Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας στη Γενεύη: Καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας


Σεπτέμβριος 14, 2013.

Η κυβέρνηση Άσαντ, μέσα σε μια  εβδομάδα πρέπει να υποβάλλει πλήρη κατάλογο των αποθεμάτων χημικών όπλων, για να αρχίσει  η αξιολόγηση και η καταστροφή τους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.


Η συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσιγκτον προβλέπει την άμεση καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, όπως σημειώνει η «Russia Today».

Ο Κέρι είπε ότι συριακή κυβέρνηση πρέπει να παράσχει στον ΟΗΕ την πλήρη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις στις οποίες φυλάσσονται τα χημικά όπλα και επέμεινε ότι το σχέδιο για την απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου πρέπει να γίνει με διαφάνεια.

Ο Κέρι είπε ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ πρέπει να πάνε στις εγκαταστάσεις  αυτές το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο, ενώ η πλήρης καταστροφή των χημικών όπλων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2014.

Εάν η Δαμασκός δεν συμφωνήσει με το σχέδιο, θα υπάρξει απάντηση, σύμφωνα με το κεφάλαιο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο Κέρι και επεσήμανε  ότι αυτό σημαίνει χρήση στρατιωτικής βίας.

Το ‘Κεφάλαιο’ περιλαμβάνει ‘δράση από αέρος, θάλασσα ή χερσαίων δυνάμεων, για τη διατήρηση ή την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» σε περίπτωση που αποτύχουν άλλα μέτρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε με τη σειρά του, ότι η συμφωνία δεν περιέχει οποιαδήποτε πιθανή χρήση  βίας εναντίον της Συρίας.

Ωστόσο, οποιαδήποτε απόκλιση από το σχέδιο, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε επιθεωρητές του ΟΗΕ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα αποφασίσει για τις περαιτέρω ενέργειες.

Ο Κέρι, τόνισε ότι δεν υπάρχει εκ των προτέρων συμφωνία, σχετικά με τη μορφή που θα έχουν τα μέτρα του Συμβουλίου Ασφαλείας, εάν η Συρία δεν τηρήσει τη συμφωνία.

Για την ασφάλεια των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών θα είναι υπεύθυνη η συριακή κυβέρνηση και οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη χώρα, δήλωσε ο Λαβρόφ.

Η τελική συνέντευξη Τύπου, σηματοδότησε το τέλος των τριήμερων συνομιλιών μεταξύ Κέρι και Λαβρόφ.

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι η μόνη λύση για την κρίση στη Συρία είναι μέσα από τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη πρωτοβουλία «Γενεύη -2».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πρόσφατα δηλώσει ότι η πρόταση μπορεί να επιτύχει, μόνο εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους,  πιέσουν με δεδομένο την αποφυγή μιας  στρατιωτικής επίθεσης.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα