Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

3 ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ «MISS VIOLENCE» ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΑΒΡΑΝΑ, ΣΤΟ 70o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


Με τα βραβεία σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας βραβεύθηκε το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στην τελετή απονομής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, σε μια τελετή που βρήκε τον Μπερνάρντο Μπερτολούτσι να δίνει τον Χρυσό Λέοντα στην Ιταλία και το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι.
Με τα βραβεία σκηνοθεσίας και ανδρικής ερμηνείας βραβεύθηκε το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά στην τελετή απονομής του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, σε ένα προσωπικό του θρίαμβο που ξεκίνησε φέρνοντας την ταινία του εδώ στο Λίντο, για να γίνει η πιο πολυσυζητημένη όλου του φεστιβάλ και τελικά να δικαιωθεί με μια διπλή βράβευση.



Επιβεβαιώνοντας έτσι όχι μόνο τις φήμες που κορυφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για σίγουρη βράβευση της ταινίας, αλλά και τα στοιχήματα που είχαν το «Miss Violence» μέσα σε όλες τις προβλέψεις για τα μεγάλα βραβεία και φαβορί για τον ανδρικό ρόλο.

Στην τρίτη διαδοχική φορά όπου ελληνική ταινία συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Βενετίας, το «Miss Violence» έρχεται να συνεχίσει την παράδοση των βραβεύσεων που ξεκίνησαν με τον γυναικείο ρόλο στην Αριάν Λαμπέντ στο «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη και το βραβείο σεναρίου των «Αλπεων» του Γιώργου Λάνθιμου, σε μια μια διπλή νίκη για τον εξαιρετικό Θέμη Πάνου στον πρωταγωνιστικό ρόλο και τον ίδιο τον δημιουργό του Αλέξανδρο Αβρανά.


Διαβάστε εδώ περισσότερα για το «Miss Violence» και την πορεία του μέχρι τα βραβεία του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το Flix συνάντησε τον Αλέξανδρο Αβρανά και τον Θέμη Πάνου αμέσως μετά τη βράβευσή τους και τους ζήτησε μια απάντηση στο τι σημαίνουν για αυτούς τα βραβεία που κρατούσαν στα χέρια τους:

2

Αλέξανδρος Αβρανάς: «Σημαίνει ότι υπάρχει ελπίδα, ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί η αλήθεια. Ευχαριστώ τους παραγωγούς μου, τον Χρήστο Κωνσταντακόπουλο, τους ηθοποιούς μου και όλους όσους βοήθησαν να γίνει αυτή η ταινία.

2

Θέμης Πάνου: Είναι ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος που παίζω στο σινεμά μετά από 30 χρόνια στο θέατρο, ο Αλέξανδρος με εμπιστεύτηκε και όλο αυτό είναι πολύ σημαντικό. Νιώθω ότι γίνεται μια περιδίνηση γύρω από τα ελληνικά πράγματα και ότι μάλλον κάνουμε καλή δουλειά παρόλες τις αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να βρούμε τους τρόπους να το συνεχίσουμε αυτό, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να πιέσουμε ώστε να ανοίξουν οι πόρτες.

Στη συνέντευξη Τυπου μετά την τελετή απονομής των βραβείων, ο Αλέξανδρος Αβρανάς μίλησε για τα περιστατικά ενδοικογενειακής βίας που συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. «Το σημαντικό είναι πως αυτά τα περιστατικά αρχίζουν σιγά σιγά να αποκαλύπτονται. Για μένα ήταν μια ανάγκη μα μιλήσω για αυτήν την εξουσία και τη σκληρή αλήθεια που είναι η κακή πλευρά μιας κοινωνίας που πρέπει να καλυτερεύσει για να πάμε μπροστά.»

Ο Θέμης Πάνου, όταν ρωτήθηκε για το πως μπορεί η ταινία να βοηθήσει την ορατότητα των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας είπε πως: «Κάθε φορά που η τέχνη βοηθάει να αποκαλύπονται μυστικά, κοινωνικά ή προσωπικά, αυτό είναι πάντα προς το συμφέρον της κοινωνίας. Πιστεύω πως η ταινία θα βοηθήσει να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα μυστικά.»

Ο Αλέξανδρος Αβρανάς ρωτήθηκε και για την απώλεια του Θόδωρου Αγγελόπουλου και το κενό που έχει αφήσει στο ελληνικό σινεμά και κατά πόσο έχει επηρεαστεί από αυτόν: «Ηταν ένας πολύ σπουδαίος δημιουργός. Αγαπώ πολύ τις πρώτες του ταινίες είναι και είναι πολύ μεγάλη απώλεια για το κινηματογράφο και την ελληνική κουλοτύρα. Ηταν μια πολύ δυνατή φωνή. Δεν νιώθω ότι έχω επιρροές από το έργο του παρά μόνο στο επίπεδο ότι και αυτός στις πρώτες του ταινίες προσπαθούσε να μεταφέρει μια αλήθεια που στην εποχή του κανείς δεν τολμούσε να κάνει και το έκανε με έναν τρόπο υπέροχο. Λείπει σε όλους.»

GRA

Δεκαπέντε χρόνια μετά τον τελευταίο ιταλικό Χρυσό Λέοντα το 1998, στο «Cosi Ridevano» του Τζιάνι Αμέλιο, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι δίνει το μεγάλο βραβείο της 70ής διοργάνωσης σε μια από τις τρεις ιταλικές ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος και μάλιστα σε ένα ντοκιμαντέρ, το «Sacro GRA» του Τζιαφράνκο Ρόσι για την καθημερινότητα όσων ζουν γύρω από τον μεγαλύτερο αυτοκινητόδρομο της Ρώμης.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Βραβείο Επιτροπής: «The Police Officer's Wife» του Φίλιπ Γκρένινγκ
Βραβείο Σεναρίου: «Philomena» του Στίβεν Φρίαρς (σενάριο: Στιβ Κούγκαν)
Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Ελενα Κότα για το «Via Castellana Bandiera» της Εμα Ντάντε
Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Θέμης Πάνου για το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Αλέξανδρος Αβρανάς για το «Miss Violence»
Μεγάλο Βραβείο της επιτροπής: «Stray Dogs» του Τσάι Μινγκ Λιανγκ
Χρυσός Λέοντας: «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα