Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι μαγνήτες κουνουπιών;


Εάν νομίζετε ότι κάθε κουνούπι σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων σας έχει κλειδώσει σαν στόχο, ενώ σπάνια δαγκώνουν τους φίλους σας, θα μπορούσατε να έχετε δίκιο. Περίπου το 20% από εμάς είναι άκρως δελεαστικοί για τα κουνούπια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάποιους εκπληκτικούς λόγους.
«Αμφότερα και ο μεταβολισμός σας και μοναδική χημεία του σώματος σας – που είναι διαφορετική σαν τα δακτυλικά σας αποτυπώματα – παίζουν σπουδαίο λόγο για να καθορίσουν εάν είστε ή όχι ένας μαγνήτης κουνουπιών,» λέει ο καθηγητής εντομολογίες Dr. Phil Koehler του πανεπιστημίου της Florida. «Επίσης, υπάρχουν αποδείξεις ότι ο βαθμός της ελκυστικότητας σας αλλάζει με τον χρόνο.»
Δείτε μερικές από τις ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις γιατί κάποιοι από εμάς είναι ιδιαίτερα νόστιμοι στόχοι για τα μικροσκοπικά βαμπίρ:

Τα κουνούπια προτιμούν την ομάδα αίματος Ο: Στην αναζήτηση τους για ένα γεύμα, τα κουνούπια περίπου διπλάσιες φορές είναι πιθανόν να προσγειωθούν σε ανθρώπους  με αίμα ομάδας Ο, παρά με ομάδα αίματος Α, σύμφωνα με μια Ιαπωνική μελέτη. Πράγματι αυτά τα έντομα που δαγκώνουν θεωρούν την ομάδα αίματος Ο πιο ανιχνεύσιμη από άλλες ομάδες αίματος, αναφέρουν οι ερευνητές. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκκρίνουν ουσίες που επιτρέπουν στα κουνούπια να αναγνωρίζουν την ομάδα αίματος πριν τσιμπήσουν.
Πότες της μπύρας, προσέχετε: Το να πιείτε ένα μπουκάλι μπύρας μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ρίσκο να τσιμπηθείτε, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της American Mosquito Control Association. Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι, «τα κουνούπια που προσγειώνονται πάνω στους εθελοντές αυξάνει σημαντικά αφού πιουν μπύρα από ότι πριν πιουν.»
Προσέξτε την Πανσέληνο: Οι μικροσκοπικές αιματο-ρουφήχτρες είναι 500 φορές πιο ενεργές στην πανσέληνο, αναφέρει το American Mosquito Control Association (AMCA). Συνολικά, οι ώρες του μεγαλύτερου ρίσκου να τσιμπηθείτε είναι μεταξύ λυκόφωτος και αυγής, με τα θηλυκά κάποιων ειδών να ταξιδεύουν μέχρι 65 χιλιόμετρα σε αναζήτηση ενός γεύματος. (Τα αρσενικά κουνούπια δεν τσιμπάνε.)
Φοράτε τις κάλτσες σας: Η άσχημη μυρουδιά των βρώμικων ποδιών είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούν να αντισταθούν τα κουνούπια, καθώς ένας γενναίος επιστήμονας ο Bart Knols, ανακάλυψε όταν κάθισε με τα εσώρουχα του στο εργαστήριο για να βρει ποια μέρη του σώματος σκοπεύουν περισσότερο. Βρήκε ότι 75% των εντόμων πήγαινε στα πόδια του. Αλλά όταν τα έπλυνε και έβαλε αποσμητικό, τα κουνούπια τσιμπούσαν τυχαία. Η ομάδα του επίσης ανέφερε ότι τα τυριά με άσχημη μυρουδιά, όπως το Limburger, που έχει το ίδιο συστατικό που είναι υπεύθυνο για την βρώμα των ποδιών -  επίσης τραβάει τα κουνούπια.
Τα κουνούπια γνωρίζουν ότι τα περιμένετε: Οι έγκυες κινδυνεύουν διπλάσια να τσιμπηθούν από τις μη έγκυες, αυξάνοντας το ρίσκο για αρρώστιες από  έντομα, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Gambia. Οι αναλυτές υπέθεσαν ότι μια και οι γυναίκες στο τελευταίο στάδιο εγκυμοσύνης εκπνέουν 21% περισσότερο αέρα, τα κουνούπια έλκονται από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακος στην αναπνοή τους.
Επίσης βρήκανε ότι οι κοιλιές των εγκύων γυναικών είναι ζεστότερες κατά ένα βαθμό, πράγμα που προκαλεί πτητικές ουσίες – που βγαίνουν με τον ιδρώτα και είναι ελκυστικές για τα κουνούπια – να υπάρχουν στο δέρμα. Πολλές άλλες μελέτες έχουν παρόμοια ευρήματα, λέγει ο Dr. Koehler, «αλλά υπάρχουν επίσης αποδείξεις ότι οι γυναίκες είναι περισσότερο ελκυστικές για τα κουνούπια κατά την διάρκεια ορισμένων φάσεων του κύκλου τους.» Οι μελέτες έχουν ανάμικτες αποτελέσματα εάν οι άνδρες ή οι γυναίκες είναι πιο πιθανόν να τσιμπηθούν, πρόσθεσε.
Το τρέξιμο δεν ωφελεί: Αμφότερα το διοξείδιο του άνθρακος που εκπνέουμε και ουσίες στον ιδρώτα μας, όπως το γαλακτικό οξύ, βοηθούν τα κουνούπια να βρουν την λεία τους. Σαν αποτέλεσμα ο Dr. Koehler αναφέρει. «Είναι πιο πιθανό να τσιμπηθείτε όταν τρέχετε η ασκείστε από ότι όταν ξεκουράζεστε, γιατί αναπνέετε πιο γρήγορα και ιδρώνετε περισσότερο.» Είναι γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα αυξάνει το ρίσκο τσιμπήματος κατά 50%, σύμφωνα με την AMCA.
Σαν τα βαμπίρ, προτιμούν τα σκούρα ρούχα: Τα σκούρα ρούχα αυξάνουν το ρίσκο να πέσετε θύματα σε αυτές τις μικρές αιματο-ρουφήχτρες, σε σχέση με τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, λέει ο Dr. Koehler. Σε μια μελέτη όπου συνέκριναν το πόσο ρόλο παίζουν τα χρώματα των ρούχων μας, οι ερευνητές αναφέρουν τα ακόλουθα αποτελέσματα: μαύρο (το πλέον ελκυστικό), κόκκινο (πολύ ελκυστικό), γκρίζο και μπλε (ουδέτερο), χακί, πράσινο, ανοιχτό χακί και κίτρινο (το λιγότερο ελκυστικό).
της Lisa Collier Cool
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα