Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: «Λουκέτο» στη χρηματοδότηση του κράτους - Παραλύει το δημόσιο


1.10.13

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (ώρα Ουάσινγκτον), ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, όταν το αμερικανικό Κονγκρέσο απέτυχε να συμφωνήσει για την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Περισσότεροι από 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν από το πρωί της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) σε υποχρεωτική αργία, επί συνόλου δύο εκατομμυρίων. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.



Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κονγκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Η αμερικανική Γερουσία απέρριψε δύο φορές νομοσχέδιο χρηματοδότησης της κυβέρνησης που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στο οποίο υπήρχαν σημαντικές αλλαγές στο νόμο της υγειονομικής περίθαλψης. Ειδικότερα, με ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ η Γερουσία όπου πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί απέρριψε τις αλλαγές στο νομοσχέδιο για την Υγεία και το έστειλε και πάλι πίσω στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με τη διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών σε εξέλιξη, η αμερικανική, δημοκρατικής πλειοψηφίας, Γερουσία θα συνέλθει στις 09.30 για να απορρίψει και επισήμως την τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης, πρότασης που παρουσιάσθηκε λίγες στιγμές πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

"Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήκατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα