Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Είναι λυπηρό και άκρως απογοητευτικό να επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα να χαρακτηρίζουν την αρχαία ελληνική γλώσσα «νεκρή». Μια γλώσσα που πάνω της θεμελιώθηκε ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός - Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου



Ο μέγας διανοητής του αιώνα και φιλόσοφος, George Steiner, καθηγητής στο Cambridge, είπε: «To articulate experience grammatically, to relate discourse and meaning as we do, is to be Greek”.


Το να αρθρώσεις εννοιολογικά μια εμπειρία, να συσχετίσεις τον λόγο με το νόημα, σημαίνει “να είσαι Έλληνας”» 
(Antigones, The Antigone myth in Western literature, art and thought, Oxford University Press, 1984, p. 135) 


Και είπε ακόμα στο ίδιο σημαντικό βιβλίο: «Η ελληνική κλασική γραμματεία και ο ελληνικός μύθος, όσο τίποτε άλλο στον κόσμο κυριάρχησαν στη δυτική αντίληψη, στη δυτική φιλοσοφία, στη διαμόρφωση της δυτικής πολιτικής σκέψης». Και επισημαίνει ακόμα: «Επιστροφή στην κλασική ελληνική γραμματεία και στον ελληνικό μύθο σημαίνει επιστροφή στις ρίζες μας, είναι ο επαναπατρισμός του πνεύματος».

Και ο διαπρεπής Άγγλος συγγραφέας George Tomson, μέγας λάτρης της ελληνικής κλασικής γραμματείας, συγγραφέας και πανεπιστημιακός καθηγητής, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του σε επιστημονικές γλωσσολογικές έρευνες που θεμελιώνουν τη βεβαιότητα ότι: 

Η ελληνική γλώσσα από τη βαθιά αρχαιότητα έως σήμερα είναι
ε ν ι α ί α. Διότι η αρχαία περιέχεται στη σύγχρονη, δομικά και εννοιολογικά.


Είναι λυπηρό και άκρως απογοητευτικό να επιτρέπουν σε πολιτικά πρόσωπα να χαρακτηρίζουν την αρχαία ελληνική γλώσσα «νεκρή». Μια γλώσσα που πάνω της θεμελιώθηκε ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός.
Στην Αγγλία σήμερα με ψήφισμα νόμου τα αρχαία ελληνικά θα διδάσκονται επίσημα στα δημοτικά σχολεία. Γιατί εκείνοι γνωρίζουν προφανώς καλύτερα από εμάς όχι μόνον την αξία της γλώσσας αλλά και το πόσο ζωντανή και πολύτιμη είναι για τη δομή της έκφρασης. 

Στο σπουδαίο βιβλίο του, «Το αειθαλές δέντρο, διαλέξεις και άρθρα για τον ελληνικό πολιτισμό” σε επιμέλεια του καθηγητή Χρίστου Αλεξίου, ο George Thomson σημειώνει: «Η συνέχεια και η ενότητα της ελληνικής γλώσσας εκφράζει τη συνέχεια και την ενότητα του ελληνικού πολιτισμού»
Όμως και σε απλούστερη λογική και παιδεία, μπορεί να δει κανείς πως οι λέξεις: analysis, synthesis, theory, category, democracy, chemistry, cosmology, psychology, psyche, logical, politics, philosophy, και χιλιάδες ακόμα που χρησιμοποιούνται καθημερινά στη διεθνή επιστημονική ορολογία, τη φιλοσοφική, την πολιτική, την οικονομική, την κοινωνική, δεν είν α ι α π λ έ ς λ έ ξ ε ι ς. 

Ε ί ν α ι δ ο μ έ ς σ κ έ ψ η ς. 

Δ ο μ έ ς α ν τ ί λ η ψ η ς.

Είναι δυνατότητες αναγωγής. 

Λέει ένας στίχος του Μανώλη Αναγνωστάκη: «Δεν έφταιγεν εκείνος, τόσος ήτανε». Όμως «τόσοι» είναι όσοι εκράζονται έτσι για τη γλώσσα μας; Ή μήπως σε κάτι άλλο αποβλέπουν;

Μαρία Λαμπαδαρίδου Πόθου

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα