Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ευτυχία!!!




Και που πιστεύετε άραγε ότι οδηγεί ο δρόμος προς την βελτίωση? Βελτίωση, γιατί άραγε? Σίγουρα όλοι έχετε αναρωτηθεί ‘γιατί να βελτιωθώ?’ ή ‘σε τι αποσκοπεί μια προσπάθεια να γίνω κάτι άλλο και να αλλάξω την τωρινή μου στάση?’. Οπωσδήποτε το να θέλουμε να βελτιωθούμε, είναι μια ενέργεια που αναλαμβάνουμε μόνο μετά από δική μας και μόνο απόφαση.

Γιατί όμως να πάρουμε μια τέτοια απόφαση? Ποιά θα μπορούσαν να είναι τα κίνητρα και που οδηγεί ο δρόμος της βελτίωσης?
Πολύ εύκολα αν το δούμε και εντελώς επιφανειακά, θα λέγαμε ότι η βελτίωσή μας θα μπορούσε να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην ΕΥΤΥΧΙΑ!!! ΕΥΤΥΧΙΑ λοιπόν, μια λέξη κλειδί, μια λέξη απέραντη, που μέσα της χωράει όλο το σύμπαν!!! Είναι έτσι άραγε? 
Που βρίσκεται η ευτυχία λοιπόν για να την φτάσουμε και τι είναι για τον καθένα από μας η ευτυχία?



Πολλά ερωτηματικά και όλα αναπάντητα........ Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αρχή και ας βάλουμε μια σχετική τάξη στην σκέψη μας..... Πάρα πολλοί φιλόσοφοι μέσα στους αιώνες εξέλιξης της ανθρωπότητας, άγγιξαν το θέμα από κάθε του πλευρά και το ανέλυσαν με κάθε λεπτομέρεια... Αυτό που δεν γνωρίζω όμως είναι, αν τελικά έγιναν ευτυχισμένοι οι ίδιοι......

Αριστοτέλης, Επίκουρος, Καντ, ακόμα και ο Σοπενχάουερ, μα και τόσοι άλλοι φιλόσοφοι και στοχαστές ψάξανε σχολαστικά να εισχωρήσουν στα άδυτα της ανθρώπινης ύπαρξης για να λύσουν αυτόν τον γρίφο. Μας προτρέψανε να αναζητήσουμε την ευτυχία με την ήρεμη και καθαρή σκέψη, την αγάπη , την ψυχική ένωση και ανάταση και ένα σωρό άλλα δύσβατα μονοπάτια που οφείλουμε να διαβούμε, προκειμένου να αγγίξουμε μόνο και όχι να κατακτήσουμε την ΕΥΤΥΧΙΑ!!!!!

Ένα ακόμα εύλογο ερώτημα είναι τι αντιπροσωπεύει για τον καθένα μας η λέξη αυτή και πως την ορίζουμε ώστε να εκπληρώσει το ουσιαστικό της νόημα στην ζωή μας!!!! Φαντάζομαι ότι όλοι μας δίνουμε μια δική μας διάσταση για να την ορίσουμε, όμως σίγουρα θα υπάρχουν και σταθερά σημεία που την οριοθετούν.

Ψάχνω λοιπόν τι να απαντήσω στην λέξη ΕΥΤΥΧΙΑ για να μπορέσω να την προσδιορίσω και δίπλα της δεν μπορώ να τοποθετήσω τίποτα άλλο, εκτός από την ενεργή συμμετοχή μιας άλλης λέξης που λέγεται ΑΓΑΠΗ και εμπεριέχεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσα σ’ αυτήν !!!!«Σ’ αυτό τελικά συμφωνούν όλοι οι φιλόσοφοι, όλων των εποχών!!!»

Τίποτα δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους από το να εισπράττουμε την θέρμη της αγάπης, την ενέργεια και την δυναμική της.... Και τίποτα δεν αντιστέκεται σε αυτό που αγαπάμε, γιατί αυτό γίνεται και ο στόχος της ευτυχίας μας!!!! Μα τι είναι αυτό που αγαπάμε? Μήπως αυτό που του αποδίδουμε και τελικά αποκτά αξία για μας?

Αγαπάμε αυτό που κατά την κρίση μας έχει αξία και η αξία έγκειται στο τίμημα που αποδίδουμε σε αυτό... Μια άλλη λέξη με μοναδική σημασία έρχεται εδώ να γεμίσει ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της αναζήτησης και δεν είναι άλλη από την ΔΙΑΚΡΙΣΗ. Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε το μέτρο του αξιακού συστήματος στην ζωή μας, ώστε να επιλέξουμε αυτό που τελικά θα συμβάλει στην ανεύρεση του πλησιέστερου προς το ζητούμενο στόχο.... Τότε, αν καταφέρουμε το τίμημα που πληρώνουμε να ανταποκρίνεται στην αξία που προσδίδουμε στο αντικείμενο του πόθου μας, θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευτυχισμένοι. Αν όμως το τίμημα που πληρώνουμε, υπολείπεται ή υπερτιμά το αντικείμενο της αγάπης μας (κοινώς δεν εισπράττουμε τα αντίστοιχα αυτών που δίνουμε.....), τότε σίγουρα η ευτυχία δεν μας χτυπά την πόρτα!!!!

Για να βρούμε λοιπόν το μέτρο αξιολόγησης αυτών που αγαπάμε , ίσως θα έπρεπε, καλλιεργώντας σε μεγαλύτερο βαθμό την διάκριση, να επανεξετάσουμε τα κριτήρια του αξιακού μας συστήματος.....
και θα είναι αυτό που θα καθορίζει όχι μόνο το πώς θα γίνουμε ευτυχισμένοι, αλλά το πώς θα «είμαστε άξιοι για να γίνουμε ευτυχισμένοι»!!!!!

Γράφει η Βίκη Θεοχαρίδη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΩΤΟΣ

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα