Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

H αισιοδοξία προστατεύει την καρδιά!



Τα χαρούμενα άτομα έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να υποστούν στεφανιαίο επεισόδιο όπως καρδιακή προσβολή ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, υποστηρίζει  νέα έρευνα από το Johns Hopkins

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα καταθλιπτικά και αγχώδη άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακό επεισόδιο  και να καταλήξουν σε σύγκριση με άτομα  που έχουν πιο ευχάριστη διάθεση. Αλλά οι ερευνητές του Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους φανερώνει πως το γενικότερο αίσθημα ευημερίας -η χαρούμενη διάθεση, το αίσθημα χαλάρωσης, ενέργειας και ικανοποίησης- μειώνει στην πραγματικότητα τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής.

Αναφορά σχετικά με την έρευνα έχει δημοσιευθεί στην Αμερικανική Επιθεώρηση Καρδιολογίας.

«Εάν είστε από  φύση σας πρόσχαρο άτομο και βλέπετε  τη θετική πλευρά των πραγμάτων, έχετε  περισσότερες πιθανότητες να αποφύγετε  καρδιακά επεισόδια», λέει η επικεφαλής της έρευνας Lisa R. Yanek, M.P.H., αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γενικής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Το χαρούμενο ... ταμπεραμέντο επιδρά θετικά στις ασθένειες και μπορεί να σας βοηθήσει να παραμένετε υγιείς».

Η Yanek τονίζει ότι η χαρούμενη διάθεση πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από το ταμπεραμέντο με το οποίο γεννιέται κανείς και δεν αλλάζει εύκολα. Ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι είναι δυνατόν άτομα που είχαν τη τύχη να γεννηθούν με αυτό το γνώρισμα να έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες αλλά και την ενέργεια να φροντίσουν καλύτερα τον εαυτό τους, η Yanek αναφέρει πως σύμφωνα με την έρευνά της, άτομα με μεγαλύτερα επίπεδα ευεξίας διέτρεχαν παρόλα αυτά σημαντικό κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο αλλά όμως είχαν υποστεί λιγότερα καρδιακά επεισόδια.

Η Yanek τονίζει ότι οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την προστατευτική «ασπίδα» της θετικής διάθεσης παραμένουν ασαφείς. Σημειώνει επίσης ότι η έρευνά της εμβαθύνει στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ σώματος και νου, και μπορεί στο μέλλον να φέρει στο φως στοιχεία για τη λειτουργία των μηχανισμών αυτών.

Κατά την έρευνά τους, η Yanek και οι συνεργάτες της μελέτησαν πρώτα τα δεδομένα του GeneSTAR (Genetic Study of Atherosclerosis Risk), έργου του Johns Hopkins διάρκειας 25 ετών υπό τη χορηγία των Εθνικών Ιδρυμάτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Σκοπός ήταν ο προσδιορισμός της αιτίας των καρδιακών παθήσεων σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου. Ανέλυσαν πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί από 1.483 υγιή αδέρφια ατόμων που υπέστησαν στεφανιαίο επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 ετών και οι οποίοι είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση επί 5 έως 25 χρόνια. Τα αδέρφια ατόμων με πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν την πάθηση αυτή.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν  ερωτηματολόγια ευεξίας και έλαβαν βαθμολογία από το 0 έως το 110, ως προς την ευχάριστη διάθεση, τα επίπεδα  ανησυχίας για την υγεία, τα επίπεδα  χαλάρωσης, άγχους, ενέργειας και  ικανοποίησης από τη ζωή. Στα περίπου 12 χρόνια παρακολούθησης, οι ερευνητές  κατέγραψαν 208 στεφανιαία και καρδιακά επεισόδια, αιφνίδιο καρδιακό θάνατο, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και την  ανάγκη επεμβάσεων για μπαλονάκι  ή μπαϊ-πας στην ομάδα των αδερφών των ασθενών.

Οι ερευνητές  διαπίστωσαν ότι η θετική στάση  και ευεξία των συμμετεχόντων  σχετίζονταν με μείωση των στεφανιαίων  επεισοδίων κατά το ένα τρίτο, ενώ  μεταξύ των ατόμων που διέτρεχαν  μεγαλύτερο κίνδυνο για εκδήλωση στεφανιαίου επεισοδίου η μείωση αυτή έφτανε περίπου το 50%. Οι ερευνητές  έλαβαν επίσης υπόψη τους άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η ηλικία, το κάπνισμα, ο διαβήτης, τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για να διασταυρώσουν  τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές  συνέκριναν παρόμοιες πληροφορίες  που αφορούσαν στο γενικό πληθυσμό. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τους 5.992 συμμετέχοντες στην πρώτη εθνική έρευνα υγείας και διατροφής (National Health and Nutrition Examination Survey - NHANES). Στον πληθυσμό αυτό και σε χρόνο παρακολούθησης περίπου 16 ετών, σημειώθηκαν 1.226 στεφανιαία επεισόδια (20,5%). Διαπίστωσαν ότι η ομάδα αυτή διέθετε επίσης το πλεονέκτημα της θετικής διάθεσης που μείωνε τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίου επεισοδίου κατά 13%.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα