Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο δρόμος προς τη βελτίωση



Λοιπόν ο δρόμος προς την βελτίωση είναι μάλλον περιπετειώδης και το σίγουρο είναι ότι μας οδηγεί σε πειραματισμούς και προσπάθειες αλλά και δύσκολες επιλογές και κρίσεις…

«Ο δρόμος της αρετής και της κακίας» του Ηρακλή σαν διδακτικός μύθος, μας δείχνει πρόδηλα την σημασία και το τίμημα των επιλογών μας. Ότι αρχικά φαντάζει γεμάτο ομορφιά και χλιδή, ξεγνοιασιά και ευδαιμονία, τελικά οδηγεί σε αδιέξοδα και συχνά πυκνά σε φέρνει αντιμέτωπο με γεγονότα που ούτε ήσουν έτοιμος να αναμετρηθείς, αλλά ούτε μπορούσες να φανταστείς ότι θα έβρισκες στο δρόμο σου. Μια κακή επιλογή που όμως αρχικά φαντάζει ωραιοποιημένη στα μάτια ενός ανθρώπου χωρίς ιδιαίτερη κρίση και ωριμότητα, τελικά οδηγεί σε αδιέξοδο και πόνο.



Από την άλλη υπάρχει ο δρόμος της «αρετής»!!!!
Ο δρόμος που ξεκινάει από ηθική βάση και με συνειδητή επιλογή μας οδηγεί σταδιακά σε μια κατάσταση αληθινής πληρότητας και ευδαιμονίας……Τα δύσβατα μονοπάτια της ζωής, η συμβίωση με τις δοκιμασίες και τον πόνο που ,όχι απαραίτητα όμως, βρίσκονται μπροστά σου, γίνονται ηθικοί δάσκαλοι και σε βοηθούν στην δύσκολη πλοήγηση της ζωής, ώστε να καταφέρεις να βρεις τον στόχο σου.

Βέβαια μια λανθασμένη επιλογή ζωής δεν συνεπάγεται απαραίτητα και το τέλος του κόσμου. Οι επαναλαμβανόμενοι κύκλοι αναζήτησης, η κυκλική πορεία του ταξιδιού της ζωής, δεν μπορεί παρά να μας βάζουν συνεχώς στην επαναξιολόγηση των ευκαιριών που έρχονται μπροστά μας και εκεί να ξαναπαίρνουμε στα χέρια μας την ζωή και να υπολογίζουμε ξανά και ξανά, όλα όσα έχουμε διαχειριστεί μέχρι τώρα στην ζωή μας.

Ο δρόμος προς την βελτίωση είναι ευτυχώς ατέρμων και το πηδάλιο της ζωής ανήκει πάντα σε μας. Μόνοι μας, προικισμένοι με τις αρετές και τις αξίες που συλλέξαμε στην φαρέτρα μας κατά την διάρκεια του ταξιδιού, οδηγούμε το σκάφος της ζωής μας σε ασφαλέστερα λιμάνια προσωπικής ισορροπίας και προόδου. Χτίζουμε δηλαδή σιγά- σιγά την δική μας πολιτεία, μια πολιτεία ιδεών, σκέψεων, συναισθημάτων και συμπεριφορών που όταν δομηθούν σωστά στο μυαλό μας δεν μπορεί παρά να μας οδηγήσουν στις σωστές αποφάσεις και να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στην ζωή μας. Οφείλω να πω ότι ο δρόμος της οποιασδήποτε βελτίωσης, περνάει μέσα από μια, όχι πάντα ευχάριστη, διαδικασία, καθώς μια κατάσταση που μέχρι κάποια στιγμή είχε βρει έστω και μια ασταθή ισορροπία, τείνει τώρα να μεταβληθεί και να ισορροπήσει σε ένα άλλο σχήμα, σε μια άλλη θέση. Απαιτεί λοιπόν έμπρακτη συναίνεση, συνέπεια και άοκνη προσπάθεια…..

Και όπως αναφέρει ο Καβάφης:
«Ίσως το φως να ‘ναι μια νέα τυραννία. Ποιός ξέρει τι καινούργια πράγματα θα δείξει!»


Γράφει η Βίκη Θεοχαρίδη

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΛΩΤΟΣ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα