Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Κόκκινη λίστα» και για τα οικοσυστήματα


Ο πλανήτης βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σύμφωνα με τελευταία αξιολόγηση των ειδικών
«Κόκκινη λίστα» και για τα οικοσυστήματα
Το γιγάντιο φαιοφύκος Macrocystis pyrifera σχηματίζει δάση στα νερά της Αλάσκα

Γλαντ 
Τα θαλάσσια δάση από φύκια στην Αλάσκα είναι οικοσύστημα που αντιμετωπίζει «κρίσιμο κίνδυνο εξαφάνισης»: ο διεθνής οργανισμός που συντάσσει τη λεγόμενη Κόκκινη Λίστα των Απειλούμενων Ειδών καθορίζει τώρα τα κριτήρια για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης λίστας για τα οικοσυστήματα.

Η Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, την οποία εκδίδει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) παίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες προστασίας μεμονωμένων ειδών σε όλο τον κόσμο. 

Δεν επαρκεί όμως για την αξιολόγηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων και τη διατήρηση των περιβαλλοντικών υπηρεσιών που προσφέρουν στον άνθρωπο.

«Καταρρέουν» τα οικοσυστήματα


Η νέα λίστα κατηγοριοποιεί τα οικοσυστήματα ανάλογα με τον κίνδυνο κατάρρευσης. Τα κριτήρια για την αξιολόγηση κάθε οικοσυστήματος παρατίθενται σε μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS ONE.

«Η Κόκκινη Λίστα των Οικοσυστημάτων εστιάζεται στη βιοποικιλότητα, τα ενδιαιτήματα, καθώς και τις αλληλεπιδράσεις και εξαρτήσεις τους, συμπεριλαμβανομένων των τροφικών πλεγμάτων» εξήγησε ο Ντέιβιντ Κιθ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία και επικεφαλής της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη.

«Οι παράμετροι αυτές είναι δύσκολο έως αδύνατο να καλυφθούν από τις εκτιμήσεις της Κόκκινης Λίστας για μεμονωμένα είδη, είναι όμως εξαιρετικά σημαντικές για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και τις υπηρεσίες που προσφέρουν προκειμένου να διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο» ανέφερε.

Όπως συμβαίνει και με τη λίστα των ειδών, Η νέα λίστα κατατάσσει τα οικοσυστήματα σε «κρισίμως απειλούμενα», «απειλούμενα», «ευάλωτα» και «ελάχιστης ανησυχίας».

Τα κριτήρια προέκυψαν από τη συστηματική μελέτη 20 προβληματικών οικοσυστημάτων σε όλο τον κόσμο, από τα δάση φαιοφυκών έξω από την Αλάσκα (απειλούμενα / κρισίμως απειλούμενα) μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής (απειλούμενα / κρισίμως απειλούμενα).

Τα κριτήρια πρόκειται να υποβληθούν στην ηγεσία της IUCN εντός του έτους. Η οργάνωση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος για τα οικοσυστήματα της Αμερικής, και ελπίζει να έχει ολοκληρώσει την πρώτη παγκόσμια λίστα μέχρι το 2025.

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα