Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ο μύθος της πρωτείνης


Πρωτείνη
Το πρόβλημα της πρωτεΐνης στην φυτοφαγία είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ κόσμο. Σίγουρα ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και έτσι οι ανάγκες ποικίλουν. Οι περισσότερες πηγές αναφέρουν ως βάση το 0.7 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους, ανάλογα με το φύλο, το σωματότυπο, την ομάδα αίματος. Προσωπικά θα προσέθετα και τον προσανατολισμό- τρόπο ζωής και το βαθμό σωματικής εργασίας.
Αν παρατηρήσουμε τη φύση, μεγάλα ζώα όπως ο ελέφαντας, οι γορίλλες και τα άλογα, με μεγάλη μυϊκή μάζα τροφοδοτούμενη από φυτικές τροφές, αποδεικνύουν ότι βαριά πρωτεϊνούχα γεύματα δεν είναι απαραίτητα.

Γνωστοί εναλλακτικοί διατροφολόγοι αναφέρουν ότι η πρωτεΐνη του κρέατος είναι μόνο 15-20% απορροφήσιμη από το ανθρώπινο σώμα. Το υπόλοιπο μένει μέσα στο παχύ έντερο και ζυμώνεται, καθώς περνάει ο καιρός μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνο.
Η διάσπαση της πρωτεΐνης του κρέατος απαιτεί απίστευτα ποσά ενέργειας από τον οργανισμό, γι αυτό για παράδειγμα όλα τα σαρκοφάγα ζώα κοιμούνται πάρα πολλές ώρες, όπως τα λιοντάρια που μπορεί να κοιμούνται 3 μέρες συνεχόμενα.
Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι αυτό που καθίστα καλή απορρόφηση πρωτεϊνών, και ένας καθοριστικός παράγοντας είναι η χολή που εκκρίνεται από το συκώτι, το υδροχλωρικό οξύ του στομάχου και η καλή κατάσταση των μεμβρανών του εντέρου.
Το θέμα λοιπόν δεν είναι η ποσότητα της πρωτεΐνης , άλλα η απορροφισημότητα λόγω της δομής της τροφής και λόγω της κατάστασης του πεπτικού συστήματος.
Υπάρχουν άτομα που ακολουθούν μια υψηλά πρωτεϊνική δίαιτα και παρόλα αυτά παρουσιάζουν σοβαρή έλλειψη πρωτεΐνης.
Οι υψηλά πρωτεϊνικές δίαιτες, όπως έχουν δείξει μελέτες, μονιμοποιούν την ασθένεια του διαβήτη και βοηθούν στη δημιουργία καρκίνου, καρδιοπαθειών κά.
Επίσης, η ανάγκη για τροφή πλήρους πρωτεΐνης (που αποτελείται από όλα τα αμινοξέα) δεν ισχύει, καθότι ο οργανισμός διασπά τις πρωτεΐνες της τροφής για να φτιάξει δικές του πρωτεΐνες. Άρα λοιπόν δεν είναι απαραίτητο να λάβουμε όλα τα αμινοξέα από μια τροφή.
Παρακάτω βλέπουμε διάφορες φυτικές τροφές και την περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη επί τις εκατό. Σημειωτέον ότι το μαγειρεμένο κρέας έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη από 25-35%.

Κολοκυθόσποροι 33%
Σπανάκι
30%
Διατροφική μαγιά
71%
Χλωρέλλα
60%
Ταχίνι
30%
Σπαράγγια
27%
Κανναβουρόσπορος 39%
Σπιρουλίνα
48%
Αμύγδαλα
20%
Φύτρα φακή
26%
Κινόα
18%
Γύρη
40%
Ηλιόσποροι
20%
Αρακάς
23%
Φαγόπυρο
13%
Χυμός σιταρόχορτο
27%
Κάσιους
18%
Μπρόκολο
20%
Βρώμη
17%
Μαύρα φασόλια
23%
Φιστίκια
16%
Μαρούλι
18%
Αβοκάντο
15%
Μανιτάρια
20-40%
Κακάο
15%
Πράσινα φυλλώδη
18%
Chia σπόροι
11%
Miso
16%

Λυδία Γιαννουλοπούλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός - Θεραπευτική Αρχιτεκτονική
MSc Architectural Association London
New York School of Feng Shui

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα