Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Η σιωπή ανάμεσα στους μύθους και την πραγματικότητα


του δικηγόρου Θηβών Νικολάου Ποταμιά
Η σιωπή δεν κάνει ποτέ λάθη. Είναι η γλώσσα της ακοής και το περίβλημα της σοφίας. Μπορεί η συζήτηση να διδάσκει αλλά η σιωπή μορφώνει. Βρίσκεται ανάμεσα στην αλήθεια και το...
ψέμα και έχει άμεση σχέση με την αιωνιότητα


Ο Ισοκράτης που δίδασκε στην Αρχαία Αθήνα από έναν φλύαρο μαθητή του ζήτησε δύο αμοιβές .΄Οταν ο μαθητής του παραπονέθηκε ο Ισοκράτης του είπε : Μία αμοιβή θα δίνεις για να μάθεις να μιλάς και την άλλη να μάθεις να σωπαίνεις.

Η σιωπή λοιπόν διδάσκεται. Φτιάχνεται από λόγια που δεν έχουν ειπωθεί. Λέξεις που όσο είναι ανείπωτες είσαι αφέντης τους, όταν όμως ειπωθούν γίνεσαι σκλάβος τους. Παράδειγμα πρόσφατο η Βουλευτής Μαρία Ρεπούση ,η οποία ως ιστορικός καταθέτει την επιστημονική της αλήθεια. Δεν κρίνεται όμως από τους ιστορικούς, και κρίνεται αυστηρά γιατί είναι πολιτικός. Και δικαίως.

Μπορεί στην πολιτική η αλήθεια να ερμηνεύεται πιο ελεύθερα από ότι ερμηνεύει ο ποιητής τη φύση. Αλλά στην πολιτική η αλήθεια είναι ένα φρούτο που μπορείς να το κόψεις όταν είναι πολύ ώριμο. Ο Κέννεντυ έλεγε η πολιτική είναι η ισορροπία ανάμεσα στην καταστροφή και το δυσάρεστο, είναι η εξουσία της ψυχρής λογικής, η ρεαλιστική σοφία της καθημερινότητας. Γιατί διαχειρίζεται αγαθά ύψιστης προτεραιότητας όπως είναι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική γαλήνη.

Μπορεί τα παραπάνω αξιώματα να κάνουν την ιστορία θεραπαινίδα της πολιτικής. Μπορεί όπως λένε, όπου λείπουν οι αυτόπτες μάρτυρες να εμφανίζονται οι μύθοι. Η απομυθοποίηση όμως των βεβαιοτήτων μας μπορεί να περιμένει. Και η σιωπή είναι απαραίτητη.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα