Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Χρήσιμες συμβουλές για το Πασχαλινό τραπέζι




• Αποφεύγετε να τρώτε όρθιοι. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί πάνω από ένα μπουφέ επιλέγοντας διαρκώς διάφορα εδέσματα χωρίς να ξέρουμε πόσο τρώμε τελικά. Σερβιριστείτε και απολαύστε το φαγητό σας καθισμένοι. Αυτόματα θα έχετε καλύτερο έλεγχο του πόσο τρώτε.

• Μην ξεχνάτε να τρώτε αργά. Όταν τρώμε γρήγορα, τρώμε περισσότερα, δεν απολαμβάνουμε τις πλούσιες γεύσεις και οσμές των νόστιμων εδεσμάτων που μας προσφέρονται στις γιορτές. Επιπρόσθετα δεν γίνεται καλό μάσημα των τροφών και είναι αιτία δυσπεψίας.

• Μπορείτε να «γλυτώσετε» θερμίδες ξεκινώντας με σαλάτα ή βραστά λαχανικά.

• Πληροφορηθείτε για το περιεχόμενο σε θερμίδες διαφόρων δημοφιλών φαγητών που έχουμε το Πάσχα. Γνωρίζοντας, είναι δυνατόν να τρώτε αυτά που σας αρέσουν αλλά εάν είναι πλούσια σε θερμίδες τότε μειώνετε άλλα πράγματα που συνοδεύουν το φαγητό (όπως για παράδειγμα το άσπρο ψωμί) που περιέχουν πολλές θερμίδες.

• Μην τρώτε από όλα τα φαγητά. Διαλέξετε μόνο λίγα από αυτά που σας αρέσουν περισσότερο σε συνδυασμό πάντα με σαλάτα

• Προσέξετε τι πίνετε. 2 ποτά για τους άντρες και 1 για τις γυναίκες είναι η συνιστώμενη πρόσληψη σε ημερήσια βάση

• Φάτε ένα ελαφρύ σνακ ή καλύτερα ένα φρούτο πριν φάτε. Έτσι θα κόψετε την πείνα σας και έτσι τελικά θα καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα τροφής.
• Πίνετε άφθονο νερό και ποτά τύπου δίαιτας με λίγες ή καθόλου θερμίδες. Με τον τρόπο αυτό γεμίζετε το στομάχι σας και θα έχετε ένα αίσθημα πληρότητας που επιτυγχάνεται χωρίς την πρόσληψη θερμίδων. Έτσι θα τρώτε λιγότερο φαγητό και γλυκά.

• Μην μείνετε νηστικοί όλη μέρα με προοπτική να φάτε ελεύθερα το βράδυ γιατί τότε μπορεί να φάτε διπλάσιες μερίδες με αποτέλεσμα λήψη βάρους.

• Τέλος, είναι απαραίτητο με τις προφυλάξεις στη διατροφή να μην αμελείτε να κινείστε: Περπατήστε, κάνετε ποδήλατο, πάρτε το σκύλο σας για βόλτα, παίξετε έξω με τα παιδιά σας, τρέξετε εάν θέλετε, αφήστε το αυτοκίνητο και πηγαίνετε με τα πόδια όποτε είναι δυνατό, κάνετε οτιδήποτε που θα σας κάνει να κινείστε. 

Τι θα βρούμε στο τραπέζι του Πάσχα

Τον οβελία: Τα 100 γραμμάρια άψητου κρέατος (αρνιού ή κατσικιού) δίνουν περίπου 370 θερμίδες. Είναι και τα δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και βιταμινών (κυρίως Β), σιδήρου και φωσφόρου. Ωστόσο έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πουρίνες, από τις οποίες παράγεται ποσοστό του ουρικού οξέος, το οποίο προκαλεί την «ουρική αρθρίτιδα». 

Τα κόκκινα αυγά: Κάθε αυγό, μέτριου μεγέθους μας δίνει περίπου 75-80 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης, 5 γραμμάρια λίπους και κυρίως 215-230 mg χοληστερίνης. 

Τη μαγειρίτσα: Περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας μπορεί να μας δώσει μέχρι και 580 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η χρησιμοποίηση μόνο των ασπραδιών και όχι ολόκληρου του κρόκου, ή μόνο ενός κρόκου μπορεί σαφώς να μειώσει αυτή την ποσότητα (κατά 213 χιλιοστόγραμμα ανά κρόκο). 

Συκώτια και εντόσθια: Είναι ασφαλώς το πιο κρίσιμο διατροφικό κομμάτι του παραδοσιακού πασχαλινού τραπεζιού, μια και είναι πολύ υψηλές πηγές χοληστερόλης και λίπους τα πασχαλινά κουλούρια: 60 γραμμάρια δίνουν περίπου 230 θερμίδες με 61 mg χοληστερίνη. 

Το πασχαλινό τσουρέκι: Είναι επίσης πηγή υδατανθράκων και λίπους. Τα 70 γραμμάρια δίνουν 68 θερμίδες, με 44 γραμμάρια υδατανθράκων και 74 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης. 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα