Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Οι Μονάρχες της Αφρικής

1 (5)


Μονάρχες διαφορετικών φυλών της Νιγηρίας εξακολουθούν να απολαμβάνουν βασιλικά προνόμια και κατά περίπτωση αμύθητες περιουσίες.  Η Νιγηρία ήταν η τελευταία, χρονικά, χώρα της Αφρικής στην οποία έπαψαν να αναγνωρίζονται βασιλικά ή μοναρχικά δικαιώματα. Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 1963 η χρονιά που άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας και έπαψαν να αναγνωρίζονται δικαιώματα στους μονάρχες και στους επικεφαλής των διαφόρων φυλών της Νιγηρίας. Ήταν η χρονιά που επισήμως στη χώρα έπαψαν να υπάρχουν Βασιλείς …

Έκτοτε πέρασαν 50 χρόνια, η χώρα έκανε σαφέστατα βήματα εξέλιξης, πλην όμως οι… “Βασιλιάδες” της εξακολουθούν να χαίρουν σεβασμού και υπακοής από ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Για την ακρίβεια γι’ αυτούς δεν άλλαξε τίποτε, πέρα από το γεγονός πως επισήμως η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν τους εμποδίζει από το να διαβιούν μέσα στην απόλυτη χλιδή και να επιδεικνύουν, σε κάθε ευκαιρία, το… “αξίωμά” τους. Μάλιστα στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν αναλάβει έναν άτυπο ρόλο “συνδέσμου” των τοπικών κοινωνιών με την κεντρική κυβέρνηση της Νιγηρίας…
Ο διάσημος Νιγηριανός φωτογράφος George Osodi απαθανάτισε τους “τελευταίους Αφρικανούς Βασιλείς”, σε ένα άλμπουμ που μέσα σε ελάχιστες πόζες μεταφέρει τον αναγνώστη σε άλλες εποχές, καθόλου μακρυνές ή άγνωστες γιατί και στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης ή της Ασίας, συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.
Δηλ. αυτές οι ίδιες κιτς εικόνες, αλλά με περισσότερο κιτς, χλιδή, πλούτο κι έπαρση τις βλέπουμε, και στα κατ’ κατ ευφημισμό «δημοκρατικά πολιτισμένα κράτη»
ΦΩΤΟΣ 1-2. Από τους πιο γνωστούς και με μεγάλη επιρροή ο Alhaji Dr Ado Abdullahi Bayero είναι ο σημερινός Εμίρης του Κάνο (‘Emir of Kano’), αξίωμα που κατέχει από το 1963. Πρώην πρεσβευτής της Νιγηρίας στη Σενεγάλη, είναι διάσημος για την κολοσσιαία περιουσία του, που είναι αποτέλεσμα πολυετών επικερδέστατων επενδύσεων σε μετοχές αλλά και σε καλλιεργήσιμη γη.
ΦΩΤΟ 3. Η Αυτού Μεγαλειότης Agbogidi Obi James Ikechukwu Anyasi II, ή αλλιώς ‘The Obi of the Idumuje Unor kingdom’. Αυτή είναι πιθανότατα η τελευταία φωτογραφία του Αφρικανού Μονάρχη, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγους μήνες. Είχε αναρριχηθεί στο θρόνο του στις 9 Οκτωβρίου 1946, σε ηλικία 22 ετών. Η βασιλική του φορεσιά, με την οποία απαθανατίστηκε από το φακό του George Osodi, είναι δώρο της Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσας Ελισσάβετ, προ ετών.
ΦΩΤΟ 4. Η Αυτού Μεγαλειότης Wilson Ojakovo Oghoghovwe Oharisi III ανακηρύχτηκε ‘Ovie of Ughelli’ το 1980 και τα τελευταία 33 χρόνια βασιλεύει όχι σε ένα, αλλά σε δύο “βασίλεια” της Νιγηρίας, αυτά του Ughelli και του Urhoboland.
ΦΩΤΟ 5. Ο 83χρονος Alayeluwa Oba Okunade Sijuwade είναι ο σημερινός ‘Ooni of Ife’. Μέχρι να ανελιχθεί στο θρόνο του είχε μια ενδιαφέρουσα καριέρα, πρώτα ως βοηθός του μηχανικού πατέρα του, έπειτα ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Nigerian Tribune newspaper και στη συνέχεια ως φοιτητής στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων στο Northampton College στη Μεγάλη Βρετανία. Το 1963 ανέλαβε διευθυντής πωλήσεων στην κρατικά ελεγχόμενη αυτοκινητοβιομηχανία National Motor Company. Έμεινε στην εταιρεία κάποια χρόνια έως ότου αποχώρησε για να ιδρύσει τη δικιά του εταιρεία εισαγωγών ρωσικής κατασκευής αυτοκινήτων και μηχανημάτων.
ΦΩΤΟ 6. Η Αυτού Μεγαλειότης Oba Oyetunji Jimoh Olanipekun Larooyell, ή αλλιώς ο ‘Ataoja of Osogbo’ βασιλεύει στην νοτιοδυτική Νιγηρία. Ανακηρύχτηκε Βασιλέας το 1976 και υπολογίζεται πως οι υπήκοοί του ξεπερνούν τις 300.000. Πριν συμβεί αυτό είχε σπουδάσει λογιστικά και μάνατζμεντ στο Λονδίνο και είχε εργαστεί ως δάσκαλος στη Νιγηρία για τουλάχιστον δύο δεκαετίες!
ΦΩΤΟ 7. Αυτός γεννήθηκε Βασιλιάς! Καθισμένος στο χρυσό θρόνο του ο Benjamin Ikenchuku Keagborekuzi I είναι ο τωρινός ‘Dein of Agbor’. Αναγορεύτηκε Βασιλέας σε ηλικία 2 ετών και 4 μηνών, όταν πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του. Έχει περάσει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο νεότερος Βασιλέας στον πλανήτη. Πέραν των βασιλικών του καθηκόντων ασκεί και αυτά του Πρύτανη στο πιο φημισμένο πανεπιστήμιο της Νιγηρίας, στο University of Ilorin.
ΦΩΤΟΣ 8-9. Ο Omo N’Oba N’Edo Uku Akpolokpolo Erediauwa I είναι ο νυν ‘Oba of Benin Kingdom’ στην Πολιτεία Edo της Νιγηρίας. Στέφθηκε Βασιλέας το 1979, ενώ πριν είχε σπουδάσει στο Cambridge και είχε υπηρετήσει την κεντρική κυβέρνηση της Νιγηρίας από διάφορες ανώτερες κυβερνητικές θέσεις. Ο Alhaji Abdulmumini Kabir Usman από την πλευρά του είναι ο 50ος Εμίρης του Κασίνα (‘Emir of Kasina’). Είναι ο πλέον νέος των βασιλιάδων αφού ανέλαβε το θρόνο μόλις το 2008, μετά το θάνατο του πατέρα του Emir Muhammad Kabir Usman.
ΦΩΤΟ 10. Η Αυτού Μεγαλειότης Deinmowuru Donokoromo III, ή αλλιώς ο ‘Pere of Isaba’, βασιλεύει στην περιοχή (Βασίλειο) της Isaba από το 1983. Η συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται μια από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της χώρας.
Για τους Ευρωπαίους «…Αυτής Μεγαλειότης» δεν χρειάζονται αναφορές τους γνωρίζουμε καλά μιας και ζουν στην γειτονιά μας.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα