Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Συγκρούσεις με την αστυνομία σε προάστιο μεταναστών στην Στοκχόλμη

Αρκετά αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν


«Θρυαλλίδα» θανάσιμα πυρά αστυνομικών


Στοκχόλμη, Σουηδία
Πετροπόλεμος με την αστυνομία και πυρπόληση αυτοκινήτων τάραξε, για δεύτερη ημέρα, προάστιο της Στοκχόλμης. Τα επεισόδια επικεντρώνονται στο Χούσμπου, στα βορειοδυτικά της πόλης, προάστιο όπου μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι μετανάστες πρώτης ή δεύτερης γενιάς.

To βράδυ της Τρίτης, επίθεση δέχτηκε ένα αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Γιάκομπσμπεργκ, στα βορειοδυτικά της πόλης, ενώ πυρπολήθηκαν δύο σχολεία και ένα πολιτιστικό κέντρο, παρά την έκκληση για ηρεμία που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ.

«Περίπου 30 αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν χθες το βράδυ, οι εμπρησμοί συνδέονται με τις συμμορίες νεαρών και με εγκληματικές συμμορίες» δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Στοκχόλμης Κγελ Λίντγκρεν.

Θεωρείται πως τα επεισόδια συνδέονται με τον θανάσιμο πυροβολισμό από αστυνομικούς ενός 69χρονου οπλισμένου με μαχαίρι που είχε κλειδωθεί σε διαμέρισμα. Η αστυνομία έχει αρνηθεί να δημοσιοποιήσει την εθνικότητα του 69χρονου.

Τα πρώτα επεισόδια είχαν ξεσπάσει το βράδυ της Κυριακής. Έκτοτε, ομάδες νεαρών συγκρούονται κάθε βράδυ με τους αστυνομικούς, σπάζοντας επίσης τζαμαρίες και βάζοντας φωτιά σε αυτοκίνητα.

Τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε περιοχές έξω από το Χούσμπου.

Οι ταραχές φαίνεται πως ξεκίνησαν από οργή για τον θανάσιμο πυροβολισμού ενός 69χρονου από την αστυνομία στις 13 Μαΐου. Ο άνδρας φαίνεται πως κυκλοφορούσε με μαχαίρι στο Χούσμπου και όταν έφτασε η αστυνομία κρύφτηκε σε διαμέρισμα -όπου και τον πυροβόλησε η αστυνομία.

Το περιστατικό αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για υπέρμετρη αστυνομική βία σε βάρος μεταναστών. Περίπου το 80% των 11.000 κατοίκων στο Χούσμπoυ είναι πρώτης ή δεύτερης γενιάς μετανάστες.
«Όλοι πρέπει να προσπαθήσουν για την αποκατάσταση της τάξης: οι γονείς, οι ενήλικες» είπε ο σουηδός πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Ύστερα από δεκαετίες εφαρμογής του «σουηδικού μοντέλου» παροχών κοινωνικής πρόνοιας, η Σουηδία περιορίζει τώρα τον ρόλο του κράτους.
Ενώ το επίπεδο διαβίωσης, κατά μέσον όρο, παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν την μακροχρόνια ανεργία στους νέους και την φτώχεια, που έχουν πλήξει κυρίως τις κοινότητες των μεταναστών.
Η εφημερίδα Aftonbladet που πρόσκειται στην Αριστερά έγραψε ότι οι ταραχές δείχνουν μία «γιγαντιαία αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, που έχει προκαλέσει την δημιουργία γκέτο στα προάστια.
Το εθνικιστικό κίνημα Σουηδοί Δημοκράτες έρχεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είναι προγραμματισμένες για τον επόμενο χρόνο.
Περίπου το 15% του πληθυσμού είναι μετανάστες -το μεγαλύτερο ποσοστό για σκανδιναβική χώρα.
Η ανεργία σε αυτή την κατηγορία πολιτών κυμαίνεται στο 16%, σε σχέση με το 6% που ισχύει για τους Σουηδούς, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα