Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Παγκόσμια Τράπεζα: 1 στους 4 ανθρώπους χωρίς ρεύμα!

electricity-wo
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και όμως ακόμα και στην σύγχρονη εποχή της «ανάπτυξης» και της «προόδου» περίπου 1,2 δις άνθωποι ζουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας τονίζοντας τις χαμηλές πτήσεις της ενέργειας, σημειώνει πως «συγκρατημένη πρόοδος έχει σημειωθεί από το 1990 σχετικά με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια (…), την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης».

Την τελευταία εικοσαετία σχεδόν το 1/ 4 του παγκόσμιου πληθυσμού ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 17%, αλλά με χώρες όπως στην Ινδία όπου η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος φαντάζει σαν ουτοπία.
Σύμφωνα με την έκθεση στο διάστημα μεταξύ 1990 και 2010 περίπου 1,7 δισεκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν για πρώτη φορά πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια. Βέβαια στο ίδιο διάστημα ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,6 δις ανθρώπους αποδεικνύοντας πως ακόμα τα αυτονόητα για τον δυτικό πολιτισμό είναι «μάννα εξ ουρανού» για τους πολίτες άλλων χωρών.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έθεσε το 2011 να διπλασιαστεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, μέχρι το 2030 αλλά αυτό το σχέδιο φαίνεται αρκετά φιλόδοξο αυτή την στιγμή. Η απαισιοδοξία απορρέει από την μηδαμινή ανάπτυξη των ΑΠΕ παγκοσμίως καθώς τα τελευταία 20 χρόνια το μερίδιο τους στην αγορά έχει αυξηθεί μόλις 1,4%.
Με είκοσι χώρες να καταναλώνουν το 80% της παγκόσμιας ενέργειας, και την Κίνα μαζί με τις ΗΠΑ να καταναλώνουν το 40% της ενέργειας του πλανήτη, φαίνεται πλέον πιο επίκαιρο από ποτέ το ζήτημα να τεθεί υπό νέο πρίσμα η παγκόσμια ενέργεια.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα