Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πιάστηκε ο σβέρκος σου; Μήπως περπατάς μονόπαντα;

Μπορεί ένα πιάσιμο στο σβέρκο να οφείλεται στο φθαρμένο τακούνι του ενός παπουτσιού (την ίδια ώρα που το άλλο είναι σαν καινούργιο), επειδή αυτός που το φοράει περπατάει μονόπατα λόγω μυοσκελετικού προβλήματος; Και όμως αληθεύει, αφού όλο το μυοσκελετικό σύστημα λειτουργεί αλληλένδετα. Έτσι κάποιες φορές αλλού βρίσκεται η αιτία της ενόχλησης και αλλού εμφανίζεται το αποτέλεσμα.

Όπως επισημαίνει ο Αμερικανός Φυσιολόγος Pete Egoscue, συγγραφέας του βιβλίου «Χωρίς Πόνο: Μια επαναστατική μέθοδος για το σταμάτημα του χρόνιου πόνου» (Pain Free: A Revolutionary Method for Stopping Chronic pain), είναι αλήθεια ότι η συνεχής πάλη του σώματός μας με τη βαρύτητα είναι η βασική αιτία για όσα μυοσκελετικά προβλήματα κουβαλάμε. Όμως και εμείς κάνουμε την κατάσταση πιο δύσκολη διαπράττοντας δύο βασικά λάθη: Καθόμαστε πολλές ώρες την ημέρα σε μία καρέκλα και, όταν περπατάμε ή στεκόμαστε όρθιοι/ες, συνήθως έχουμε λάθος στάση. Πολλές φορές το πρώτο φέρνει το δεύτερο.
Επίπονες ασχολίες…καρέκλας
Διάβασμα, θέατρο, κινηματογράφος, ενασχόληση με υπολογιστή θεωρούνται τελικά… επίπονες ασχολίες, επειδή μας κρατούν επί ώρες σχεδόν ακίνητους. Αν προσθέσουμε και τις ώρες που καθόμαστε στο αυτοκίνητο ή σε κάποιο μέσο μεταφοράς, έχουμε πετύχει διάνα. Τι ακριβώς; Να πιστέψουμε ότι δεν είναι δα και υποχρεωτικό να περπατάμε και να γυμναζόμαστε καθημερινά. Αυτή η αντίληψη, ότι δηλαδή έχουμε σχεδιαστεί για να απολαμβάνουμε την… ακινησία, πληρώνεται με πόνους, φλεγμονές και δυσκαμψίες. Σιγά-σιγά γινόμαστε δυσκίνητοι, πιανόμαστε, οι ώμοι κυρτώνουν, τα ισχία χάνουν την ευθυγράμμισή τους, η σπονδυλική στήλη δεν έχει πια τη φυσική καμπύλη της, χάνουμε πιο εύκολα την ισορροπία μας.
Το σώμα αναζητά λύσεις ανάγκης
Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Οι μύες που δε χρησιμοποιούμε συχνά (επειδή καθόμαστε) περνούν σε κατάσταση αναμονής και σταδιακά ατροφούν. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να ζητήσουμε τη βοήθειά τους (π.χ. για να ανέβουμε μερικά σκαλοπάτια), δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μας. Έτσι το σώμα, μην έχοντας άλλη λύση, επιστρατεύει περιφερειακούς μυς για να κάνουν τη βασική δουλειά, για την οποία όμως δεν είναι σχεδιασμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κινήσεις μας να γίνονται ανορθόδοξα. Οι υποκατάστατοι μύες φυσικά καταπονούνται, οπότε δημιουργούνται δυσλειτουργίες που διαρκούν μια ζωή φέρνοντας πόνο και αδυναμία.
Αυτοθεραπεία
Στην πραγματικότητα δε χρειάζεται να υποβάλλουμε το σώμα μας σε διάφορες θεραπείες, τονίζει ο Pete Egoscue. Δεν έχουμε ανάγκη από ένα καινούργιο, βελτιωμένο μυοσκελετικό σύστημα. Το παλιό μας λειτουργεί μια χαρά, αρκεί να το αφήσουμε (επιτέλους) να κινηθεί.


ΠΗΓΗ


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα