Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων!!



Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την άδεια του διαχειριστή


Το στρες καταστρέφει το μυαλό και το σώμα. Για παράδειγμα, το ψυχολογικό στρες συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο  κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων και λοιμωδών νοσημάτων. Όμως, μέχρι σήμερα, δεν έχει καταστεί σαφές ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει την ασθένεια και την υγεία. 

Κανονικά, το άγχος πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση στο σώμα σας, που περιλαμβάνει την απελευθέρωση της κορτιζόλης, ορμόνης που σας βοηθά να χειριστείτε αγχωτικές καταστάσεις (fight or flight). 

Η κορτιζόλη βοηθά επίσης στη ρύθμιση της ανοσοποιητικής ανταπόκρισής σας. Σε μικρές δόσεις, η αντίδραση του σώματος στο στρες είναι προστατευτική. Υψηλότερα  ποσά του στρες έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. 

 Μελέτες έδειξαν πως το χρόνιο στρες μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Βρήκαν ότι υπάρχουν αυτοάνοσα αποτελέσματα όταν το χρόνιο στρες μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα της κορτιζόλης για τη ρύθμιση της φλεγμονώδους απόκρισης, διότι μειώνει την ευαισθησία των ιστών στην ορμόνη. 

Συγκεκριμένα, κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γίνονται ευαίσθητα στην ρυθμιστική επίδραση της κορτιζόλης. Με τη σειρά της, η ανεξέλεγκτη φλεγμονή προάγει την ανάπτυξη της αυτοανοσίας. 

 Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε υψηλά επίπεδα κορτικοστερόνης (το ισοδύναμο της κορτιζόλης στα τρωκτικά) λόγω χρόνιου στρες μείωσε τον αριθμό των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό αύξησε τον αριθμό των κυττάρων που ενθάρρυναν την επιζήμια φλεγμονή σε σύγκριση με εκείνους που την αναστέλλουν. Ο μηχανισμός αυτός εμφανίστηκε πιο έντονα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες και αυτό μπορεί να εξηγήσει, εν μέρει, τα υψηλότερα ποσοστά της αυτοάνοσης νόσου στις γυναίκες από ότι στους άνδρες. 

Αυτή η μελέτη υποστηρίζει επίσης προηγούμενη έρευνα που αποκάλυψε ότι ένα υψηλό ποσοστό (μέχρι 80%) των ασθενών με αυτοάνοσες διαταραχές αναφέρθηκαν σε ασυνήθιστο συναισθηματικό στρες πριν από την έναρξη της νόσου. 

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο το στρες που προκαλεί την ασθένεια, αλλά και η ίδια η ασθένεια προκαλεί επίσης σημαντική πίεση στους ασθενείς, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. 

 Οι ερευνητές λένε ότι τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι, ενώ ένα υψηλό επίπεδο της κορτιζόλης μπορεί να λειτουργήσει εν γένει προστατευτικά ενάντια στην επιδείνωση  των αυτοάνοσων νοσημάτων, σε αυτούς που εκτίθενται σε χρόνιο στρες, τα στεροειδή, αντίθετα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επιδείνωση των συμπτωμάτων τους, 

Ως εκ τούτου, ακόμη και αν τα στεροειδή είναι μία από τις θεραπείες για τη χρόνια φλεγμονή, η χρήση μιας τέτοιας θεραπείας - ιδιαίτερα σε ασθενείς που υποφέρουν από χρόνιο στρες - πρέπει να σταθμίζεται προσεκτικά και να εξετάζετε.


Απόδοση Κειμένου dorieas

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα