Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Η διαθεσιμότητα χτυπάει την πόρτα του ΕΟΠΥΥ και των Κέντρων Υγείας

Διαθεσιμότητα στον ΕΟΠΥΥ
Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα τεθούν περίπου 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς το επόμενο κύμα κινητικότητας θα αφορά στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» μέχρι το τέλος του χρόνου θα αλλάξουν θέση εργασίας γιατροί, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και παραϊατρικό προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ καθώς και εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ. Το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση ΕΟΠΥΥ έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην ενοποίηση των μονάδων υγείας του φορέα με τα Κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία του ΕΣΥ ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο δίκτυο. Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξουν θέση εργασίας οι 10.000 εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ αλλά και εκείνοι των δομών του ΕΣΥ.
Η κινητικότητα τους θεωρείται δεδομένη ανεξάρτητα από το πιο σενάριο θα ακολουθηθεί για τη δημιουργία του νέου ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι αναμένεται να μείνουν εκτός για μικρό χρονικό διάστημα με το 75% του μισθού τους, ώστε η μετάβαση να μην επηρεάσει την παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς και ειδικά των περιφερειακών μονάδων όπου οι κάτοικοι δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Βέβαια ο κίνδυνος κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είναι να μείνουν κάποιες μονάδες για ένα διάστημα χωρίς προσωπικό κάτι που φαίνεται να αποτελεί πονοκέφαλο και για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. “Στόχος είναι να μη υπάρξει κενό στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στους ασφαλισμένους” διαβεβαίωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος επεσήμανε ότι οι οδηγίες του είναι να υπάρξει σχέδιο ώστε να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σήμερα τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ μαζί με τις λιγοστές μονάδες υγείας του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ που συγχωνεύτηκαν, διαθέτουν συνολικά 10.000 εργαζόμενους. Οι γιατροί είναι περίπου 5.500, εκ των οποίων οι 500 είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Οι υπόλοιποι έχουν μια πιο ελαστική σχέση εργασίας που τους επιτρέπει να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία ενώ ορισμένοι έχουν και 4ωρη σχέση εργασίας. Γεγονός βέβαια που προβληματίζει δεόντως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Έτσι στο πλαίσιο αυτό αναζητείται φόρμουλα ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο καθεστώς εργασίας για όλους.
Πάντως σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, από τους περίπου 10.000 εργαζόμενους 600 διοικητικοί υπάλληλοι που ασχολούνται με διαδικασίες όπως παροχές, συντηρήσεις, ιατρικά μηχανήματα αναμένεται να διατηρήσουν τις θέσεις τους ώστε να συνεχίζουν να διεκπεραιώνουν τις υπάρχουσες υποθέσεις.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα