Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΡΧΟΜΑΙ; ΠΟΥ ΠΑΩ ; II ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ III ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ


Πάνω στο θέμα που έχει εδώ αναπτυχθεί, έχω μιλήσει σε προσωπικές συνεδρίες και μικρά σεμινάρια εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές. Κατά τη διάρκεια διαλόγων, στο τέλος των διαλέξεων, είχε διαφανεί πάντα μεγάλο ενδιαφέρον για θέματα που πήγαιναν πέρα από το ειδικό θέμα της εκάστοτε διάλεξης και που εξυπηρετούσαν στο να συμπληρώσουν και να προσθέσουν λεπτομέρειες.
Αφού συγκεντρώθηκαν και επιλέχτηκαν οι ερωτήσεις που μου είχαν γίνει, διαπιστώθηκε πως μερικές από αυτές είχαν τεθεί πολλές φορές, με διαφορετικό τρόπο.
Πιστεύοντας πως αυτές ενδιαφέρουν πολλούς αναγνώστες, το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο σε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων πάνω σε θεμελιώδη θέματα.

1η ερώτηση
Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται συγγενείς και φίλοι, όταν μια ψυχή είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το σώμα, δηλαδή όταν εισέρχεται στη φάση του θανάτου;
 Απάντηση
Προσπαθήστε να σκεφτείτε αυτό που θα κάνετε, αν ένα αγαπητό πρόσωπο ήταν έτοιμο να αναχωρήσει για ένα μακρινό ταξίδι.
Ο αποχαιρετισμός παρουσιάζεται οδυνηρός, από τη στιγμή που αυτό το πρόσωπο μας αφήνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να καταστήσουμε πιο ήπιο τον αποχωρισμό. Προπάντων δεν θα αφήσουμε μονάχο ένα πρόσωπο, αλλά θα του κρατήσουμε συντροφιά, παραμένοντας κοντά του, μέχρι που θα χαθεί στον ορίζοντα. Πριν από την αναχώρηση, θα το βοηθήσουμε να κανονίσει και να τακτοποιήσει όλα όσα έχει ακόμα να διευθετήσει. Θα του εμπνεύσουμε δύναμη και εμπιστοσύνη με θετικές σκέψεις και θα του συμπαρασταθούμε με τις ευχές μας. Επιπλέον δεν θα του καταστήσουμε άσκοπα δύσκολο τον αποχωρισμό από τη ζωή.

 2η ερώτηση
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον ετοιμοθάνατο;
Απάντηση
Ο ετοιμοθάνατος δεν θα πρέπει να εγκαταλείπεται στον εαυτό του. Θα πρέπει να του παρασταθεί ένα πρόσωπο που το αγαπά πολύ, που να μην παρεμβαίνει ούτε σε επίπεδο ψυχής, ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο, μα που είναι απλά παρόν με μια σιωπηλή προσευχή και με σκέψεις στοργικές.
Μπορούμε να δώσουμε καλές συμβουλές σε έναν συνάνθρωπο, που βρίσκεται πάνω στο κρεβάτι του θανάτου, μα δεν θα το ωθήσουμε να επανορθώσει την τελευταία στιγμή, όλα εκείνα που δεν είχε καταφέρει να κάνει στη διάρκεια μιας ζωής. Μπορούμε να αναφερθούμε με προσοχή στα πιο σημαντικά πράγματα.
Θα πρέπει πάνω απ' όλα να βοηθήσουμε την ψυχή που προετοιμάζεται για το ταξίδι. Κατά τη διάρκεια των ωρών που προηγούνται του θανάτου, δηλαδή του αποχωρισμού από το σώμα, η ψυχή είναι σε περισσότερη εγρήγορση, από ότι ήταν κατά τη διάρκεια της γήινης ζωής.
Αυτή καταγράφει κάθε αίσθημα, κάθε σκέψη και κάθε λόγο. Η βοήθειά μας συνίσταται προ πάντων, στο να πληροφορήσουμε και να προετοιμάσουμε αυτή την ψυχή για το πέρασμα.
Για να κάνουμε αυτό, είναι σημαντικό να προσευχηθούμε, γιατί αυτό βοηθά την ψυχή να τεθεί σ' επαφή με τη μορφή της πνευματικής ζωής, μέσα στην οποία η ψυχή η ίδια θα μεταβεί. Όσο είναι δυνατό, προσευχόμαστε με τον ετοιμοθάνατο. Έπειτα, προσευχόμαστε για εκείνον, δηλαδή για την ψυχή του, ώστε να καταφέρει να συγχωρέσει και να ελευθερωθεί έτσι από μερικά βάρη.
  
3η ερώτηση
Για πόση ώρα μπορούμε να μιλάμε απ' ευθείας στην ψυχή του ετοιμοθάνατου, πριν, και στην ψυχή του νεκρού, μετά; Τι μπορούμε να λέμε;

Απάντηση
Μπορούμε να της μιλάμε όταν η ανθρώπινη ύπαρξη είναι ήδη χωρίς συνείδηση, αμέσως πριν από το θάνατο, κατά τη διάρκεια του θανάτου και ακόμα λίγο μετά.
Τι μπορεί να της λεχθεί εξαρτάται από την ωριμότητα της ψυχής του ετοιμοθάνατου. Εάν η συνείδησή του είναι ακόμα αδύνατη, επεξηγείτε στην ψυχή, μόνο εν συντομία, η φύση του θανάτου - ο αποχωρισμός της ψυχής από το σώμα. Της λέγεται, μετά, για το φύλακα άγγελό της και ενθαρρύνεται να συνεχίσει την πορεία. Άλλα λόγια δεν θα έκαναν τίποτε άλλο, από το να δέσουν περαιτέρω την ψυχή στη γη. Εάν η συνείδηση είναι πιο εξελιγμένη, μπορούν να ειπωθούν περισσότερα: αλλά και από αυτήν επίσης την ψυχή θα πρέπει να αποχωριστούμε σύντομα με αγάπη, ώστε να συνεχίσει την πορεία της.
  
4η ερώτηση
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται συχνά με την ευθανασία. Τι μπορεί να επιφέρει στην ψυχή η συντόμευση του πόνου, προκαλώντας έναν πρόωρο θάνατο, για παράδειγμα από οίκτο;
 Απάντηση
Δεν είναι όλα όσα θα θέλαμε να κάνουμε για να δώσουμε ανακούφιση στον ετοιμοθάνατο, πραγματική βοήθεια για την ψυχή του. Είναι επιτρεπτό να βοηθήσουμε το σώμα που υποφέρει και από το οποίο η ψυχή αποχωρίζεται και οφείλουμε να το κάνουμε, αλλά δεν θα πρέπει να ¨κοροϊδέψουμε¨ τον ονομαζόμενο θάνατο ή να παρατείνουμε μια κωματώδη κατάσταση μόνο με μηχανήματα.
Μια συγκεκριμένη και θετική βοήθεια δεν συνίσταται στο να καταστήσουμε τον αποχωρισμό της ψυχής από το φυσικό σώμα όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο, κάνοντάς την να χάσει τη συνείδηση με τα φάρμακα. Η ασθένεια και ο πόνος χρησιμεύουν για να εξαγνίζουν την ψυχή. Η ασθένεια και ο πόνος έχουν, επομένως, μια καλή σημασία από πνευματικής σκοπιάς. Εάν αναγνωρίζουμε σ' αυτά μια ευκαιρία για να εξαγνίσουμε τις ενοχές μας και τα αποδεχόμαστε, αυτά μπορούν να εκτελέσουν καλύτερα τη λειτουργία τους.

5η ερώτηση
Αυτό σημαίνει πως όποιος πραγματοποιεί την ευθανασία ενοχοποιείται?
 Απάντηση
Ναι, λίγο ή πολύ. Όποιος παρεμβαίνει στην πορεία της ζωής, είτε για να την συντομεύσει, είτε για να την παρατείνει πάση θυσία, ενοχοποιείται. Εάν γνωρίζω έναν πνευματικό Νόμο και τον παραβαίνω, η ενοχή μου είναι μεγαλύτερη, παρά όταν ενεργώ από άγνοια και με καλή πίστη.
  
6η ερώτηση
Εάν έχω πραγματώσει την ευθανασία και στη συνέχεια αναγνωρίσω πως δεν έχω ενεργήσει ορθά, πώς μπορεί να με συγχωρέσει η ψυχή του νεκρού;
 Απάντηση
Μην έλθετε σε άμεση επαφή με την ψυχή, άλλωστε είναι ενάντια στο Νόμο να ερχόμαστε σε επαφή με τους νεκρούς. Αλλά προσευχηθείτε στο Θεό να εξηγήσει το συμβάν σ' εκείνη την ψυχή. Αυτός είναι η σύνδεση. Μπορούμε να ζητήσουμε συγχώρεση από την ψυχή, μέσω Εκείνου. Θα πρέπει, επομένως, να ζητήσουμε συγχώρεση από την ψυχή, διαμέσου της λυτρωτικής δύναμης του διαλογισμού ή της προσευχής.

7η ερώτηση
Όποιος δίνει αίμα για μετάγγιση, ενεργεί κατά ορθό τρόπο από την άποψη του Πνεύματος;
 Απάντηση
Κάθε κύτταρο διαθέτει μέσα του την ειδική μαγνητική δόνηση του σώματος που ανήκει, χάρη στη οποία είναι στην υπηρεσία ολόκληρου του οργανισμού. Αυτό μπορεί να ασκήσει τη λειτουργία του μονάχα στο χώρο που του έχει προορισθεί. Εάν αυτά τα κύτταρα - στην προκειμένη περίπτωση τα κύτταρα του αίματος - περνούνε από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, τότε δημιουργούνται ασυμβίβαστες καταστάσεις σε πεδίο δονήσεων. Εάν γίνει παρέμβαση στο συσχετισμό των δυνάμεων που είναι σε ισορροπία μεταξύ τους, δημιουργούνται διαταραχές. Έχουν γίνει πάμπολλες έρευνες οι οποίες παρουσιάσουν διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς στην προσωπικότητα που λαμβάνει κυτταρικό ιστό, αίμα ή όργανο από δότη. Συνήθειες που δεν υπήρχαν εμφανίζονται, έξεις και αρέσκειες άγνωστες παρουσιάζονται και ως εκ τούτου υπάρχει μια αγχωτική διαδικασία στην ψυχή εν ονόματι της εξυπηρέτησης του σκοπού για παράταση της ζωής. Οι μεταγγίσεις, επομένως, εγκρίνονται μόνο και εφ΄όσον η οντότητα θα γνωρίζει και θα αποδεχτεί συνειδητά την πράξη. Ακόμα περισσότερο το ίδιο ισχύει και για τις μεταμοσχεύσεις.
Για την αιμοδοσία ισχύουν τα ίδια επιχειρήματα. Εξ άλλου εξαρτάται από το επίπεδο συνείδησης του καθενός να αναγνωρίσει αυτούς τους συσχετισμούς και να τους τηρήσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κατακρίνει κανέναν ή ακόμα περισσότερο να τον καταδικάζει για κάποια απόφαση που έχει ο ίδιος πάρει. Εμείς είμαστε υπόχρεοι να σεβόμαστε την ελεύθερη βούληση του πλησίον.

8η ερώτηση
Εμείς έχουμε το καθήκον να διατηρούμε τη ζωή. Αν ένα μωρό που δεν είναι σε θέση να ζήσει, διατηρείται στη ζωή με τεχνητές επεμβάσεις, μπορεί να λεχθεί πως κακά έχει πραχθεί έναντί του;
Απάντηση
Σ' αυτή την περίπτωση, αν ένα μωρό διατηρείται στη ζωή πάση θυσία, αυτό μπορεί να έχει προβλεφθεί από το κάρμα του μωρού. Παρ' όλ' αυτά, στην προκειμένη περίπτωση, ο γιατρός δεν τηρεί τους πνευματικούς Νόμους. Εάν σε ένα μωρό έχει επιτραπεί να πεθάνει σε τρυφερή ηλικία, πρέπει να λάβουμε υπ' όψη μας πως η ψυχή ενός μωρού μπορεί να εξελιχθεί πιο γρήγορα. Εσείς αναφέρατε, πως εμείς έχουμε το καθήκον να διατηρούμε τη ζωή. Τώρα σας ερωτώ: ποια ζωή; Η αληθινή μας ζωή είναι η πνευματική ζωή, όχι αυτή η τωρινή, η γήινη.
  
9η ερώτηση
Τίποτε όμως δεν συμβαίνει τυχαία. Οι γιατροί είναι σ' αυτή την περίπτωση μόνο ένα όργανο. Δεν έχουν μήπως το καθήκον να σεβαστούνε τη ζωή;
 Απάντηση
Προτού ενσαρκωθεί κάθε ύπαρξη, πληροφορείται πάνω σε ότι την περιμένει στη γήινή της ζωή. Γι' αυτό, αν μετά από μια μέρα γήινης ζωής ένα νεογέννητο μπορεί να επιστρέψει πίσω, είναι σίγουρα μια χάρη για την ψυχή του. Εάν κατακρατούμε τεχνητά αυτή την ψυχή, ενοχοποιούμαστε. Η ιατρική, στη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, δεν ενεργεί σύμφωνα με τους πνευματικούς Νόμους.
Το μωρό μπορεί να κρατηθεί στη ζωή, μόνο αν αυτή η πιθανότητα έχει επίσης προβλεφθεί μέσα στην ψυχή του μωρού, σαν κάρμα. Παρ' όλα' αυτά ο γιατρός ενοχοποιείται, αφού οι γιατροί θα έπρεπε να γνωρίζουν τους πνευματικούς Νόμους, κατά τρόπο ώστε να επεμβαίνουν μόνο όταν αυτό είναι δυνατό να γίνει συνειδητά, δηλαδή βάσει αυτών των Νόμων. Γενικά θα έπρεπε σε κάθε περίπτωση να προσπαθούμε να τηρούμε τους σοφούς Νόμους του Ουράνιου Πατέρα, κάνοντας να πηγάζουν απ' αυτούς τα έργα. Οι υψηλές δυνάμεις που ενεργούν μέσα στη θεϊκή Θέληση, μας οδηγούν πάντα στη σωτηρία μας, είτε εμείς το συνειδητοποιούμε μια δεδομένη στιγμή, είτε όχι.

 10η ερώτηση
Τι συμβαίνει όταν η ψυχή εξέρχεται από το σώμα, ενώ ο άνθρωπος είναι ακόμα στη ζωή;
 Απάντηση
Η ψυχή μπορεί να εξέλθει από το σώμα, ειδικά κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου και όταν χάνεται η συνείδηση. Αυτή παραμένει, όμως, πάντα συνδεδεμένη στο σώμα, διαμέσου του ονομαζόμενου "αργυρού νήματος" (ένα είδος ομφάλιου λώρου, που μπορεί να επεκταθεί στο άπειρο).
Η ψυχή που έχει βγει, πηγαίνει στις πνευματικές περιοχές που αντιστοιχούν στη συνείδησή της και όπως γνωρίζουμε από τις αφηγήσεις των αναταχθέντων, (προσώπων που έχουν επαναφερθεί στη ζωή), μπορεί να φέρει μαζί της τις πνευματικές εμπειρίες που έχει κάνει στους μεταθανάτιους κόσμους.
Η ψυχή επίσης ενός ετοιμοθάνατου μπορεί να εξέλθει από το σώμα για μικρό χρονικό διάστημα. Μια ψυχή που είναι έτοιμη να αποχωριστεί από το σώμα, μπορεί να ωφεληθεί πολύ από ένα στιγμιαίο χωρισμό, αφού όταν θα έχει ρίξει μια ματιά στα βασίλεια των μεταθανάτιων κόσμων, της είναι πιο εύκολο να αποχωριστεί από το φυσικό σώμα.

 11η ερώτηση
Ποια μορφή έχει η ψυχή μετά τον αποχωρισμό από το σώμα;

Απάντηση
Μοιάζει με το φυσικό μας σώμα. Πιο ύστερα εκλεπτύνεται και ξαναγίνεται νεώτερη, ανάλογα με την πνευματική της εξέλιξη.

 12η ερώτηση
Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων φοβάται το πέρασμα στους μεταθανάτιους κόσμους, δηλαδή το θάνατο. Τι μπορεί να γίνει για να ξεπεραστεί αυτός ο φόβος;
 Απάντηση
Το γεγονός του θανάτου είναι όμοιο με εκείνο της γέννησης. Η γέννηση, στην υλική ζωή, είναι ένα καθ' όλα φυσιολογικό γεγονός, στο οποίο η ψυχή περνά από το ένα επίπεδο ύπαρξης στο άλλο. Μάλιστα τηρούνται και οι αναλογίες των τυπικών στις περισσότερες θρησκείες ή τοπικά έθιμα με ελάχιστες παραλλαγές. Ας αναλογιστούμε για παράδειγμα την αναλογία της λεχώνας, δηλ. 40 μέρες απαιτούνται για να έρθει σε επαφή το μωρό με τον κόσμο έχει την αντιστοιχία με το 40ήμερο μνημόσυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν γεννηθεί το μωρό είναι σχεδόν τυφλό, δεν έχει αντισώματα και είναι ευαίσθητο σε λοιμώξεις οπότε έχει ανάγκη την απόλυτη προστασία της μητέρας και κατ’ επέκταση της οικογένειας. Έτσι και όταν γεννηθεί η ψυχή στην άλλη διάσταση, δεν βλέπει για κάποιο διάστημα και είναι μαζί με οντότητες που θα την βοηθήσουν να προσαρμοστεί.
Εκείνο το διάστημα λίγο πριν, κατά τη διάρκεια και λίγο μετά τη μετάβαση, η ψυχή έρχεται σε επαφή με αγαπημένες ψυχές που έχουν προηγηθεί του περάσματος, όπως και κατά τη διάρκεια της γέννησης στο φυσικό κόσμο, οι συγγενείς επισκέπτονται την οικογένεια που έφερε στον κόσμο ένα μωρό και κατά τη διάρκεια της παραμονής του βρέφους στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα με δώρα και ευχές για το καλωσόρισμα!
Ο θάνατος είναι μια γέννηση μέσα στους πνευματικούς κόσμους. Η απόλυτα καλύτερη προετοιμασία, που υποβοηθά τη μεταμόρφωσή μας σε μια ύπαρξη λεπτής ύλης, συνίσταται στο να συντονιστούμε πάνω στις αγνές πνευματικές σφαίρες ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής πάνω στη γη. Μπορούμε να το κάνουμε, παραμένοντας σε σταθερή σχέση με το Πνεύμα μέσα μας. Όποιος προετοιμάζεται έτσι, στο τέλος της γήινής του ζωής δεν θα τρέφει πια φόβο, αλλά απεναντίας ελπίδα και εμπιστοσύνη.


13η ερώτηση
Πώς μπορεί να τρέφει ελπίδα και εμπιστοσύνη ένας άνθρωπος που λίγο πριν από το φυσικό του θάνατο αναγνωρίζει το δρόμο που θα έπρεπε να είχε διανύσει, και που γνωρίζει όμως πως δεν τον έχει διανύσει.
 Απάντηση
Κάθε φορά που καταλαβαίνουμε κάτι, διανοίγεται αμέσως ένας δρόμος για να πραγματώσουμε αυτό που έχουμε καταλάβει. Εάν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε μια καθοδήγηση από το Αγγελικό ή Πνευματικό βασίλειο, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως λαμβάνουμε καθοδήγηση κάθε στιγμή.
Εάν μέσα στην ψυχή υπάρχει μια ανταπόκριση που μπορεί να εξαλειφθεί μόνο αν ο άνθρωπος ζήσει "μέσα στον κόσμο" για μια χρονική περίοδο, αυτή η γήινη ζωή είναι αναγκαία για την εξέλιξη της ψυχής του και στο μεταξύ είναι η προϋπόθεση για να προχωρήσει. Στη συνέχεια, θα μπορεί να καθοδηγείται στην περαιτέρω εξέλιξή της. Ο άνθρωπος που έχει αφυπνισθεί, μπορεί να διανύσει ένα καλό τμήμα της πορείας προς το Θεό, ήδη σ' αυτή τη γήινη ζωή.
Όμως, μια αφυπνισμένη ψυχή, θα συνεχίσει την εξέλιξή της και στους μεταθανάτιους κόσμους. Και πάνω στη γη και μέσα στους μεταθανάτιους κόσμους έχει πάντοτε στη διάθεσή της τις διδαχές, τις συμβουλές και τη βοήθεια του Πνεύματος.

14η ερώτηση
Δεχόμαστε την περίπτωση ενός ανθρώπου που πεθαίνει και έχει δηλωθεί κλινικά νεκρός. Έχει ζήσει συνειδητά τις φάσεις του θανάτου. Αυτός ξέρει πως είναι κλινικά νεκρός, άλλωστε αυτή ήταν η τελευταία του σκέψη. Επαναφέρεται όμως στη ζωή. Θα είναι η ίδια ψυχή που θα επιστρέψει σ' αυτό το σώμα;
 Απάντηση
Σίγουρα σ' αυτή την περίπτωση το αργυρό νήμα δεν έχει ακόμα αποκοπεί, διαφορετικά αυτή δεν θα μπορούσε πια να ανακληθεί. Εάν η ψυχή αποχωρισθεί γρήγορα από το σώμα, όπως μετά από ένα δυστύχημα, το αργυρό νήμα που δεν έχει ακόμα αποκοπεί, συνδέει ακόμα το σώμα και την ψυχή.


15η ερώτηση
Στην περίπτωση θανατηφόρου δυστυχήματος η ψυχή εκσφενδονίζεται απότομα έξω από το σώμα. Ένας αποχωρισμός τόσο γρήγορος προκαλεί στην ψυχή δυσκολίες προσαρμογής;
 Απάντηση
Και εδώ επίσης πρέπει να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ ενός προσώπου που έχει αρχίσει μια σχέση με τον Ανώτερο εαυτό του και ενός προσώπου πνευματικά αμαθούς, όπως είναι ένας υλιστής ή ένας μισάνθρωπος.
Η συνείδηση που η ψυχή έχει αναπτύξει κατά τη διάρκεια της σχολής της γήινης ζωής, καθορίζει σε κάθε περίπτωση την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται μετά τον αποχωρισμό της από το σώμα.
Η αμαυρωμένη ψυχή παίρνει μαζί της στους μεταθανάτιους κόσμους τη σκοτεινή συνείδηση που είχε σαν ανθρώπινη ύπαρξη. Η συνείδησή της δεν πάει πέρα από τα γήινα και υλικά πράγματα. Αυτή δεν αναγνωρίζει τις πνευματικές οντότητες που παρεμβαίνουν για να την βοηθήσουν, ή τις απωθεί. Μπορεί να περάσει πολύς καιρός πριν αυτή η ψυχή καταλάβει και αποδεχτεί τη νέα της κατάσταση.
Μια προσανατολισμένη προς την πνευματικότητα ψυχή, αποδέχεται με ευγνωμοσύνη τη βοήθεια που της προσφέρουν τα πνευματικά αδέλφια και μπαίνει επίσης χωρίς πολλές δυσκολίες στο δρόμο που οδηγεί στον πνευματικό κόσμο που αντιστοιχεί στη συνείδησή της.

 16η ερώτηση
Τι συμβαίνει στις ψυχές εκείνων που έχουν δολοφονηθεί ή καταδικαστεί σε θάνατο;
 Απάντηση
Εδώ βρισκόμαστε επίσης μπροστά σε δύο διαφορετικές καταστάσεις.
Ο καταδικασμένος γνωρίζει πως θα πρέπει να περάσει στους μεταθανάτιους κόσμους και βάσει της συνείδησής του προετοιμάζεται γι' αυτό το γεγονός. Αυτός θα αντιμετωπίσει, όσα έχουμε ήδη περιγράψει.
Η εμπειρία ενός ανθρώπου που δολοφονείται αιφνίδια, μπορεί να είναι όμοια με εκείνη του θύματος ενός δυστυχήματος. Εάν δεν ζει σταθερά μέσα στη θεϊκή Συνείδηση, σίγουρα δεν θα είναι προετοιμασμένος για ένα παρόμοιο γεγονός. Κατά συνέπεια η ψυχή του θα τρομάξει.

 17η ερώτηση
Όταν η ψυχή εγκαταλείπει το σώμα, βλέπει τη Θεότητα;
 Απάντηση
Και σ' αυτή επίσης την περίπτωση εξαρτάται από την κατάσταση συνείδησης της ψυχής. Ούτως η άλλως η ψυχή απαλλάσσεται σταδιακά από πολλά αρνητικά συναισθήματα οπότε πετυχαίνει ένα βαθμό συνειδητότητας  πολύ πιο διευρυμένο από πριν.

 18η ερώτηση
Η αποτέφρωση είναι επιζήμια για την ψυχή; Μπορεί να αποτεφρώνεται η σωρός;
 Απάντηση
Και αυτό εξαρτάται επίσης από το βαθμό πνευματικής εξέλιξης του καθενός. Όποιος βρίσκεται σε ένα προχωρημένο βαθμό πνευματικής εξέλιξης, καταφέρνει να διαχωρίσει πιο γρήγορα την ψυχή από το σώμα. Ενώ αν ο άνθρωπος είναι σφιχτά δεμένος στη γη, η ψυχή του θα υποφέρει κατά τη διάρκεια της αποτέφρωσης του σώματος, επειδή είναι ακόμα λίγο πολύ συνδεδεμένη μ' αυτό.
  
19η ερώτηση
Είναι επιτρεπτό να σκεφτόμαστε τους νεκρούς, ή κάνοντάς το, τους έλκουμε προς τη γη;

Απάντηση
Εξαρτάται από το είδος των σκέψεων. Οι σκέψεις είναι δυνάμεις και έχουν την ισχύ να δένουν. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για εκείνους που έχουν εγκαταλείψει αυτή τη γη πριν από εμάς, είναι να αποχαιρετιστούμε μ' αυτούς με αγάπη και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν τη νέα τους ζωή. Θα πρέπει να σταματήσουμε το συντομότερο να τους θεωρούμε μέρος της γήινης ζωής μας. Η προσευχή είναι η καλύτερη υπηρεσία αγάπης, που μπορούμε να προσφέρουμε στους νεκρούς.
  
20η ερώτηση
Δεν είναι καθ' όλα φυσιολογικό, εγώ να σκέφτομαι το παιδί μου που πέθανε ή τη σύζυγό μου που πέθανε; Δεν είναι καθήκον μου να τιμώ τη μνήμη τους;
 Απάντηση
Ας συνειδητοποιήσουμε ποίου είναι "ο σύζυγός μου" και "το παιδί μου". Ούτε ο ένας, ούτε το άλλο είναι ιδιοκτησία μου, μα είναι αυτάρκεις πνευματικές οντότητες. Είναι ψυχές που έχουν διανύσει στο πλευρό μου ένα τμήμα του δρόμου σ' αυτή τη γήινη ζωή. Ήμασταν ενωμένοι μ' αυτούς με έναν κοσμικό δεσμό, γι’ αυτό πρέπει να ζούμε την εντολή της αγάπης και απέναντί τους όπως απέναντι στον κάθε πλησίον.
Όταν λήξει η φάση της από κοινού ζωής, δηλαδή όταν αυτοί εγκαταλείπουν τη γη, δεν πρέπει να τους κατακρατώ. Η αληθινή αγάπη συνίσταται στο να αφεθούν ελεύθεροι να προχωρήσουν και όχι να τους δέσω σ' εμένα με μια κτητική στοργή. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τους τιμήσουμε.

 21η ερώτηση
Με ποιον τρόπο οι συγγενείς δένουν στη γη την ψυχή ενός αποθανόντος;
 Απάντηση
Πριν απ' όλα με ικεσίες που είναι πάντα εγωιστικές, του τύπου: "Μείνε μαζί μας! Μη μας εγκαταλείπεις! Βοήθησέ μας!" Μια ψυχή δεν παραμένει αδιάφορη σε ικεσίες αυτού του τύπου.
Επίσης με καρμικούς δεσμούς, που δεν εξαντλούνται πάντα με το θάνατο ή τουλάχιστον όχι για όλους. Αυτοί οι καρμικοί δεσμοί είναι σαν νήματα, που δένουν τον ένα άνθρωπο στον άλλο, μέχρι τη στιγμή που διαλύονται. Η βαθιά θλίψη μπορεί επίσης να φτάσει τα όρια του κλαυθμυρισμού.
Ας εξετάσουμε λοιπόν τα αισθήματά μας.

 22η ερώτηση
Είναι καλό να πηγαίνουμε για χρόνια στο κοιμητήριο για να επισκεφτούμε τον τάφο ενός νεκρού, ή κάνοντας το, δένουμε σ' εμάς την ψυχή;
 Απάντηση
Εάν η ψυχή έχει καταλάβει την αλήθεια και κατά συνέπεια άρχισε να πορεύεται στον πνευματικό δρόμο, δεν θα αφεθεί να κατακρατηθεί. Εξαρτάται και σ' αυτή επίσης την περίπτωση από την κατάσταση συνείδησης της ψυχής. Η επίσκεψη στους τάφους μπορεί επίσης να είναι μια χειρονομία κλαυθμυρισμού των πενθούντων συγγενών και διατηρεί ζωντανό ένα δεσμό μεταξύ των συγγενών και μιας ψυχής που τείνει ήδη από μόνη της προς τη γη, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη αποχωριστεί. Το να πηγαίνουμε στο κοιμητήριο, δεν έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα.

 23η ερώτηση
Μπορεί να ζητηθεί συγχώρεση από ένα νεκρό;
 Απάντηση
Ναι, αλλά όχι απευθυνόμενοι άμεσα σ' εκείνον, διαφορετικά ανακαλούμε την ψυχή του προς τη γη. Θα πρέπει να ζητάμε συγχώρεση από το νεκρό, διαμέσου του Πνεύματος ή των Αγγέλων.
  
24η ερώτηση
Έχει λεχθεί πως εμείς οι άνθρωποι θα ξαναειδωθούμε σαν ψυχές στις ουράνιες σφαίρες.
 Απάντηση
Κάθε ψυχή μπορεί να ανέλθει μέσα στις πνευματικές σφαίρες, σύμφωνα με τη δική της εξέλιξη, βάσει του νόμου της έλξης των ομοίων δονήσεων. Όταν θα έχει εξελιχθεί πλήρως, κάθε ψυχή θα ξαναενωθεί με όλους τους αγαπημένους της μέσα στην Πατρίδα.

 25η ερώτηση
Ποια είναι η άποψή σας για τις επικλήσεις που αφορούν τους προγόνους;
 Απάντηση
Το να γίνονται επικλήσεις ή πνευματιστικού τύπου συνεδρίες για τους προγόνους, είναι αντίθετο προς το Νόμο, αφού όποιος τις κάνει, δένεται στο παρελθόν: Είναι σαν να ξεθάβει νεκρούς, ανακαλώντας τους και δένοντάς τους πάνω του.
Μ' αυτό τον τρόπο ανακόπτει και τη δική του εξέλιξη και εκείνη των ψυχών των προγόνων. Εάν ανάμεσά τους υπάρχουν ψυχές ακόμα δεμένες στη γη, δίνουμε σ' αυτές την ευκαιρία να προσκολληθούν σ' εμάς σαν βρικόλακες, για να πραγματοποιήσουν διαμέσου μας τους πόθους, από τους οποίους δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί.
Οι θεϊκοί αγγελιαφόροι βοηθούν ακούραστα κάθε ψυχή. Αυτοί διαθέτουν όλες τις δυνάμεις του φωτός. Αυτές οι πνευματικές οντότητες αντλούν τις δυνάμεις από τις σφαίρες της Αγάπης και της Σοφίας και τις χρησιμοποιούν για να προστατεύουν, να πληροφορούν και να καθοδηγούν την ψυχή. Αυτοί κάνουν το παν για να φέρουν την ψυχή, που τους έχει ανατεθεί, στο χώρο όπου αυτή Θα είναι πιο ευτυχισμένη.
Η ακτίνα δράσης τους είναι περιορισμένη μόνο από την ελεύθερη βούληση της ψυχής, που μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει τη βοήθειά τους.
Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε για τις ψυχές των προγόνων μας είναι, να π ρ ο σ ε υ χ ό μ α σ τ ε. Μόνο με την προσευχή είναι δυνατό να βοηθήσουμε τις ψυχές και αυτό είναι μέσα στα πλαίσια του Νόμου.


26η ερώτηση
Πώς συμβαίνει ο θάνατος ενός αυτόχειρα;

Απάντηση
Σε περίπτωση αυτοκτονίας, η ψυχή αποχωρίζεται από το σώμα, όπως συνήθως. Μετά τον αποχωρισμό και σ' αυτήν επίσης την ψυχή δίνεται η δυνατότητα να μετανοήσει και να εξασφαλίσει τη συγχώρεση κατά τη διάρκεια της σύντομης "επισκόπησης" της γήινής της ζωής. Όσον αφορά την αυτοκτονία, πρέπει να λεχθεί, πως δεν είναι δυνατό να αποφύγει κανένας το κάρμα του.
Η ψυχή φέρει το κάρμα μαζί της, μέσα στα βασίλεια των μεταθανάτιων κόσμων και θα πρέπει να πληρώσει την ενοχή της στη συνέχεια. Φαίνεται πως η αυτοκτονία είναι μια ενοχή που συχνά βασανίζει επί μακρόν και παρατείνεται για διάφορες ενσαρκώσεις.

 27η ερώτηση
Η στιγμή του θανάτου ήταν προκαθορισμένη και στην περίπτωση επίσης μιας αυτοκτονίας;
 Απάντηση
Εάν η ζωή μιας ανθρώπινης ύπαρξης εξελισσόταν εξ ολοκλήρου σύμφωνα με τη θέληση των Ουρανών, θα μπορούσε να γίνει λόγος για προκαθορισμό. Επειδή, όμως, υπεισέρχεται η θέληση του ανθρώπου, που δεν ταυτίζεται με τη θεϊκή Θέληση, η στιγμή του θανάτου μπορεί προφανώς να υποστεί μια μετατόπιση.
Η αυτοκτονία αντιπροσωπεύει μια ακραία μορφή αυτοχειρίας σε αντίθεση με το Νόμο, που μετατοπίζει αποφασιστικά την προκαθορισμένη στιγμή του θανάτου.
  
28η ερώτηση
Στους μεταθανάτιους κόσμους όλα θα έπρεπε να ήταν οργανωμένα καλύτερα. Θα έπρεπε να υπήρχαν άγγελοι που να διαπαιδαγωγούν τις ψυχές, ώστε να μην πλανώνται αιώνια!

Απάντηση
Η οργάνωση και οι άγγελοι δεν λείπουν, μα οι ψυχές που σαν ανθρώπινες οντότητες ήταν ισχυρογνώμονες και αμετακίνητες, εξακολουθούν να είναι το ίδιο μέσα στους μεταθανάτιους κόσμους. Να γιατί είναι τόσο δύσκολο να επεξηγηθεί η αλήθεια στις ψυχές. Και εδώ επίσης πάνω στη γη κάνουμε πράγματα, αν και γνωρίζουμε πως θα ήταν καλύτερα να μην τα κάνουμε.
Αυτές οι ψυχές δεν περιπλανώνται όμως αιώνια: δίνεται σ' αυτές συνεχώς βοήθεια, και αργά ή γρήγορα, αυτή θα δώσει τα αποτελέσματά της. Μέσα σε κάθε αμαρτωλή ψυχή κατοικεί η δύναμη που την επαναφέρει και που την έλκει προς τον Οίκο. Χάρη σ' αυτήν, κάθε ψυχή θα φτάσει, αργά ή γρήγορα, στην απελευθέρωση και λύτρωσή της.

 29η ερώτηση
Ο αυτόχειρας μπορεί να μετενσαρκωθεί;
 Απάντηση
Κάθε ψυχή που είναι ακόμα δεμένη στη γη με τα νήματα των ενοχών της, θα επιστρέψει πάνω στη γη, δηλαδή θα μετενσαρκωθεί.

 30η ερώτηση
Έχω δει μια μητέρα να αρρωσταίνει με καρκίνο. Από την απόγνωσή της, αφαίρεσε τη ζωή της με τα υπνωτικά. Δεν έχει κάνει τίποτα το κακό, έτσι δεν είναι;
 Απάντηση
Η ασθένεια δεν έχει αναπτυχθεί τυχαία. Η αρρώστια είναι πάντα μια ευκαιρία για να μάθουμε κάτι που ο άνθρωπος πρέπει να την υπομείνει. Έτσι μόνο το κάρμα μπορεί να εκρεύσει.
Εάν προσπαθούμε να σταματήσουμε την εκροή του κάρματος, κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω στην εξέλιξή μας.
Η εμφάνιση μιας αρρώστιας δείχνει πως ελευθερωνόμαστε από μια ενοχή, που εκρέει διαμέσου του σώματος.
Η ψυχή ελευθερώνεται από ένα σύμπλεγμα ενοχών. Γι' αυτό, πρέπει να είμαστε ευγνώμονες, κάθε φορά που μας κτυπά ένας φυσικός πόνος. Στην προκειμένη περίπτωση, το πρόσωπο θα μπορούσε να πάρει αναλγητικά για να είναι σε θέση να αναλογιστεί την ενοχή της ψυχής του. Μέσα στο βασίλειο των ψυχών δεν θα του είναι δυνατό να το κάνει τόσο γρήγορα. Εξ άλλου, αυτό το πρόσωπο θα μπορούσε και να θεραπευτεί, αν τούτο ήταν καλό για αυτό.

 31η ερώτηση
Με τη γέννηση είναι ήδη καθορισμένη η μέρα του θανάτου;

Απάντηση
Ναι, αλλά μια λανθασμένη συμπεριφορά μπορεί να συντομεύσει τη ζωή μας και μια θετική συμπεριφορά μπορεί να την παρατείνει σε ειδικές περιπτώσεις.

 32η ερώτηση
Πώς εκτιμούνται τα λάθη που διαπράττονται από άγνοια;
 Απάντηση
Οι συνέπειες είναι λιγότερο σοβαρές, παρά όταν ένα λάθος διαπράττεται συνειδητά. Όταν αναγνωριστούν τα λάθη που διεπράχθησαν προηγουμένως, μπορεί να ζητηθεί συγχώρεση. Με άλλα λόγια, ζητείται συγχώρεση από εκείνον προς τον οποίο έχουμε σφάλει. Εάν το πρόσωπο δεν είναι πια πάνω σ' αυτή τη γη, απευθυνόμαστε στο Χριστό μέσα μας, ζητώντας συγχώρεση.
Μ' αυτό τον τρόπο το αίτημά μας φτάνει με σιγουριά στο στόχο.
  
33η ερώτηση
Εάν από ένα άρρωστο σώμα έχει βγει το κάρμα και η ψυχή περνά στους μεταθανάτιους κόσμους, φέρει μαζί της κατάλοιπα της ενοχής;
 Απάντηση
Εάν υπάρχουν, τα φέρει μαζί της.
 34η ερώτηση
Τι νόημα έχει ο θάνατος ενός νεογέννητου;
Απάντηση
Είναι πιθανό, η ενοχή που θα πρέπει να εξοφλήσει αυτή η ψυχή, να είναι ελάχιστη. Μπορεί επίσης το νεογέννητο να είναι βοήθεια στη μητέρα, ώστε αυτή να συλλογιστεί πάνω στο θάνατο.
  
35η ερώτηση
Δεν πρόκειται για μια ειδική τιμωρία το να πρέπει να πεθάνει κάποιος μωρό ή ακόμα περισσότερο κατά τη γέννηση, χωρίς να μπορέσει να ζήσει τη ζωή;
 Απάντηση
Εμείς οι άνθρωποι έχουμε συνηθίσει τόσο πολύ να θεωρούμε, καλώς ή κακώς, τη γήινη ζωή σαν την αληθινή ζωή, και δεν καταφέρνουμε εύκολα να αποδεχτούμε αυτό που τώρα το Πνεύμα θέλει εκ νέου να ανακαλέσει στη συνείδησή μας, πως δηλαδή η αληθινή και ανεξάντλητη ζωή υπήρχε πριν από την ενσάρκωσή μας και θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά. Το μωρό, που μπορεί να φύγει ξανά μετά από ένα συντομότατο σταμάτημα μέσα στη χρονική διάσταση, δεν χάνει λοιπόν τη ζωή, μα επιστρέφει μάλλον στην αληθινή πραγματική Ζωή. Μπορούμε να χαιρόμαστε για τη μοίρα αυτής της ψυχής. Ήδη ενσαρκούμενη, πληρώνει ένα μέρος της ενοχής της. Από τη στιγμή που ένα μωρό δεν έχει χρόνο να ενοχοποιηθεί ξανά, με αυτή τη σύντομη ενσάρκωση, η ψυχή ελευθερώνεται από ένα μέρος των ενοχών της, ή από ένα κατάλοιπο ενοχής, που ακόμη την αμαύρωνε.
Ένα πρόσωπο πνευματικά εξελιγμένο δεν θα υποφέρει, επομένως, για το θάνατο ενός μωρού, ούτε και αν πρόκειται για το παιδάκι του, απεναντίας θα χαρεί με την ψυχή του μωρού γι' αυτή τη μεγάλη χάρη.
  
36η ερώτηση
Τα σώματά μας μοιάζουν στις διάφορες ενσαρκώσεις;
 Απάντηση
Ναι, κυρίως τα μάτια και το βλέμμα μας.
  37η ερώτηση
Με ποιες ψυχές θα συναντηθούμε ξανά;

Απάντηση
Με τις ψυχές που έχουν μια δόνηση ή μια ενοχή όμοια με τη δική μας.

 38η ερώτηση
Πότε η ψυχή χάνει την ανάμνηση του παρελθόντος;
 Απάντηση
Μέσα στα πνευματικά βασίλεια η ψυχή θυμάται τις προηγούμενές της ζωές. Όταν ενσαρκώνεται εκ νέου, η ανάμνηση επισκιάζεται. Εάν δεν ήταν έτσι, η ζωή μας θα ήταν προκαθορισμένη. Επί πλέον, δεν είναι καλό να προσπαθούμε να γνωρίσουμε τις προηγούμενές μας ζωές. Σ' αυτή τη ζωή, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε όλα εκείνα που πρέπει να μάθουμε για να εξυψωθούμε σε μια ανώτερη συνείδηση.

 39η ερώτηση
Γνωρίζουμε πως ο καθένας από εμάς, έχει ήδη έλθει αρκετές φορές πάνω στη γη. Όταν η ψυχή μου εγκαταλείπει το σώμα, πληροφορούμαι όλα όσα έχω κάνει στις προηγούμενές μου ζωές;
 Απάντηση
Εκείνη τη στιγμή έχουμε πρόσβαση σε όλο το παρελθόν αλλά και εκεί η ελεύθερη βούληση οδηγεί στην ανακάλυψή τους ή όχι.
 40η ερώτηση
Και αν δεν έχω αναπτυχθεί και εξυψωθεί;
 Απάντηση
Εάν δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τη γήινή μας ζωή για να εξελιχθούμε, δεν έχουμε καταλάβει το νόημά της και δεν έχουμε πραγματώσει την αποστολή αυτής της ενσάρκωσης. Έχουμε σπαταλήσει ενέργεια και δύναμη και επιστρέφουμε από το γήινο ταξίδι με άδεια χέρια. Μη έχοντας περάσει τη τάξη αυτού του γήινου σχολείου, πρέπει να την επαναλάβουμε, πριν μπορέσουμε να περάσουμε στην επόμενη.
 41η ερώτηση
Μπορεί μια ψυχή να σταματήσει για λίγο για να κοιτάξει την οικογένεια, στην οποία έζησε πάνω στη γη;
 Απάντηση
Ναι, αλλά συνήθως μια εξυψωμένη ψυχή δεν αισθάνεται την ανάγκη.
  
42η ερώτηση
Αποτελεί μέρος της ελευθερίας μου και το να έχω μια γενική άποψη των ενσαρκώσεων για να αναγνωρίσω τα λάθη μου;
 Απάντηση
Βέβαια, θα το έχετε και αυτό επίσης. Πριν ενσαρκωθεί πάνω στη γη, η ψυχή ενημερώνεται πάνω σ' όλες τις πιθανές εξελίξεις αυτής της ενσάρκωσης.
Όταν εξέλθει από το σώμα, η ψυχή μπορεί να συνειδητοποιήσει όλα όσα έχει μπορέσει να πραγματώσει στη διάρκεια της ενσάρκωσης.
Πριν εξέλθει από το φυσικό σώμα, η ψυχή ξαναβλέπει τη γήινή ζωή της, όπως σε μια ταινία στον επιταχυντήρα. Εδώ έχει τη δυνατότητα να δει προσωπικά πόσο έχει πραγματώσει από τους στόχους της, αν έχει "περάσει τη τάξη", αν έχει πλησιάσει στο Απόλυτο, δηλαδή στον Πατέρα.

 43η ερώτηση
Εάν σε μια από τις προηγούμενες ζωές μας είχαμε κάνει μια οδυνηρή εμπειρία που μας έχει προκαλέσει πολλά βάσανα, τούτη η εμπειρία είναι τώρα καταγραμμένη μέσα στην ψυχή μας. Όταν διατρέχουμε τον κίνδυνο να επαναλάβουμε ένα παρόμοιο λάθος, αισθανόμαστε κάποια προειδοποίηση που να μας συγκρατήσει από το να ξανακάνουμε την ίδια εμπειρία;


 Απάντηση
Σε περίπτωση κινδύνου λαμβάνουμε πάντοτε εσώτερες ωθήσεις που μας προειδοποιούν. Εναπόκειται σ' εμάς να δώσουμε προσοχή και να τις ακολουθήσουμε. Το Πνεύμα δεν μας αφήνει στην αμάθεια. Τώρα μας προσφέρεται η δυνατότητα να διανύσουμε τον εσώτερο δρόμο. Όσο περισσότερο αυξάνεται η εσώτερη γνώση των εαυτών μας, τόσο πιο πολύ αναδύεται μέσα στη συνείδησή μας, αυτό που έχει αποθηκευτεί μέσα στα περιβλήματα της ψυχής. Οι εικόνες της ψυχής προβάλλουν αργά. Μ' αυτό τον τρόπο καταφέρνουμε βαθμιαία να εξομαλύνουμε το παρελθόν μας. Συνεπώς δεν παραμένουμε στην άγνοια, όσον αφορά τις ενοχές μας.

 44η ερώτηση
Πώς εξηγείται, για παράδειγμα, ο αιφνίδιος θάνατος αόπλων πολιτών στη διάρκεια πολέμου, χωρίς αυτοί φαινομενικά να έχουν φταίξιμο; Γνωρίζω πως θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα κάρμα, μα θα ήθελα ωστόσο κάποιες επεξηγήσεις.
 Απάντηση
Χρειάζεται πρώτ' απ' όλα να πούμε ότι μέσα σ' όλο το σύμπαν δεν υπάρχει το τυχαίο. Εάν υπήρχε έστω και κάτι τυχαίο, θα βασίλευε το χάος. Ούτε οι συναντήσεις μεταξύ προσώπων οφείλονται στην τύχη. Είναι σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο πλησιάζω ένα πρόσωπο, έστω και αν αυτό με σταματά για να μου ζητήσει μόνο μια οδό. Μπορεί να πρόκειται για ένα αδύνατο καρμικό νήμα που τώρα ξαναπαρουσιάζεται για να λυθεί. Μπορεί ίσως σε μια προηγούμενη ζωή εγώ να είχα αρνηθεί με αγένεια να δώσω μια πληροφορία. Με αυτή τη συνάντηση έχω τη δυνατότητα να επανορθώσω.
Όσον αφορά την περίπτωση στην οποία πρόσωπα που δεν έχουν προκαλέσει πόλεμο, εμπλέκονται ή και πεθαίνουν ακόμη, υπάρχει πιθανότητα σε μια προηγούμενη ζωή, οι ψυχές τους να είχαν ενοχοποιηθεί με φόνους στη διάρκεια πολεμικών συμβάντων.
Τώρα, με το θάνατό τους σε μια πολεμική δραστηριότητα, μπορούν να εξοφλήσουν αυτή τους την ενοχή.
Με τις διάφορες καταστάσεις ανασφάλειας και κινδύνου που ο άνθρωπος πρέπει να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο, πληρώνει κάθε είδους κάρμα.
Όμως, μπορεί να σχηματιστεί και νέο κάρμα, από τη στιγμή που, όπου ξεσπάνε οι αρνητικές καταστροφικές δυνάμεις, συναθροίζονται επίσης οι επιρροές που προέρχονται από τα αντίστοιχα πεδία δόνησης.
Αγωνία, ανησυχία, πανικός και ανάλογα αισθήματα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες στις επιρροές των δυνάμεων του σκότους.


45η ερώτηση
Μετά το θάνατο του σώματος δεν υπάρχει πια ούτε χώρος ούτε χρόνος για την ψυχή. Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να ζούμε πάνω στους άλλους πλανήτες. Δεν είναι μια αντίφαση;
 Απάντηση
Υπάρχουν επτά σφαίρες της πτώσης, επτά διαφορετικά επίπεδα δυνάμεων, όχι το ένα πάνω στο άλλο, αλλά που διαπερνούνται. Μέσα στους διάφορους γαλαξίες, κάθε πλανήτης περιβάλλεται και από τις επτά σφαίρες.
Μετά το θάνατο του σώματος, η ψυχή κατευθύνεται σε μια από τις τέσσερις σφαίρες εξαγνισμού, σε έναν από τους πολυάριθμους πλανήτες, όπου βρίσκει τη δική της δόνηση.
  
46η ερώτηση
Μπορούν να γίνουν ορατοί οι πλανήτες, πάνω στους οποίους βρίσκονται οι θανόντες και να δούμε τις ψυχές με τα μάτια μας;
 Απάντηση
Ναι, οι πλανήτες μπορούν να γίνουν ορατοί.
Και πάνω στη γη ζούνε επίσης ψυχές. Όταν όμως μια ψυχή ζει σε μια καθορισμένη σφαίρα, η ίδια γίνεται ορατή και αντιληπτή μόνον από υπάρξεις του ίδιου επιπέδου δόνησης ή που έχουν ανώτερη δόνηση. Εμείς οι άνθρωποι, με τα υλικά μας μάτια, είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε μονάχα τον υλικό κόσμο.
 47η ερώτηση
Η γη είναι ο μόνος τόπος, όπου υπάρχουν ταυτόχρονα όλα τα επίπεδα συνείδησης. Υπάρχουν άλλοι πλανήτες, πάνω στους οποίους ζούνε υλικά όντα;
 Απάντηση
Υπάρχει τεράστιος αριθμός πλανητών, πάνω στους οποίους ζούνε υλικές οντότητες.

 48η ερώτηση
Παραμένουν εδώ αποκλειστικά οι πιο απομακρυσμένες από το Θεό ψυχές ή υπάρχουν και άλλες ψυχές με σώμα ή χωρίς αυτό;
 Απάντηση
Η γη είναι το πιο απομακρυσμένο από το Θεό, σημείο του σύμπαντος. Ακολουθούν οι αστρικές σφαίρες, οι σφαίρες εξαγνισμού, το τείχος φωτός και τέλος οι αγνοί Ουρανοί. Η γη είναι ο μοναδικός χώρος, όπου υπάρχουν οντότητες που ανήκουν σε όλα τα επίπεδα εξέλιξης και που προέρχονται από όλες τις σφαίρες.
Κατοικείται και από ανθρώπους που οι ψυχές τους έχουν απομακρυνθεί πολύ από το Θεό, και από ανθρώπους με ψυχές που έχουν έναν υψηλότερο βαθμό ωρίμανσης. Πάνω στον πλανήτη μας βρίσκονται επομένως όλοι οι βαθμοί πνευματικής εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένων και των αγνών φωτεινών οντοτήτων, που ενσαρκώθηκαν σ' αυτή τη γη για να επαναφέρουν στην Πατρίδα και να βοηθήσουν, τις ψυχές που έχουν «χάσει» τον δρόμο τους.
Ανάμεσα στις ψυχές χωρίς σώμα, μονάχα εκείνες που είναι δεμένες στη γη και αμαυρωμένες, σταματάνε στη σφαίρα του γήινου πλανήτη. Επί πλέον, πολλές αγνές πνευματικές οντότητες, εκτελούνε πάνω σ' αυτή τη γη την αποστολή τους, σαν φύλακες άγγελοι, όπως άλλωστε και σ' άλλα μέρη των βασιλείων της πτώσης.

 49η ερώτηση
Έχω διαβάσει σε μια αποκάλυψη, πως η ψυχή, μετά το θάνατο του σώματος, περνά σε καθορισμένες αστρικές σφαίρες, ανάλογα με το βαθμό δόνησής της. Εδώ αναπαύεται και μετά παίρνει περαιτέρω οδηγίες. Τώρα, δεν μου είναι ξεκάθαρα, όσα έχουν λεχθεί για τις δεμένες στη γη ψυχές.
 Απάντηση
Αν κάποιος θεωρεί πως η αληθινή ζωή είναι μόνο η ζωή πάνω σ' αυτή τη γη, δεν θα έχει τη δύναμη μέσα στην ψυχή του, να αποσπαστεί από τη γη. Αυτή θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της πάνω στη γη και δεν θα προσπαθήσει να πάει αλλού.
Δεδομένου ότι έχει την ελεύθερη βούληση, αυτή η ψυχή παραμένει στη γήινή σφαίρα, προσκολλημένη στη γη και θα καταφέρει να εισέλθει μέσα στα αστρικά βασίλεια, όταν θα έχει μετανοήσει και μόνο αν εμπιστευτεί το πνεύμα - οδηγό της.
  
50η ερώτηση
Ποιο είναι το καθήκον ή η δουλειά μιας ψυχής μετά το θάνατο του σώματος;
 Απάντηση
Είναι εκείνο του να φωτίσει και να εξαγνίσει όλες τις περιοχές που δεν έχει ακόμα βιώσει ή κατανοήσει.
Μπορεί επίσης να το κάνει με πνευματική μορφή, προσφέροντας στις άλλες ψυχές με αγάπη. Αυτό θα είναι το πρωταρχικό της καθήκον. Δεν θα εργαζόμαστε πια για να εξασφαλίζουμε τον καθημερινό άρτο, αλλά την καθημερινή μας τελειοποίηση.
  
51η ερώτηση.
Μια ψυχή μπορεί να συνεχίσει την εξέλιξή της και μπορεί επίσης να ενοχοποιηθεί;
 Απάντηση
Δεν μπορεί να ενοχοποιηθεί περισσότερο, μπορεί όμως, να παραμένει στην κατάσταση που βρίσκεται, δηλαδή να μην προοδεύσει.



 52η ερώτηση
Οι αστρικές ψυχές και οι δεμένες με τη γη ψυχές είναι σε δύο διαφορετικά στάδια;
 Απάντηση
Ναι.
  
53η ερώτηση
Πού καταλήγει μια ψυχή, όταν εισέρχεται μέσα σ' ένα νέο σώμα; Μπορεί να μεταφερθεί μέσα σ' ένα ζώο ή αλλού;
 Απάντηση
Η οπισθοδρόμηση σε ψυχές ζώου, δεν είναι δυνατή.

 54η ερώτηση
Μια ψυχή που πάνω στη γη ήταν ένας αλκοολικός και τώρα είναι εδώ δεσμευμένη και συχνάζει στα κέντρα προσκολλημένη στους πότες για να εξακολουθήσει να πίνει, βαρύνεται περισσότερο;
 Απάντηση
Ούτε μια ψυχή δεμένη στη γη, βαρύνεται περισσότερο. Ζει σε μια κατάσταση σαν σε όνειρο ακόμα και αν, όπως στο παράδειγμα, προσκολλάται σε πότες και πιστεύει πως πίνει και αυτή. Κάθε άνθρωπος, όπως επίσης και ο εν λόγω πότης, διαθέτει την ελεύθερη βούληση και δεν πρέπει να υποκύπτει σε μια ψυχή δεμένη στη γη. Ούτε εμείς πάνω στη γη ενοχοποιούμαστε εάν στο όνειρο, για παράδειγμα, σκοτώσουμε κάποιον.
  
55η ερώτηση
Μια ψυχή δεμένη στη γη, μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί, χωρίς συνέπειες για την ίδια;


Απάντηση
Μια ψυχή δεμένη στη γη, δεν μπορεί να κάνει ενέργειες, μπορεί μόνο να επηρεάσει πρόσωπα που αφήνονται να επηρεαστούν. Πάνω στη γη είμαστε εκτεθειμένοι σε πολλούς κινδύνους και πειρασμούς. Οφείλουμε να είμαστε σταθερά σε επαγρύπνηση. Είμαστε εμείς που ενοχοποιούμαστε, αν υποχωρούμε σ' αυτές τις επιρροές.
 56η ερώτηση
Πού θα βρεθούν μετά το θάνατο οι εγκληματίες, οι δολοφόνοι και εκείνοι που βιάζουν τη φύση;
 Απάντηση
Μια ψυχή χωρίς σώμα αισθάνεται, σκέφτεται, επιθυμεί και ενεργεί σαν να ήταν ακόμα μέσα στο σώμα. Συμπεριφέρεται βάσει του επιπέδου συνείδησής της. Σταματά στο δικό της πεδίο δόνησης.
Σύμφωνα με το νόμο "το όμοιο ελκύει το όμοιό του", περιβάλλεται με τις όμοιές της ψυχές. Εάν σταματήσει πάνω στη γη, είναι περικυκλωμένη από ανθρώπους με τις ίδιες δονήσεις, μέσα στα αστρικά πεδία, από αντίστοιχες ψυχές. Μέσα στα βασίλεια των ψυχών, μια ψυχή είναι σχεδόν αποκλειστικά περιστοιχισμένη από τους ομοίους της.
Αυτές οι ψυχές αντικαθρεπτίζονται η μια μέσα στην άλλη, λείπει από αυτές το ερέθισμα που παράγεται από διαφορετικές ψυχές και κρατούνται από ένα είδος ομαδικού πνεύματος.
Αλλά και τέτοιες επίσης ψυχές έχουν ένα φύλακα άγγελο και επομένως, δέχονται και αυτές επίσης πνευματικές ωθήσεις, χάρη στις οποίες, βήμα προς βήμα, θα επιστρέψουν στον Πατέρα.
Για λόγους που έχω πει, μια τέτοια ψυχή δυσκολεύεται πιο πολύ να εξελιχθεί και να εξυψωθεί στα βασίλεια των ψυχών, παρά αν ήταν πάνω στη γη.
  
57η ερώτηση
Πώς εξαλείφεται μια ενοχή και πώς αναπτύσσεται η πνευματική άνοδος μέσα στις αστρικές σφαίρες;

Απάντηση
Η ωρίμανση της ψυχής μέσα στις αστρικές σφαίρες ή μέσα στις σφαίρες εξαγνισμού είναι πολύ πιο δύσκολη και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο, παρά πάνω στη γη. Αν και ο χρόνος είναι μια έννοια αποκλειστικά υλική, μπορούμε να πούμε ωστόσο πως, το να εξαγνιστεί και φωτιστεί το σώμα της ψυχής, απαιτεί περισσότερο χρόνο. Ουσιαστικά η πνευματική άνοδος, είτε εδώ, είτε εκεί, βασίζεται πάνω στην ανάπτυξη της αλτρουιστικής αγάπης. Και εδώ και εκεί, ο δρόμος της επιστροφής στον Πατέρα περνά διαμέσου της αυτογνωσίας και της πραγμάτωσης των Νόμων, δηλαδή σταματώντας να κάνουμε λάθη και το κακό. Αυτά τα βήματα είναι πολύ πιο κουραστικά και κάποτε αισθητά πιο οδυνηρά, παρά πάνω στη γη με ανθρώπινη μορφή.

 58η ερώτηση
Η ψυχή ενός μωρού φθάνει στους μεταθανάτιους κόσμους σαν ενήλικας ή σαν μωρό;
 Απάντηση
Ένα μωρό που πέθανε, είναι επίσης μωρό σαν ψυχή στους μεταθανάτιους κόσμους και έχει ανάγκη να διανύσει τους σταθμούς της εξέλιξής του και εκεί, όπως θα συνέβαινε εδώ πάνω στη γη. Στους μεταθανάτιους κόσμους όμως, αυτό εξελίσσεται μέσα στα βασίλεια των παιδιών που αντιστοιχούν στη συνείδησή του.
Οι ψυχές των μωρών είναι πιο δεκτικές στις διδασκαλίες του Πνεύματος. Αποδέχονται πιο εύκολα τη θεϊκή ουράνια Τάξη και τις δυνατότητες που προσφέρει η πνευματική πραγματικότητα. Συνεπώς αναπτύσσονται γρήγορα. Επειδή δεν είναι ακόμα πολύ επηρεασμένες από διανοητικής πλευράς, αναπτύσσονται και ωριμάζουν με λιγότερα εμπόδια, παρά μια ψυχή γεμάτη με όλες τις συνήθειες που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης γήινης ζωής. Η εξέλιξή τους μέσα στα βασίλεια των ψυχών χαρακτηρίζεται από τη χαρά της ανακάλυψης νέων πνευματικών οριζόντων. Οι ψυχές των παιδιών αντιλαμβάνονται ακόμα, λίγο - πολύ, την Ολότητα και είναι πιο κοντά σ' αυτήν. Αυτές διευρύνουν τις συνειδήσεις τους χωρίς κόπο, όπως στο παιγνίδι. Γι' αυτό έχω μιλήσει για τα "βασίλεια των παιδιών".



9 - Διάφορες ερωτήσεις
59η ερώτηση
Τι πράγμα είναι τα σωματίδια της ψυχής;
 Απάντηση
Η ψυχή αποτελείται από μια δομή μορίων. Τα σωματίδια είναι φωτεινά κύτταρα και περιέχουν τα στοιχεία του Θεού. Αυτά είναι τοποθετημένα όπως τα λέπια του ψαριού. Διάγοντας μια ζωή αντίθετη προς το Νόμο, η ακτινοβόλος δύναμη που περιέχεται στη δομή των μορίων αποδυναμώνεται και γι' αυτό γίνεται αναφορά σε μια σκίαση της ψυχής.
  
60η ερώτηση
Το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ενσάρκωσης οι αναμνήσεις είναι καλυμμένες, μπορεί να θεωρηθεί σαν μια προστασία για εμάς;
 Απάντηση
Ναι, αναμφίβολα. Εάν είχαμε τη δυνατότητα να βλέπαμε όλες τις ενοχές και τα λάθη που διαπράξαμε στη διάρκεια των τελευταίων μας ζωών, δεν θα είχαμε ούτε το κουράγιο, ούτε την αναγκαία εμπιστοσύνη για να ξαναρχίσουμε.

 61η ερώτηση
Αν γινόταν κατορθωτή από τη μια μέρα στην άλλη η εξάλειψη των λαθών μας, θα μπορούσε να επιτευχθεί η εσώτερη ενόραση;
 Απάντηση
Ναι. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί να εξαλείψει τα λάθη του, εξελίσσεται πνευματικά και θα μπορέσει να διανύσει το μυστικιστικό δρόμο. Συνδεόμενος σταθερά με τον Κύριό μας, θα μπορέσει να καθοδηγηθεί και να εμπνευσθεί άμεσα από Εκείνον.
Όμως η εξάλειψη των λαθών γίνεται βαθμιαία. Δεν είναι δυνατό να εξαλείψουμε όλα τα λάθη σε μια μόνο φορά, από τη μια μέρα στην άλλη.
  

62η ερώτηση
Μπορώ να ξεπεράσω όλους τους βαθμούς εξέλιξης σε μια μόνο ζωή;
Απάντηση
Ναι.

 63η ερώτηση
Είμαι 80 χρονών και αισθάνομαι να οδεύω προς το τέλος. Θα ήθελα να ξέρω πού θα πάω. Τώρα έχω μάθει για τον εσώτερο δρόμο.
 Απάντηση
Σήμερα έχετε ακούσει πάρα πολλές πληροφορίες για την ζωή σε άλλους κόσμους. Μερικά πράγματα, σας ήταν ήδη γνωστά βέβαια. Εάν όλ' αυτά τα λάβετε υπόψη στα τελευταία χρόνια της ζωής σας και αν μετά τον αποχωρισμό από το σώμα δεν θελήσετε να σταματήσετε στην υλική σφαίρα, αλλά να πάτε προς το φως των Πνευματικών Βασιλείων, δεν θα έχετε τίποτε να φοβηθείτε.
  
64η ερώτηση
Όσα καταφέρνω να καταλάβω με το νου, με βοηθάνε στο να κατανοήσω καλύτερα τους συσχετισμούς και να συμπεριφέρομαι μετά ορθά. Και η σημερινή μέρα με έχει εμπλουτίσει με γνώση. Μέχρι ποιο σημείο μπορεί να με βοηθήσει αυτή η γνώση για να συνεχίσω πάνω στο δρόμο;
 Απάντηση
Όλη μας η γνώση δεν είναι άλλο από μια γνώση του "γεωγραφικού χάρτη". Διευκολύνει τον προσανατολισμό μας μέσα στη νέα χώρα. Επί πλέον η διανοητική γνώση είναι ασήμαντη για τον εσώτερο δρόμο. Δεν κάνει άλλο από το να αυξάνει τον αυτοθαυμασμό και τη σιγουριά μας.
Τελικά, η γνώση έχει αξία μόνο αν τη θέσουμε σε πρακτική εφαρμογή μέσα μας.
  
65η ερώτηση
Όταν δεν αισθάνομαι καλά, είναι οι ψυχές που με επηρεάζουν;

Απάντηση
Πρώτα απ' όλα είμαι εγώ που χαμηλώνω τη δόνησή μου και δεν αμύνομαι στα αρνητικά αισθήματα και σκέψεις. Εάν τις αφήνω να αυξάνονται μέσα μου, τίθεμαι στο ίδιο επίπεδο δόνησης. Αν δεν αντιδράσω, οι ψυχές που βρίσκονται σ' αυτό το επίπεδο δόνησης, πλησιάζουν και με επηρεάζουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με το νόμο " το όμοιο ελκύει το όμοιό του".
Κατ΄ αυτό τον τρόπο έλκω τις δεμένες στη γη ψυχές που βρίσκονται σ' αυτό το επίπεδο δόνησης. Εάν δεν αντιδράσω, αυτές μπορούν να με τραβήξουν ακόμα πιο χαμηλά!

 66η ερώτηση
Πάνω στη γη δεν υπάρχουν επίσης και καλές πνευματικές υπάρξεις;
 Απάντηση
Σίγουρα, υπάρχει ο φύλακας άγγελός μας και εκατομμύρια αγνές πνευματικές υπάρξεις που προσπαθούν να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους.
Διερωτηθείτε, για παράδειγμα, πώς εσείς έχετε φτάσει σ' αυτή τη διάλεξη. Με ποιο τρόπο οι άνθρωποι κατευθύνονται προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει το τυχαίο: γι' αυτό είναι τούτες οι καλές πνευματικές υπάρξεις που μας καθοδηγούν, εκεί όπου έχουμε την ευκαιρία να βρούμε το δρόμο. Εμείς έχουμε φυσικά την ελευθερία να αποφασίσουμε αν θα αποδεχτούμε αυτές τις ενδείξεις ή όχι.
  
67η ερώτηση
Η διατροφή επηρεάζει την εξέλιξη της ψυχής;
 Απάντηση
Βέβαια. Με τις σημερινές συνήθειες διατροφής μας, δεν μας είναι δυνατό να το κάνουμε αμέσως εκατό τοις εκατό.
Το Πνεύμα μάς συμβουλεύει να προχωράμε βαθμιαία. Για παράδειγμα, αν κάποιος τρέφεται με κρέας, μπορεί να προσπαθήσει να ελαττώσει αργά ή γρήγορα την κατανάλωσή του. Όχι για εξωτερικούς λόγους υγείας, μόνο επειδή το κρέας δεν κάνει καλό στο σώμα, αλλά με την πεποίθηση ότι το ζώο είναι ο δεύτερός μας πλησίον και πως, αν το σκοτώσουμε για να τραφούμε, ενοχοποιούμαστε για το θάνατό του.
Μια αρμονική πνευματική εξέλιξη περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της ζωής, καθώς επίσης εκείνης της διατροφής. Πράγματι, τα πάντα είναι δόνηση. Στο πέρασμα των αιώνων αυτή η γνώση ενταφιάστηκε μερικώς. Το λόγο τον γνωρίζεται και εσείς.
Εμείς θα πρέπει τώρα να βρούμε βαθμιαία μια διατροφή που να βοηθά την εξέλιξη της ψυχής μας.
  
68η ερώτηση
Δεν είμαστε σε ικανοποιητικό βαθμό αγνοί για τον εσώτερο δρόμο, όσο τρεφόμαστε με κρέας;
 Απάντηση
Σε όποιον επιθυμεί να διανύσει τον εσώτερο δρόμο, δεν δίνονται κανόνες διατροφής. Με την εξέλιξη της πνευματικής συνείδησης ο καθένας θα αντιληφθεί και μόνος του εκείνο που είναι ορθό. Υπάρχουν ζώα που ο μοναδικός σκοπός τους είναι να εξυπηρετήσουν την εξέλιξη των ανθρώπων ακόμα και με την προσφορά τους σαν τροφή. Αυτό που διαφοροποιεί την ύπαρξη και τον σκοπό έχει να κάνει με την βία που ασκείται, την αγνωμοσύνη στην προσφορά και την αδιαφορία για τον πόνο τους. Ένα ζώο που δεν έχει τιμηθεί για την προσφορά του και ειδικά αν ο θάνατός του, του έχει προκαλέσει φόβο και στρες διαχέει τοξίνες στο σώμα του αποτελώντας καρμική επιβάρυνση σε αυτόν που το καταναλώνει.


Αναφορές - Γνωμικά
 "Σήμερα μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ο θάνατος, όπως τον εννοούσαμε μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία πως το Πνεύμα μας, η ψυχή μας ζει και μετά από το θάνατο του φυσικού μας σώματος".
Dr. Elisabeth Kubler-Russ

"Εάν μπορούσαμε να ανακαλύψουμε, τι πραγματικά μας συμβαίνει μετά το θάνατο, θα μπορούσαμε να καταστήσουμε πιο εύκολο το πέρασμα στους μεταθανάτιους κόσμους σε εκατομμύρια πρόσωπα αυτού του κόσμου".
Dr. Elisabeth Kubler-Russ

"Εάν αντιληφθούμε πως ο θάνατος είναι εντελώς διαφορετικός απ' ό,τι έχουμε σκεφτεί, τότε και η ζωή μας θα αλλάξει ριζικά".
Johan Vristoph Hampe

"Πεθαίνοντας ο άνθρωπος, μεταφέρεται με όλα του τα χαρακτηριστικά από το φυσικό του κόσμο στον πνευματικό, όπου έχει ένα πνευματικό σώμα. Αμέσως μετά το θάνατο ο εσώτερος άνθρωπος, δηλαδή η πνευματική ψυχή, συνεχίζει να ζει μέσα στους μεταθανάτιους κόσμους. Επομένως η ζωή συνεχίζεται και μετά το θάνατο".
Emanuel Swedenborg

"Στη συνέχεια έγινα νοσοκόμα και εξάσκησα αυτό το επάγγελμα για είκοσι χρόνια. Υπήρξα μάρτυρας πολλών θανάτων και κάθε φορά, αμέσως μετά, έβλεπα την πνευματική ύπαρξη, που μου φαινόταν σαν μια αιθερική αντιγραφή της ανθρώπινης μορφής, που σχηματιζόταν πάνω από σώμα, στο οποίο είχε σβήσει η ζωή, για να εξαφανιστεί μετά".
Joe Snell

"Ο θάνατος είναι όπως ο ύπνος. Δεν αισθανόμαστε κανέναν πόνο, ενώ περνούμε στους μεταθανάτιους κόσμους, εκτός από την περίπτωση όπου υπάρχουν οργανικές διαταραχές ή ειδικές πνευματικές καταστάσεις. Όπως ένας εξουθενωμένος άνθρωπος καταβάλλεται από τον ύπνο, το ίδιο και ο ύπνος του θανάτου κατεβαίνει πάνω στον άνθρωπο. Για πολλούς ο θάνατος φθάνει τόσο απρόοπτα, που κοπιάζουν να συνειδητοποιήσουν πως έχουν εγκαταλείψει τον υλικό κόσμο και πως έχουν εισέλθει μέσα στον κόσμο των πνευματικών υπάρξεων. Συγχυσμένοι απ' όλα τα ωραιότατα νέα πράγματα που βλέπουν γύρω τους, πιστεύουν ότι επισκέπτονται κάποιον τόπο ή μια πόλη του κόσμου που δεν είχαν προηγουμένως δει. Μόνον όταν θα έχουν διδαχθεί με ακρίβεια και όταν θα έχουν συνειδητοποιήσει ότι το πνευματικό τους σώμα είναι διαφορετικό από το υλικό σώμα, από όπου βρισκόντουσαν προηγουμένως, αναγνωρίζουν πως έχουν μεταφερθεί από τον υλικό κόσμο στο βασίλειο των πνευματικών όντων".
Sodbu Sundar Singh

ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ - Η αρχή του "Εσώτερου Δρόμου" που οδηγεί στο Θεό.

Το Θεϊκό Πνεύμα πάντα έχει αποκαλύψει  το Δρόμο που μας επαναφέρει στην καταγωγή μας, στη συνειδητοποίηση της ενότητάς μας με τον Αιώνιο.
          Παρ' όλ' αυτά, εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι, δεν γνωρίζουμε πια αυτό τον "Εσώτερο Δρόμο", δηλαδή το Δρόμο που οδηγεί στην τελειότητα μέσα στο Θεό.
Η Μεγάλη αφύπνιση της συνείδησης ρέει πιο έντονα αυτή την εποχή, που χαρακτηρίζεται από την πνευματική αφύπνιση.

Ο φωτισμένος έχει ξεπεράσει
το φόβο του θανάτου
με τη δύναμη της γνώσης και της αγάπης.
Μόνον εκείνος που είναι δεμένος στην ύλη,
βλέπει τον τρόμο του θανάτου,
αφού πιστεύει ότι το σώμα του,
είναι ο πραγματικός του Εαυτός.

Μιλτιάδης Μουτάφης
Καθηγητής Αστρολογίας Σεπτέμβρης 2007 


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα