Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Ο θυμός... κληρονομείται.

Γιατί εξοργιζόμαστε γι ασήμαντους λόγους; Μια νέα έρευνα έρχεται να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι στις σύγχρονες κοινωνίες θυμώνουν με το παραμικρό. Κάποτε η επιθετικότητα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη φύση - απαραίτητο στοιχείο του ατόμου που πάλευε για την εξασφάλιση τροφής και στέγης. Τα χρόνια πέρασαν, τα πράγματα άλλαξαν και ο σύγχρονος τρόπος ζωής πλέον ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η εν λόγω τάση έπαψε να είναι βαθιά ριζωμένη μέσα μας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η δρ Σάντι Μαν, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασιρ.

Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό έντυπο, η ειδικός εξηγεί πως ο θυμός, που κάποτε αποτελούσε κλειδί για την επιβίωση, πλέον μένει «κοιμισμένος» σε κάποια πλευρά του μυαλού μας. Κι επειδή εμείς δεν αποφορτιζόμαστε όσο συχνά θα έπρεπε, κάποια στιγμή ξεσπά ακόμη και για ασήμαντες αφορμές.

«Η οργή βοήθησε τους προγόνους μας να επιβιώσουν. Βλέπετε, εάν έμεναν αδρανείς όταν κάποιος τους έκλεβε την τροφή ή απειλούσε τη ζωή τους, δεν θα τα είχαν καταφέρει... Η πείνα θύμωνε τους ανθρώπους των σπηλαίων, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την αναζήτηση τροφής. Το ίδιο συναίσθημα ενεργοποιούνταν όταν υπήρχε η υποψία της οποιασδήποτε απειλής, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση την κατάλληλη στιγμή» επισημαίνει η ειδικός.

Και συνεχίζει: «Στη σύγχρονη εποχή, ιδιαίτερα στη Δύση, σπανίως ερχόμαστε αντιμέτωποι με πραγματικές απειλές. Όμως ο θυμός εξακολουθεί να υπάρχει και κάπου πρέπει να τον διοχετεύσουμε».

Κάπως έτσι εξηγείται το γεγονός ότι πολλές φορές γινόμαστε έξω φρενών με ασήμαντα πράγματα, όπως ένα μποτιλιάρισμα, η αναμονή σε μια δημόσια υπηρεσία ή η ουρά στην τράπεζα. Σύμφωνα με την ίδια, το 90% όσων τηλεφωνούν σε κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών εξαγριώνονται περιμένοντας μια απάντηση, ενώ το 50% επιτίθεται στον υπολογιστή του όταν αυτός κολλάει.

Αν λοιπόν ορισμένες φορές αναρωτιέστε ακόμη και για τη δική σας οξύθυμη συμπεριφορά ρίξτε μια ματιά στο πολύ μακρινό παρελθόν: ο θυμός... κληρονομείται.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα