Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

Αυτο-αποδοχή

Ηρεμία της καρδιάς μέσα στον κήπο του βασιλιά


Δεν μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Και δεν εννοώ ότι δεν συμβαίνει η βελτίωση, να το θυμάσαι΄ όμως δεν μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου. Όταν πάψεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου, σε βελτιώνει η ζωή. Μέσα στη χαλάρωση εκείνη, μέσα στην αποδοχή εκείνη, η ζωή αρχίζει να σε χαϊδεύει, η ζωή αρχίζει να κυλά μέσα σου. Κανείς άλλος δεν υπήρξε ποτέ ακριβώς σαν κι εσένα και κανείς άλλος δεν θα είναι ποτέ σαν κι εσένα΄ είσαι απλούστατα μοναδικός, ασύγκριτος.

Αποδέξου το αυτό, αγάπησέ το αυτό, γιόρτασέ το΄ και με τον γιορτασμό εκείνο, θα αρχίσεις να βλέπεις την μοναδικότητα των άλλων, την ασύγκριτη ομορφιά των άλλων.

Η αγάπη μπορεί να υπάρξει μόνον όταν υπάρχει βαθιά αποδοχή του εαυτού σου, του άλλου, του κόσμου. Η αποδοχή δημιουργεί την ατμόσφαιρα μέσα στην οποία μεγαλώνει η αγάπη, το έδαφος στο οποίο ανθίζει η αγάπη.

Εχω ακούσει:
Ενας βασιλιάς πήγε στον κήπο του και βρήκε μαραμένα και μισοπεθαμένα τα δέντρα, τους θάμνους και τα λουλούδια. Η βελανιδιά είπε ότι πεθαίνει επειδή δεν μπορεί να έχει το ίδιο ύψος με το πεύκο. Στράφηκε προς το πεύκο και είδε ότι είχε γύρει, επειδή δεν μπορούσε να κάνει σταφύλια όπως η κληματαριά. Και η κληματαριά πέθαινε επειδή δεν μπορούσε να ανθίσει σαν την τριανταφυλλιά. Είδε ότι το δέντρο της Ήρεμης Καρδιάς ήταν ανθισμένο και όλο δροσιά. Όταν το ρώτησε, έλαβε την εξής απάντηση:

"Το πήρα ως δεδομένο ότι όταν με φύτεψες ήθελες να είμαι μια Ήρεμη Καρδιά. Αν ήθελες βελανιδιά, κληματαριά ή τριαντάφυλλα, θα τα είχες φυτέψει. Σκέφτηκα λοιπόν ότι, εφόσον με έβαλες εδώ, θα έπρεπε να κάνω ό,τι μπορώ ώστε να είμαι αυτό που θέλεις. Δεν μπορώ να είμαι τίποτε άλλο εκτός από αυτό που είμαι, και προσπαθώ να είμαι έτσι όσο πιο καλά μπορώ."

Βρίσκεσαι εδώ επειδή η ύπαρξη σε χρειάζεται έτσι όπως είσαι. Διαφορετικά, θα βρισκόταν εδώ κάποιος άλλος! Η ύπαρξη δεν θα σε είχε βοηθήσει να είσαι εδώ, δεν θα σε είχε δημιουργήσει. Εκπληρώνεις κάτι πολύ ουσιώδες, κάτι πολύ θεμελιώδες, έτσι όπως είσαι. Αν ήθελε ο Θεός έναν Βούδα, θα μπορούσε να δημιουργήσει όσους Βούδες ήθελε. Δημιούργησε έναν μόνο Βούδα΄ ήταν αρκετός αυτός, και έμεινε απόλυτα ικανοποιημένος, εντελώς ευχαριστημένος. Από τότε και μετά, δεν έχει δημιουργήσει άλλον Βούδα ή άλλον Χριστό.

Δημιούργησε αντί γι΄αυτούς εσένα. Σκέψου τι σεβασμό σου έχει δείξει το σύμπαν! Διάλεξε εσένα, όχι τον Βούδα, όχι τον Χριστό, όχι τον Κρίσνα. Θα είσαι περισσότερο αναγκαίος, αυτός είναι ο λόγος. Ταιριάζεις περισσότερο τώρα. Η δική τους δουλειά ολοκληρώθηκε, συνεισέφεραν το άρωμά τους στην ύπαρξη. Τώρα πρέπει να συνεισφέρεις εσύ το δικό σου άρωμα.

Αλλά οι ηθικολόγοι, οι πουριτανοί, οι ιερείς, σε διδάσκουν συνεχώς, σε τρελαίνουν συνεχώς. Λένε στο τριαντάφυλλο, "Γίνε λωτός." Και λένε στον λωτό, "Τι κάνεις εδώ πέρα; Πρέπει να γίνεις κάτι άλλο." Τρελαίνουν ολόκληρο τον κήπο, αρχίζουν να πεθαίνουν τα πάντα, επειδή κανένας δεν μπορεί να είναι κάποιος άλλος, αυτό δεν είναι δυνατόν.

Αυτό έχει συμβεί στην ανθρωπότητα. Οι πάντες υποκρίνονται. Εχει χαθεί η αυθεντικότητα, έχει χαθεί η αλήθεια, οι πάντες προσπαθούν να δείξουν ότι είναι κάποιος άλλος. Κοίτα τον εαυτό σου: υποκρίνεσαι ότι είσαι κάποιος άλλος. Και μπορείς να είσαι μόνο ο εαυτός σου, δεν υπάρχει άλλος τρόπος, δεν έχει υπάρξει ποτέ, δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα να γίνεις κάποιος άλλος. Θα παραμείνεις ο εαυτός σου. Μπορείς να το απολαμβάνεις και να ανθίζεις ή μπορείς να μαραθείς αν το καταδικάζεις.

Πηγή: Osho, Το Ταρώ της Μετάμορφωσης, www.osho.com

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα