Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Μάθηση, γνώση και Σοφία


Αν κοιτάτε χωρίς να βλέπετε ή αν ακούτε χωρίς ν' ακούτε ή καταλαβαίνετε χωρίς να κατανοείτε, ο λόγος μου είναι μάταιος.

Λάβε υπ' όψη, ω Νεόφυτε, αυτή την Αλήθεια :"Δεν υπάρχει τίποτα κρυμμένο που να μην μπορεί ν' αποκαλυφθεί, αν η καρδιά επιθυμεί και η θέληση επιμένει, κι αν ο ερευνητής είναι ακούραστος και θαρραλέος."Γνώρισε τον Εαυτό σου και θα γνωρίσεις το Σύμπαν και τον Θεό. Γι' αυτό ψάξε και θα ανακαλύψεις. Κόπιασε σκληρά, γι 'αυτά τα πράγματα, δούλεψέ τα με επιμέλεια. Πρέπει να τα αγαπήσεις! Γιατί αυτά θα σε βάλουν στο δρόμο της θείας Αρετής. Αλλά, πριν πλησιάσεις μια αποστολή, αποφάσισε να την εκπληρώσεις.....


Ο φόβος είναι ο πιο θανάσιμος αντίπαλος της γνώσης και η δεισιδαιμονία είναι η μητέρα του φόβου. Ο ανίδεος άνθρωπος φαντάζεται κινδύνους που μπορεί να μην υπάρχουν, αλλά η Γνώση στεφανώνει τον θαρραλέο. Γίνε θαρραλέος, Ω άνθρωπε! Θείο Έργο Εσύ!
Τώρα, εφ'όσον ο Θεός εμπνέει τα χείλη μου, θ'ακολουθήσω, υπάκουα τον εμπνευστή Θεό. Θ'ανοίξω τους Δελφούς και τους ίδιους τους ουρανούς και θα ελευθερώσω τους χρησμούς της θείας σκέψης. 

Θα τραγουδήσω πράγματα που ήταν κρυμμένα για πολύ καιρό. Είναι απόλαυση να ακολουθείς το έναστρο στερέωμα και να αφήνεις τη γη και τις πληκτικές χώρες, πίσω, για να ανέβεις στα σύννεφα. Να στηρίζεσαι στους γερούς ώμους του Άτλαντα και να βλέπεις, κάτω μακριά, τους ανθρώπους να περιφέρονται άσκοπα, στερημένους από λογική, ανήσυχους και φοβισμένους για τα μελλούμενα. Έτσι, να τους προτρέπεις και να ξετυλίγεις το βιβλίο της μοίρας !

Σας προειδοποιώ στοργικά με θεϊκή γαλήνη και στις καρδιές σας βάλετε αυτά μου τα λόγια :Είναι καλό ξέρεις πότε να μιλάς και πότε να σιωπάς. Να μεταδίδεις τη βαθύτερη Γνώση μόνο σ' αυτούς που είναι έτοιμοι να την δεχτούν. Μη ρίχνετε τα μαργαριτάρια στους χοίρους γιατί τα λόγια είναι τροφή του μυαλού και η αισχρότητα των ανθρώπων τα  διαστρεβλώνει. Οι αμαθείς και οι ανόητοι κοροϊδεύουν εκείνο που δεν μπορούν να καταλάβουν  και εμφανίζουν τη σοφία των σοφών ως γελοία και ανυπόληπτη . Γι' αυτό φύλαξε την κρίση σου για τον σοφό.

Μόνο ο Θεός είναι σοφός: οι άνθρωποι και στην καλύτερή τους στιγμή είναι, απλά, εραστές της σοφίας. Ο Κόσμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός, γεμάτος από νοημοσύνη και η νοημοσύνη είναι η αρχή που κυβερνά τα πράγματα. Η μάθηση, η γνώση και η Σοφία, είναι τα τρία μέρη της εκπαίδευσης.Η μάθηση είναι ρηχή και αποτελείται από εκείνα τα πράγματα που απομνημονεύουμε και που μας λένε.Η γνώση είναι ουσιαστική και αποτελείται από εκείνα τα πράγματα που ξέρουμε και όχι, απλά από τα πράγματα που υποθέτουμε και πιστεύουμε.

Η Σοφία υπερέχει απ'όλα , επειδή είναι η η ισχυρή ουσία που κατακτάται με το βαθύ βίωμα. Με τη Σοφία αντιλαμβανόμαστε όλα τα πράγματα : με τη Σοφία όλα  τα πράγματα θεραπεύονται. Η Σοφία, μόνη, είναι η παρθενική Σοφία, που πάντα γεννάει, αλλά πάντα μένει παρθενική.Κάθε Γνώση είναι πίστη, αλλά κάθε πίστη δεν είναι Γνώση. Στη διάκριση αυτή έγκειται η διαφορά ανάμεσα στη Σοφία και την αμάθεια, στη βεβαιότητα και στην αβεβαιότητα, στο αληθινό και στο πλαστό.  

Αυτός που γνώρισε το Θεό και κατάλαβε την τάξη των πραγμάτων, έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και την Πρόνοιά του για όλους. Και δεν αποδέχεται, ποτέ την ανησυχία σε κανένα θέμα. Εκείνος γνώρισε ότι οι ιδιότητες της Αρετής είναι οι νόμοι της Ζωής, γιατί,έκανε  την Αρετή αληθινή φύση και συνήθεια. Και, ανάλογα, κάνει αυτό που είναι σωστό, επειδή είναι σωστό. Και ικανοποιείται επειδή είναι ενάρετος και χωρίς υποκρισία.

 Αλλά εκείνος που, απλά, πιστεύει χωρίς να ξέρει, την αλήθεια των πραγμάτων, ποτέ δεν είναι σίγουρος, για  οτιδήποτε, σε οποιαδήποτε ώρα. Του λείπει η εμπιστοσύνη στην πραγματικότητα και η ανάγκη της Αρετής, χωρίς να ξέρει τη Δύναμή της, ενώ αντιλαμβάνεται το σχήμα της, χωρίς την ουσία της. Αναζητά την όψη της Αρετής, δίχως την πραγματικότητά της, επειδή κινείται, μόνο, από φόβο της τιμωρίας ή από την ελπίδα της ανταμοιβής. 

Καμία Αρετή που δεν έχει δοκιμαστεί στο χωνευτήρι της Ζωής δεν είναι αληθινή. Κανείς δεν μπορεί ν' αντέξει τη δοκιμασία αν η Αρετή δεν στηρίζεται στη γνώση παρά στην ανόητη πίστη.Εγώ σου υπενθυμίζω ότι Γνωρίζω τον Θεό! Γνωρίζω τον Εαυτό σου!

Ο κόμπος του θέματος είναι αυτός : Το ν'αγαπάς την Αλήθεια είναι να εξασκείς την Αλήθεια. Το να αγαπάς τη Σοφία είναι να ζεις σύμφωνα με τη Σοφία. Είναι αδύνατο για έναν σοφό άνθρωπο να πιστεύει ένα πράγμα και να πράττει ένα άλλο.  Εκείνος που δεν ξέρει αυτό που πρέπει να γνωρίζει είναι ένα βάρβαρο κτήνος ανάμεσα σε ανθρώπους .

Αλλά εκείνος που γνωρίζει όλα όσα μπορεί να γνωρίζει είναι σαν θεός ανάμεσα στους ανθρώπους.Πίστεψε ότι ο εαυτός είναι τρελός, αν αγνοείς τον Εαυτό σου.Θεώρησε, τόσο τον έπαινο όσο και την επίπληξη από κάθε ανόητο άτομο, γελοία. Όλη η ζωή ενός αμαθούς ανθρώπου είναι μια ντροπή. Δεν υπάρχει μάτι όπως η αντίληψη, δεν υπάρχει τύφλωση, όπως η άγνοια.  


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα