Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

12χρονη με ανοσία στον πόνο, χάρη σε μεταλλαγμένο γονίδιο!

12χρονη με ανοσία στον πόνο, χάρη σε μεταλλαγμένο γονίδιο!

Ένα 12χρονο κορίτσι που…δεν πονάει καθόλου, ανοίγει το δρόμο για τα αναλγητικά νέας γενιάς! Σε αντίθεση με τους γονείς της, που αντιδρούν φυσιολογικά στον πόνο, η 12χρονη δεν αισθάνεται την παραμικρή ενόχληση στα επώδυνα εξωτερικά ερεθίσματα.  

Κι αυτό διότι το κορίτσι φέρει ένα μεταλλαγμένο γονίδιο (SCN11A), το οποίο ευθύνεται για την ιδιόμορφη νευροφυσιολογία του.


Το μεταλλαγμένο γονίδιο ανακαλύφθηκε από ομάδα Γερμανών και Βέλγων επιστημόνων, οι οποίοι, με δημοσίευμά τους στο περιοδικό γενετικής “Nature Genetics”, υποστηρίζουν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη ενός νέου τύπου αναλγητικών φαρμάκων.

 Το κορίτσι –φορέας του μεταλλαγμένου γονιδίου, δεν έχει βιώσει ποτέ του πόνο, κάτι που έχει ως συνέπεια να τραυματίζεται συχνά, καθώς δεν δέχεται προστατευτικά προειδοποιητικά εγκεφαλικά σήματα. 

Φυσιολογικά, οι άνθρωποι αισθάνονται πόνο, επειδή διαθέτουν μια σειρά από ειδικούς κυτταρικούς (νευρωνικούς) υποδοχείς στο δέρμα τους και σε άλλα σημεία του σώματος, οι οποίοι μεταφέρουν τα αισθητήρια ερεθίσματα στο νωτιαίο μυελό και τελικά στον εγκέφαλο. 

Η συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη δρα με τρόπο τέτοιο που οι νευρώνες μπλοκάρουν τα ηλεκτρικά σήματα του πόνου. 

Οι ερευνητές που έκαναν την ανακάλυψη του μεταλλαγμένου γονιδίου άρχισαν ήδη τη μελέτη για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων κατά του πόνου.

 Σε πρώτη φάση έκαναν πειράματα με ποντίκια τα οποία τροποποίησαν γενετικά ώστε να φέρουν την μετάλλαξη του ίδιου γονιδίου και επιβεβαίωσαν ότι, αρκετά πειραματόζωα άρχισαν πλέον να τραυματίζονται συχνότερα, επειδή δεν ένιωθαν πόνο.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα