Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δρόμος προς την βελτίωση - «ΚΑΪΖΕΝ»... Μέρος Δεύτερο



Δεν θα μπω σε αυτή καθεαυτή την σημασία της λέξης, που όπως στο προ ηγούμενο άρθρο αναφέραμε, σημαίνει σταδιακή και συνεχή βελτίωση με μικρές και σχεδιασμένες κινήσεις. Αυτήν την φορά θα σταθώ στα μεγάλα και σπουδαία αποτελέσματα που μπορούμε να επιτύχουμε με την θέλησή μας, την αποφασιστικότητα και την συνεχή προσπάθεια, έστω και με μικρά βήματα, σε όποιο τομέα της ζωής μας επιθυμούμε.

Πραγματικά ένα μικρό βήμα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και όπως λέει και ο Πιντέρης σε κάποιο γνωστό του βιβλίο «Μια μικρή αλλαγή φέρνει μια μεγάλη». Το βρίσκω πέρα για πέρα αληθινό, όμως το βασικό στην ζωή μας είναι να φτάσουμε να θέλουμε την αλλαγή. Μια αλλαγή δεν αποτελεί πάντα μια θετική κατάσταση, αλλά το βέβαιο είναι ότι τελικά μια αλλαγή καταλήγει μακροπρόθεσμα στην βελτίωσή μας ή τουλάχιστον στην ανακάλυψη άλλων διαστάσεων και δυνατοτήτων της προσωπικότητας μας.



Η ρήση «Ουδέν κακό αμιγές καλού» των στωικών φιλοσόφων, εδώ έχει πλή ρη εφαρμογή, καθώς κάθε αλλαγή όσο θετική και αν είναι απαιτεί ένα είδος συμ βιβασμού, κυρίως με ότι έχουμε μάθει να ζούμε, με ότι μας βολεύει και ντύνει την καθημερινότητά μας.
Κάθε αλλαγή όσο θετική και αν προ διαγράφεται ενέχει πάντα ένα ποσοστό ρίσκου, καθώς υπάρχουν πάντοτε άγνωστοι και αστάθμητοι παράμετροι που θα καθορίσουν την ποιότητα της ζωή μας. Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Θεωρητικά λέμε «Έχω κάποια κιλά παραπάνω και θέλω να αδυνατίσω». Αυτό σαν γεγονός φαίνεται σωστό από όλες τις πλευρές, για την φυσική κατάσταση, για λόγους υγείας, εμφάνισης κ.λ.π. Στην πορεία όμως σκεφτόμαστε τα αρνητικά πράγματα που μας δεσμεύουν στο να πάρουμε μια αληθινά ειλικρινή δέσμευση με τον εαυτό μας. Σκεφτόμαστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε μια δίαιτα, πιθανώς λίγη άσκηση και επομένως πρέπει να διανύσουμε ένα δύσκολο δρόμο. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατίσουμε μεν αλλά ως εκ τούτου θα χρειαστεί να αλλάξουμε ρούχα στην γκαρνταρόμπα μας, πιθανώς θα χαλάσουμε στο πρόσωπο, θα χαλαρώσει το σώμα μας και άλλα τέ τοια. Όλα αυτά που δουλεύουν υποσυνείδητα μέσα μας, αναιρούν το πρώτο μικρό και σημαντικό μας βήμα, να δεσμευτούμε απέναντι στον εαυτό μας.

Και είναι αυτό το μικρό και ουσιαστικό βήμα που θα φέρει την μεγάλη και σημαντική αλλαγή στην ζωή μας, όταν και μόνο όταν δούμε τα πράγματα τμηματικά (ένα μικρό βήμα κάθε φορά) και δεν αντιδράσουμε με φόβο και απόγνωση στην αλλαγή… όταν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ότι θέλουμε να δούμε τον εαυτό μας διαφορετικά, αφού αυτό που είμαστε τώρα κατά κάποιο τρόπο δεν μας αρέσει πια.

Ξεκινάμε λοιπόν τμηματικά βάζοντας μι κρούς μικρούς στόχους, στην περίπτωση του παραδείγματος, πιθανώς 1 κιλό τον μήνα. Κό βοντας τους υδατάνθρακες και εντάσσοντας λίγη γυμναστική σε σταθερή βάση θα έχουμε σίγουρα μια μικρή βελτίωση. Όταν αυτό απο κτήσει και σταθερότητα θα φέρει τα αποτε λέσματα που ίσως να μην είχαμε ονειρευτεί ποτέ στην ζωή μας.

Ας μεταφέρουμε το παράδειγμα σε όλους τους τομείς της ζωής μας που έχουμε βρεθεί με δυσκολίες, ας παρατηρήσουμε πόσο δύ σκολο φαίνεται να αλλάξουμε τον τρόπο που ενεργούμε και βλέπουμε τα πράγματα ώστε να πάρουμε αποφάσεις καθοριστικές που θα φέρουν μεγάλες ή μικρότερες αλλαγές στην ζωή μας… Μια μικρή αλλαγή ένα μικρό βήμα κάθε φορά μπορεί να μας οδηγήσει σε δρό μους που ποτέ πριν δεν φανταστήκαμε!!!

Γράφει η Βίκη Θεοχαρίδη


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΩΤΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα