Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

15 τρόποι να απλοποιήσεις τη ζωή σου


από τη Σάντυ Κουτσοσταμάτη



Θα εκπλαγείς στο πόσο θα σε βοηθήσουν να εξοικονομήσεις χρόνο, χώρο, χρήματα και συναισθηματική ενέργεια.


1. Μην βασίζεσαι πάντα στην αυτοπειθαρχία σου

Αν και συνήθως προσπαθώ να ελέγξω την συμπεριφορά μου, μερικές φορές, δεν έχω το αποτέλεσμα που θα ήθελα. Όποτε μπορώ, προσπαθώ να ελέγξω το περιβάλλον, αντί για την συμπεριφορά μου. Για παράδειγμα, ενώ έχω δουλειά στον υπολογιστή, βλέπω ότι δυσκολεύομαι να μην τσεκάρω κάθε λίγο τα mail μου ή να μην μπαίνω στο facebook. Αν σου συμβαίνει το ίδιο, προσπάθησε να δουλέψεις σε δωμάτιο που δεν έχει internet, ή κλείσε το internet ή δούλεψε ώρες που οι περισσότεροι δεν είναι online.

2. Άφησε πίσω τις παλιές σου πεποιθήσεις.

Μπορεί με βάση παρελθοντικές εμπειρίες, να έχεις σχηματίσει συγκεκριμένες ιδέες για τον εαυτό σου. Για παράδειγμα, αν σκέφτεσαι ότι δεν είσαι καλός σε κάτι, συμπεριφέρσου σα να είσαι. Θα εκπλαγείς παρατηρώντας πώς αλλάζει η στάση σου, όταν αλλάζει αυτό που πιστεύεις για σένα.

3. Αποχωρήσου την ακαταστασία

Δοκίμασε να βάλεις ό,τι ακατάστατο ή περιττό σε κουτιά γράφοντας την ημερομηνία που το έκλεισες. Αν έναν χρόνο μετά δεν το έχεις ανοίξει ψάχνοντας κάτι από αυτά, δώρισέ τα έτσι όπως είναι.

4. Άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τη μέρα σου

Οι άνθρωποι σκέφτονται ότι έχουν πολλές ώρες δουλειάς και λίγες ξεκούρασης. Αν το δεις αυτό ανάποδα, θα αρχίσεις να δίνεις προτεραιότητα στις ώρες ανάπαυσης\, καθώς θα έχουν περισσότερη αξία.

5. Υπολόγισε το budget σου με χαρτί και μολύβι

Αν δεν απλοποιήσεις το budget σου σε ένα χαρτί, τότε θα είναι πολύ περίπλοκο. Χρησιμοποίησε χαρτί και στυλό, αντί για PC.

6. Σκέψου λιγότερο, πράξε περισσότερο

Είναι εύκολο, ειδικά για αναποφάσιστους χαρακτήρες να πέφτουν στην παγίδα της μακροχρόνιας έρευνας. Μήπως κι εσύ ψάχνεις για ώρες τα υπέρ και τα κατά πριν πάρεις μια (ακόμη και μικρή) απόφαση; Μια ενέργεια, αντί για σκέψη, στον πραγματικό κόσμο, θα κάνει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα για σένα.

7. Βαριέσαι; Δεν πειράζει.

Αν μαθαίνεις τον εαυτό σου στην μόνιμη υπερένταση, τότε δεν θα μπορείς απλά να κάτσεις χωρίς να κάνεις κάτι. Αυτό το τρέξιμο συνήθως δημιουργεί αίσθηση ανικανοποίητου και κενού. Αν νιώθεις βαρεμάρα αναρωτήσου το γιατί. Μήπως οι πράξεις σου είναι μακριά από τις ανάγκες σου; Τις στιγμές που βαριόμαστε έχουμε ευκαιρία για τις πιο σοβαρές σκέψεις.

8. Ρώτησε τον εαυτό σου «Ε, και;»

Το «και τι έγινε;» είναι μια πολύ σοβαρή ερώτηση. Αυτά για τα οποία ανησυχείς είναι πράγματι τόσο σοβαρά για σένα ή απλά έμαθες ότι πρέπει να ανησυχείς χωρίς να ξέρεις την πραγματική ουσιαστική αιτία;9. Όρισε χρονικά όρια για τις δουλειές σου

Αν πεις «θα καθαρίσω το σπίτι μου σήμερα» κάνεις μία ανοιχτή δέσμευση. Αν όμως πεις «σε μια ώρα θα καθαρίσω το σπίτι μου» θα πετύχεις πολύ περισσότερα.

10. Φτιάξε λίστα 30 ημερών

Αν θέλεις να αγοράσεις κάτι το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο, τοποθέτησέ το στην 30 ημερών λίστα σου. Αν ένα μήνα αργότερα το θέλεις ακόμη, τότε μόνο αγόρασέ το.
11. Απέφυγε το δράμα

Σε εμάς τους Έλληνες αρέσει πολύ το δράμα. Για ένα μήνα απέφυγε τα κουτσομπολιά και την πολιτική. Δε λέω ότι όλα πηγαίνουν τέλεια, ειδικά αυτή την εποχή, όμως η μιζέρια και η γκρίνια, απλά χειροτερεύει την κατάσταση. Ας σκεφτεί ο καθένας την προσωπική του ευθύνη στα πράγματα και αυτό αρκεί.

12. Δοκίμασε την αποστασιοποίηση

Αν σου συμβαίνει κάτι που σου προκαλεί αρνητικά συναισθήματα, κοίταξέ το από την οπτική ενός τρίτου. Θα το δεις πιο ρεαλιστικά, αντικειμενικά και με πολύ λιγότερο άγχος.

13. Εστίασε σε αυτό που δεν αλλάζει

Έρευνες δείχνουν ότι μας δίνει περισσότερη ικανοποίηση το να βελτιώνουμε κάτι που είναι σταθερό στη ζωή μας, παρά να προσπαθούμε για κάτι εφήμερο. Για παράδειγμα, φτιάξε το σπίτι σου, αντί να πας ένα ταξίδι.

14. Νιώσε την πραγματική ευγνωμοσύνη

Όλοι οι συγγραφείς που ασχολούνται με την έννοια της ευτυχίας, δίνουν τεράστια έμφαση στην έννοια της ευγνωμοσύνης. Δεν μετράει το πόσα ή το τι έχεις. Αυτό που μετράει είναι αν το εκτιμάς.

15. Εμπιστέψου τα συναισθήματά σου

Η καρδιά μας μπορεί να φανεί πολύ πιο αξιόπιστη από το μυαλό μας. Αν και το ένα σχετίζεται με το άλλο, το συναίσθημα αποτελεί ένα αδιάψευστο κριτήριο των αναγκών μας και του τρόπου να δώσουμε ικανοποίηση στον εαυτό μας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα