Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΟΗΕ: τα έντομα θα ταΐσουν τον πλανήτη – Δώστε κίνητρα για επενδύσεις

entoma-fao-99881


Στροφή στα έντομα προτείνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) για την αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος του πλανήτη και την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του πληθυσμού, που το 2050θα έχει φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια.
Ειδικότερα, στην έκθεσή του, με τίτλο «Φαγώσιμα έντομα: μελλοντικές προοπτικές για τη διατροφική ασφάλεια», ο FAO επισημαίνει ότι σήμερα τουλάχιστον δυο δισεκατομμύρια άνθρωποιτρέφονται με έντομα, υποστηρίζοντας ότι είναι θρεπτικά και εκτρέφονται με περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους.

Σύμφωνα με τον FAO στα έντομα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως συγκαταλέγονται τα σκαθάρια (31%), οι κάμπιες (18%), οι μέλισσες και τα μυρμήγκια (14%), οι ακρίδες και οι γρύλλοι (13%), ενώ από το μενού δεν λείπουν και οι τερμίτες (3%) ή οι μύγες (2%).
Στην έκθεση απαριθμούνται τα οφέλη της εκτροφής εντόμων με τους επιστήμονες να υπογραμμίζουν ότι για να παραχθεί ένα κιλό εντόμων χρειάζονται μόνο δύο κιλά τροφή.
Εκτός αυτού, η εκτροφή εντόμων μπορεί να γίνει σε οργανικά απορρίμματα, συμπεριλαμβανομένων των περιττωμάτων ανθρώπων και ζώων, κάτι που συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.
Επισημαίνεται επίσης ότι τα έντομα απελευθερώνουν στο περιβάλλον πολύ μικρότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα συγκριτικά με τους χοίρους και τα βοοειδή, ενώ η εκτροφή τους απαιτεί μικρότερες εκτάσεις και λιγότερο νερό.
Τέλος οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι τα έντομα είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν στους ανθρώπους ζωονόσους, συγκριτικά με τα θηλαστικά και τα πουλιά, ενώ υποστηρίζουν πως είναι θρεπτικά, με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, λίπη και ιχνοστοιχεία.
Καταλήγοντας, ο FAO καλεί τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέους τομείς εκτροφής εντόμων, εναλλακτικούς της συμβατικής βιομηχανίας τροφίμων, ζητώντας μάλιστα την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα