους στους κήπους και στα χωράφια. Ήξεραν ότι όταν ο λογαριασμός δεν έβγαινε, ο άρχοντας θα έβγαζε από το καπέλο την γνωστή "μαγική λύση":  Κλείσε τα χρέη σου με τα λεφτά των άλλων! Κάτι ανάλογο προτείνουν σήμερα  λαμπροί οικονομολόγοι και στοχεύουν στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς!

Θα πρέπει να τους έφαγε αρκετή ώρα για να καταλήξουν οι επιστήμονες του ΔΝΤ στο συμπέρασμα ότι η κρίση χρέους θα αντιμετωπιστεί με μία εφάπαξ εισφορά 10% από τους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των πολιτών των 15 μελών - χωρών της Ευρωζώνης.  Κι επειδή δεν πιστεύουμε στα λάθη και δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε πότε ετούτοι μιλάν σοβαρά και πότε αστειεύονται, ας αρχίσουμε να σκάβουμε τα γνωστά λαγούμια.



Στο μεταξύ, ας μας επιτρέψουν ορισμένες παρατηρήσεις. Πρώτον, δεν ξέρουμε πόσα ντοκτορά θα πρέπει να έχει βγάλει κανείς για να πει αυτό που θα έλεγε και ο λήσταρχος Νταβέλης: "Τα λεφτά ή τη ζωή σου". Δεύτερον, γίνεται φανερό ποιά ήταν η σκοπιμότητα του κυπριακού πειράματος. Δοκίμαζαν σε περιορισμένη κλίμακα όπλα μαζικής καταστροφής που θα χρησιμοποιούσαν στο μέλλον. Τρίτον, για να φτάσουν στο σημείο να λένε  απροκάλυπτα τέτοιες χοντράδες, αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι ίσως πιο μεγάλο απ΄ ό,τι πιστεύαμε. Και τέταρτον, ακόμη κι αν δεν υπάρχει πρόβλημα, εμένα με φόβισαν.  Αν αυτός ήταν ο σκοπός τους, τα κατάφεραν. 

Να μιλήσουμε για πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης; Στον πόλεμο υπάρχουν αντιμαχόμενες πλευρές. Στην περίπτωση αυτή δεν βλέπουμε κάτι άλλο πέρα από την Ευρώπη να τρώει το ένα χαστούκι μετά από το άλλο. Αλήθεια, πως θα είχαν αντιδράσει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αν το ΔΝΤ "συμβούλευε" κάτι ανάλογο για τα χρήματα των Αμερικανών καταθετών;  

Οι Ευρωπαίοι όχι μόνο είναι ανίκανοι να αντιδράσουν, αλλά στην προκειμένη περίπτωση τα χέρια τους είναι λερωμένα από το έγκλημα στην Κύπρο. Κοινώς, την έχουν πατήσει. Αν αρχίσουν τις διαμαρτυρίες, ο κόσμος θα γελάει. Γιατί κάνατε στην Κύπρο κάτι που δεν θέλετε να κάνετε στις χώρες σας, θα τους λέει. 

Η ουσία είναι ότι ακόμη κι αν η σφαγή των Ευρωπαίων καταθετών αναβληθεί με επίσημη ανακοίνωση για το 2.300, κανείς δεν είναι τόσο χαζός για να τους πιστέψει. Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης δέχεται απανωτά κτυπήματα. Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών μπορούν να είναι υπερήφανοι με τον τρόπο που αντιμετώπισαν την κρίση. 

Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι την κρίσιμη ώρα τα νούμερα δεν θα περιοριστούν στο 10% και σε όρια του τύπου "εγγύηση 100.000 ευρώ". Αυτά υπάρχουν όσο πηγαίνουν όλα καλά. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπάρχουν κανόνες. Ο σώζων εαυτόν σωθήτο! 

Θανάσης Μαυρίδης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα