Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Πρώτο εμβόλιο για τη νόσο «χεριού, ποδιού, στόματος»

Ελπίδα για εκατομμύρια παιδιά

H ασθένεια εκδηλώνεται με εξανθήματα και φουσκάλες στα πόδια, τα χέρια και το στόμα
H ασθένεια εκδηλώνεται με εξανθήματα και φουσκάλες στα πόδια, τα χέρια και το στόμα  

Λονδίνο
Το πρώτο εμβόλιο το οποίο προστατεύει τα παιδιά από τη νόσο χεριού, ποδιού, στόματος δημιουργήθηκε από επιστήμονες στην Κίνα.

Η συγκεκριμένη νόσος προκαλεί λοίμωξη που εκδηλώνεται με εξανθήματα και επώδυνες φουσκάλες. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί να οδηγήσει σε εν δυνάμει θανατηφόρα λοίμωξη στον εγκέφαλο.

Κλινική δοκιμή που περιελάμβανε 10.000 παιδιά και η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «The Lancet» έδειξε ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό κατά 90% ενάντια σε έναν ιό που προκαλεί τη νόσο – πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η χειροποδοστοματική νόσος προκαλείται από περισσότερους ιούς.

Μάλιστα η συγκεκριμένη ιογενής ασθένεια προκαλεί κατά καιρούς μεγάλα ξεσπάσματα. Το 2009 κατεγράφη «επιδημία» στην Κίνα με 1,2 εκατομμύρια κρούσματα – σχεδόν 14.000 άτομα εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές και 353 πέθαναν.

Ενάντια σε έναν επικίνδυνο εντεροϊό

Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες στην επαρχία Τζιανγκσού και στο Πεκίνο δοκίμασαν το εμβόλιο το οποίο δημιουργήθηκε από έναν απενεργοποιημένο εντεροϊό 71 (ΕV71) – πρόκειται για έναν από τους ιούς που προκαλούν νόσο χεριού, ποδιού, στόματος.

Δύο δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν σε παιδιά ηλικίας 6 ως 35 μηνών και όπως φάνηκε απέτρεψαν το 90% των περιπτώσεων της νόσου που προκαλούνται από τον συγκεκριμένο ιό.

«Η μόλυνση με τον ΕV71 μας ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο, ακόμη και θάνατο στα παιδιά. Το νέο εμβόλιο θα βοηθήσει στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο καθώς και της εμφάνισης σοβαρών κρουσμάτων» ανέφεραν οι ερευνητές.

Πολλοί ιοί οι «ένοχοι»

Όπως προαναφέρθηκε όμως η νόσος χεριού, ποδιού, στόματος προκαλείται από πολλούς ιούς, όπως ο ιός κοξάκι Α16 αλλά και άλλα στελέχη του EV71. Ετσι το συγκεκριμένο εμβόλιο, αν και χρήσιμο, δεν μπορεί να «σβήσει» τη νόσο. Οι ίδιοι οι ερευνητές προειδοποιούν ότι το εμβόλιο για τον EV71 δεν μπορεί να μειώσει τη συνολική συχνότητα εμφάνισης της νόσου χεριού, ποδιού, στόματος παγκοσμίως, ακόμη και αν γίνονταν μαζικοί εμβολιασμοί των παιδιών.

Σχολιάζοντας τη νέα μελέτη οι δρες Νάιτζελ Κρόφορντ και Στιβ Γκράχαμ, αμφότεροι από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, ανέφεραν ότι το εμβόλιο είναι «κομμένο και ραμμένο» ώστε να προλαμβάνει το κυρίαρχο στέλεχος του EV71 στην Κίνα και όχι σε άλλες χώρες. Ετσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, τουλάχιστον στην Κίνα θα μπορούσε να συζητηθεί η εισαγωγή του στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα