Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Τα μικρά και πολλά σε αριθμό γεύματα καταπολεμούν τη παιδική παχυσαρκία


Τα μικρά και πολλά σε αριθμό γεύματα καταπολεμούν τη παιδική παχυσαρκία

Η  παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τις τελευταίες δεκαετίες ο κόσμος και ως συνέπεια και τα παιδιά καταναλώνουνε τροφές αυξημένες σε λιπαρά που βλάπτουνε τον οργανισμό και τον επιβαρύνουν με επιπρόσθετα κιλά. Μία καινούργια έρευνα πάντως, η οποία βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες, δείχνει ότι τα συχνά αλλά και περιορισμένα γεύματα είναι αυτά που μπορούνε να αντιμετωπίσουνε τη παιδική παχυσαρκία. Στη παιδική ηλικία είναι που ο οργανισμός αναπτύσσεται και διαμορφώνεται και εφόσον αναπτυχθεί και διαμορφωθεί όσο το δυνατόν σωστότερα, θα μπούνε και οι βάσεις για μία καλή υγεία και στο μέλλον.

Τη συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποίησε μια ομάδα ερευνητών στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics (Panagiota Kaisari, Mary Yannakoulia and Demosthenes B. Panagiotakos. Eating Frequency and Overweight and Obesity in Children and Adolescents: A Meta-analysis. Pediatrics. 2013; 131(5): 958-67). Τα αποτελέσματά της έρευνας βασίστηκαν στην ανάλυση στοιχείων προηγούμενων ερευνών, που είχαν πραγματοποιηθεί βασικά σε χώρες της νότιας Ευρώπης και της βόρειας Αφρικής και συνολικά περιελάμβαναν ένα δείγμα 18.849 παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 2 μέχρι 19 ετών.
Τα συμπεράσματα που βγάλανε οι επιστήμονες από αυτή τη καινούργια έρευνα είναι ότι τα συχνά γεύματα, περίπου 5 με 6 την ημέρα, με απαραίτητη προϋπόθεση ότι αυτά τα γεύματα είναι ελαφριά, λιγοστεύουν αρκετά τις πιθανότητες για παχυσαρκία σε σύγκριση με τη κατανάλωση 1 με 2 γευμάτων την ημέρα που όμως επιβαρύνουν τον οργανισμό. Οι επιστήμονες ακόμη τόνισαν ότι το σχολείο θα μπορούσε να βοηθήσει αρκετά στην επίτευξη αυτού του εγχειρήματος αφού τα παιδιά περνάνε ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στο σχολείο. Το σχολικό περιβάλλον μπορεί να δώσει την ιδέα στα παιδιά στο να καταναλώνουν πολλά και ελαφριά γεύματα. Επισημαίνεται πάντως ότι σύμφωνα με την έρευνα, κυρίως στα αγόρια φάνηκαν οι θετικές επιδράσεις των μικρών και συχνών γευμάτων παρά στα κορίτσια.
Επομένως, μπορεί η καινούργια αυτή έρευνα να έδωσε όντως πολλά καινούργια συμπεράσματα, όμως κρίνεται ότι είναι απαραίτητη η διεξαγωγή καινούργιων ερευνών στο μέλλον ώστε να βγούνε ακόμη περισσότερα αποτελέσματα. Διότι ακόμη υπάρχουνε αρκετά ερωτήματα όσον αφορά την επίδραση της συχνότητας των γευμάτων ανάλογα με το φύλο των παιδιών, αλλά και σχετικά με τις θερμίδες, το είδος, τα θρεπτικά συστατικά και το μέγεθος τόσο των γευμάτων όσο και των κολατσιών που θα μπορούσαν να καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα αυτά της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι διαπιστώθηκε πως οι αλλαγές στη καθημερινή συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων θα μπορούσαν να συμβάλλουν τόσο στη πρόληψη, όσο και στην γρήγορη καταπολέμηση του περιττού βάρους και της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους εφήβους. Δυστυχώς η ουσία είναι ότι τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας έχουνε πολλαπλασιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και για αυτό το λόγο η όσο το δυνατόν πιο άμεση αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι ιδιαίτερα σημαντική..
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα