Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Φοβάστε την κριτική απ’ άλλους;

ΚΡΙΤΙΚΗ
Μια επιδέξια κριτική έχει ως στόχο το έργο ή την συμπεριφορά κάποιου, δεν έχει στόχο να στιγματίσει ή να κρίνει το χαρακτήρα του ατόμου. Πως μπορείτε να κάνετε κριτική σε κάποιον χωρίς να τον προσβάλλεται;
Ο στόχος της κριτικής είναι να βοηθήσει το άτομο να βελτιώσει το έργο του ή την συμπεριφορά του. Όταν κάποιος κάνει κριτική χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς ή ταμπέλες, για παράδειγμα «Είσαι ανίκανος ή ανεύθυνος», τότε φέρνει αυτόματα το άτομο που του ασκείται η κριτική σε άμυνα. Επομένως, το άτομο δεν είναι πια δεκτικό στο να ακούσει συμβουλές για να βελτιωθεί.
Μερικές συμβουλές για την τέχνη της κριτικής:

• Εστιάστε σωστά: Να γίνετε συγκεκριμένοι για πιο ακριβώς περιστατικό ή έργο ασκείται κριτική. Εστιάστε την προσοχή σας σε συγκεκριμένα στοιχεία ώστε να αναφέρεται λεπτομερώς τι έκανε σωστά το άτομο, τι έκανε λάθος, πως θα μπορούσε να βελτιωθεί ή διορθωθεί. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγούμε στον άλλο τι ακριβώς έκανε λάθος αλλά και τι σωστό. Η έμφαση στο συγκεκριμένο είναι εξίσου σημαντική για τον έπαινο όσο και για την αρνητική κριτική.
• Τι έχετε να προτείνετε: Όταν λέτε σε κάποιον ότι δεν κάνει κάτι σωστά ή δεν συμπεριφέρεται με ωραίο τρόπο τότε πρέπει να του προτείνετε μια λύση. Ο στόχος είναι να δώσετε νέες ιδέες ή να προτείνετε εναλλακτικές προοπτικές που δεν είχε σκεφτεί το άτομο. Μια αρνητική κριτική χωρίς ουσιώδη ανατροφοδότηση μπορεί να αφήσει το άτομο συντετριμμένο, απογοητευμένο και χωρίς κίνητρα.
• Κάντε κριτική από κοντά: Είναι πολύ σημαντικό η κριτική όσο και ο έπαινος να γίνονται κατά πρόσωπο και κατ΄ιδίαν. Αποφύγετε να ασκήσετε κριτική ή ακόμα και να επαινέσετε κάποιον μέσω ενός email ή γράφοντας ένα υπόμνημα διότι του αφαιρείτε το δικαίωμα να απαντήσει ή να ζητήσει διευκρινήσεις.
• Ενσυναίσθηση: Σημαίνει πως μπαίνω στη θέση του άλλου. Ο κάθε άνθρωπος έχει το δικό του τρόπο αντίληψης των πραγμάτων και της ζωής. Μπορεί να μην συμφωνούμε με την άποψη του, τις ιδέες του ή τη στάση που έχει επιλέξει να ζει, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να κάνουμε μια προσπάθεια να την κατανοήσουμε. Το ότι κατανοούμε κάτι δεν σημαίνει πως συναινούμε γι΄αυτό. Αφού, λοιπόν μπούμε στη θέση του και δούμε μέσα από τη δική του ματιά, τότε μπορούμε να ασκήσουμε κριτική. Κριτική με την έννοια ότι παρουσιάζουμε τη δική μας θέση και άποψη.
Να θυμάστε πως όταν κάνετε κριτική ο στόχος είναι το άτομο να το αντιληφθεί ως μια πολύτιμη συμβουλή για το πώς θα βελτιώσει αυτό που κάνει και όχι ως προσωπική επίθεση.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα