Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Πώς αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις της ζωής σου;


 

Ψυχρές φθινοπωρινές βροχές καλύπτουν το όρος Φούτζι, ομορφαίνοντάς το ακομά πιο πολύ. Basho
Ένα μέρος της ισχυρής και υγιούς φιλοσοφίας που μας επιτρέπει να φέρνουμε την ευτυχία στη ζωή μας, έχει να κάνει με το πώς αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια. Μια από τις αιτίες που στη ζωή σου υπάρχει κάποιο εμπόδιο, είναι για να μάθεις από αυτό και να δυναμώσεις.

Έχεις ακούσει το παλιό ρητό που λέει ότι μια αλυσίδα είναι τόσο δυνατή όσο ο πιο αδύνατος κρίκος της. Ε, λοιπόν, είσαι τόσο δυνατός όσο και η μεγαλύτερη αδυναμία σου.Μπορείς να δεις τις βασικές αρχές να λειτουργούν συνεχώς στη Φύση.

Η καρδερίνα σπρώχνει τα μικρά της έξω από τη φωλιά για να μάθουν να πετούν. Σταματά να τα ταΪζει έτσι ώστε να αποτολμήσουν να προχωρήσουν μόνα τους. Παίζοντας τα λιονταράκια επιτίθενται το ένα στο άλλο, ακόμα και όταν αυτό που δέχεται την επίθεση αρνείται  να μπει στο παιχνίδι, επειδή έτσι μαθαίνουν πώς θα διεκδικήσουν το ταίρι τους όταν ενηλικιωθούν.


Ένας βασικός κανόνας στο βασίλειο των ζώων είναι ότι επιβιώνει ο πιο δυνατός. Τα αδύναμα ζώα και όσα αργοπορούν εκδιώκονται ή θανατώνονται, ενώ μόνο τα δυνατότερα αρσενικά ζευγαρώνουν με τα θηλυκά.Η ζωή στο βασίλειο των ζώων είναι σκληρή και αυτό ακριβώς είναι που κάνει τα ζώα τόσο δυνατά και ικανά. Για την ακρίβεια, κάθε τι ζωντανό σήμερα οφείλει την ύπαρξή του στους επιζήσαντες προγόνους του.

Επομένως, ένας από τους λόγους που οι συνθήκες της ζωής σου είναι ορισμένες φορές τόσο οδυνηρές, συγκλονιστικές και δύσκολες, είναι ο εξής: Το Σύμπαν πάντα σε χτυπά στο πιο αδύνατο σημείο σου επειδή αυτό είναι που περισσότερο χρειάζεται ενδυνάμωση.Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζεις στην πραγματικότητα σου παραδίνονται από ένα στοργικό Σύμπαν για να σε κάνουν πιο δυνατό. Για να ωφεληθείς από τα εμπόδια, αντιμετώπισέ τα, ξεπέρασέ τα - μην τα αποφεύγεις, ούτε να παραιτείσαι.

Να ένα παράδειγμα. Μια από τις κοινές αιτίες άγχους είναι να μιλάμε μπροστά σε κοινό ή να συναντάμε ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Το άγχος αυτό οφείλεται στο ότι χρησιμοποιούμε τη φαντασία μας και προβλέπουμε αποτελέσματα δυσμενή.

Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι, ανάμεσά τους και ηθοποιοί, εθίζονται στα ηρεμιστικά, τα οποία όπως ισχυρίζονται τα χρειάζονται για να αποδίδουν, να μιλούν μπροστά σε κοινό, ή ακόμα και όταν παρευρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις.Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζονται ηρεμιστικά, ακόμα και αν ο γιατρός τους υποστηρίζει το αντίθετο. Αυτό που χρειάζονται είναι να ενδυναμώσουν τις εσωτερικές τους αδυναμίες, επειδή σε αυτές οφείλεται το ότι φαντάζονται ένα δυσμενές αποτέλεσμα.

Ίσως απλά χρειάζεται να ξεπεράσουν το φόβο τους με το να εξασκηθούν στη ρητορική έτσι ώστε να βελτιωθούν και να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αντί όμως να καταπιαστούν με τις πραγματικές αιτίες του άγχους τους, στρέφονται σε κάποιο ναρκωτικό για να ηρεμήσουν. Χρησιμοποιώντας ναρκωτικά, στερούν από τον εαυτό τους την ευκαιρία να γίνουν αποτελεσματικοί ρήτορες.

Πώς θα αντιμετώπιζες εσύ τις προκλήσεις της ζωής σου;

Καταρχάς, συνειδητοποίησε ότι πίσω από την κατάσταση ή το γεγονός υπάρχει μια αιτία και ότι η αιτία αυτή θα σε ωφελήσει. Οι συγκυρίες μπορεί να εμφανίζονται ως προβλήματα, μπορεί να τις αισθάνεσαι ως τέτοιες, αυτή όμως είναι μια μόνο πιθανή άποψη.

Όταν θα μάθεις να αντιμετωπίζεις τα προβλήματά σου ως "καταστάσεις προγύμνασης", τότε αυτά παίρνουν εντελώς νέα διάσταση. Τα αποκαλώ "καταστάσεις προγύμνασης" επειδή αυτό ακριβώς είναι: καταστάσεις επιδεκτικές επίλυσης, που σου προσφέρουν δύναμη και κατανόηση. Τότε, η συγκυρία παύει να έχει λόγο ύπαρξης και φεύγει από τη ζωή σου.

Βέβαια, η ανακούφιση και οι απαντήσεις δεν θα σου δοθούν χωρίς να προσπαθήσεις, επειδήμόνο όταν βρίσκεις τρόπους να ξεπερνάς τα προβλήματα αποκτάς  δύναμη, σοφία και γνώσεις.

Συνειδητοποίησε επίσης ότι οι στόχοι που επιδιώκεις δεν είναι ο υπέρτατος στόχος της ζωής, παρόλο που εσύ έτσι πιστεύεις.

Ο υπέρτατος στόχος είναι το μονοπάτι της ζωής, και αυτό που σε καθοδηγεί στο μονοπάτι που επέλεξες στη ζωή αυτή, είναι η εκπλήρωση των στόχων σου και η αναζήτηση απαντήσεων. Την αλήθεια θα την βρεις στο μονοπάτι, εκεί όπου εκδηλώνεται το πεπρωμένο σου, και εδράζεται η ευτυχία.

Από το βιβλίο: Το Ζεν και η Τέχνη της Ευτυχίας, Chris Prentiss, εκδόσεις: Αρχέτυπο


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα