Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Στη σφαίρα της αρμονικής συμβίωσης

 
 
Στις μέρες μας ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αρχίζει και κάνει επιλογές συνδεδεμένες με τις πραγματικές αξίες και με φροντίδα για τον πλανήτη. 
Κάνουμε την πραγματικότητα στην οποία ζούμε πιο απλή αγοράζοντας λιγότερα μια που η γη δίνει ότι χρειαζόμαστε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας. Όχι, όμως, την απληστία μας. Προτιμούμε τα βιολογικά τρόφιμα για να μείνουν τα χημικά μακριά από το νερό και τη γη μας, για να προστατέψουμε την άγρια ζωή και τους αγρότες και για να μείνουν οι οργανισμοί μας καθαροί. Αγοράζουμε αγαθά δίκαιου εμπορίου (fair trade) για να είμαστε σίγουροι πως οι άνθρωποι που τα παράγουν είναι οι αποδέκτες των κερδών κι όχι οι πολυεθνικές. Ανακυκλώνουμε, επειδή, πλέον, γνωρίζουμε πως οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι και πρέπει να τους μοιραστούμε με τους μελλοντικούς κατοίκους της γης. Φροντίζουμε να εξοικονομούμε ενέργεια και νερό. Όταν κάνουμε όλες αυτές τις επιλογές δημιουργούμε έναν καλύτερο κόσμο για τον άνθρωπο και όλα τα όντα σ’ αυτόν τον πλανήτη.
Όμως, υπάρχει μια επιλογή που είναι ίσως η πιο ολοκληρωμένη από όλες αλλά πολύ συχνά την παραβλέπουμε. Μια επιλογή που μπορεί να φέρει σημαντικές και θετικές αλλαγές σε όλα όσα μας απασχολούν σε σχέση με τον πλανήτη και μπορεί να γίνει από όλους. Με αυτήν μπορούμε:

  • Να σταματήσουμε την αποψίλωση δασικών εκτάσεων και να σώσουμε τα τροπικά δάση
  • Να σταματήσουμε τον κύριο λόγο σπατάλης και ρύπανσης του νερού
  • Να σώσουμε τις αγροτικές μας περιοχές
  • Να ξαναγεμίσουν οι ωκεανοί και οι θάλασσες με υποβρύχιους κόσμους γεμάτους ζωή
  • Να σώσουμε είδη ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση (όπως ο ρινόκερος)
  • Να ξαναδώσουμε τις άγριες εκτάσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους
  • Να ταΐσουμε εμάς και κάθε πεινασμένο άνθρωπο

Πως μπορούν να γίνουν όλα αυτά; Με μία καθαρά χορτοφαγική διατροφή, τον βεγκανισμό (veganism).
(Vegan: Αυτός που αποφεύγει την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων και την χρήση προϊόντων από γούνα, δέρμα, κοράλλι, κλπ για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους κυρίως καθώς και για λόγους υγείας.)

Κλιματική αλλαγή
Η εκτροφή ζώων για τροφή είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή. Ενώ, πολύ σωστά, χρησιμοποιούμε λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας ή προτιμάμε αυτοκίνητα υβριδικά, ο ΟΗΕ ανακοινώνει ότι η εκτροφή ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση συμβάλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου περισσότερο από όλα τα αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φορτηγά του πλανήτη μαζί. Tο μεθάνιο, που εκπέμπεται, μάλιστα, είναι 21 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

Νερό
Απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού για να πιουν και να τραφούν τα εκτρεφόμενα ζώα. Για να παραχθεί ένα κιλό κρέατος απαιτούνται κατά μέσο όρο 20.000 λίτρα νερού ενώ για ένα λίτρο αγελαδινού γάλακτος 5.000 λίτρα νερού. Ένας βίγκαν, λοιπόν, μπορεί να εξοικονομήσει περισσότερο από πέντε εκατομμύρια λίτρα νερού ετησίως!!! Θα μπορούσε δηλαδή να αφήσει το ντουζ ανοιχτό (όχι ότι πρέπει να το κάνει!) 24 ώρες τη μέρα, 365 μέρες το χρόνο και παρ’ όλα αυτά να μην σπαταλήσει τόσο νερό όσο κάποιος που τρέφεται με μια διατροφή βασισμένα στα ζωικά.

Δάση
Ανακυκλώνουμε χαρτί για να σώσουμε τα δέντρα (και ορθώς πράττουμε), αλλά η βασική αιτία για την καταστροφή δασικών εκτάσεων (συμπεριλαμβάνοντας και τα τροπικά δάση) είναι η αποψίλωση εκτάσεων για τη δημιουργία αγροτικών εκτάσεων ώστε να παραχθούν ζωοτροφές. Με την αποφυγή κατανάλωσης ζωικών σε ένα μόλις χρόνο μπορείς να σώσεις ένα ολόκληρο στρέμμα με δέντρα που ισοδυναμεί με εκατομμύρια κομμάτια χαρτιού.

Ρύπανση
Τα περιττώματα των ζώων προκαλούν επίσης πολλά προβλήματα. Στις ΗΠΑ μόνο, τα εκτρεφόμενα ζώα παράγουν 130 φορές περισσότερα περιττώματα από ότι όλος ο ανθρώπινος πληθυσμός. 40 τόνοι το δευτερόλεπτο!! Αυτά τα λήμματα ρυπαίνουν το νερό και τον αέρα και καταστρέφουν το έδαφος. Το πρόβλημα εντείνεται αν θυμηθούμε ότι περιέχουν διάφορες ουσίες όπως φάρμακα, αυξητικές ορμόνες, κτλ που δίνονται στα ζώα για να διατηρούνται υγιή(;) και για παραγωγή περισσότερου κρέατος.

Ωκεανοί
Οι θάλασσές μας κάποτε ξεχείλιζαν από ζωή. Φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και ψάρια ήταν άφθονα. Δυστυχώς, οι θαλάσσιοι πληθυσμοί κοντεύουν να εξαφανιστούν στα περισσότερα μέρη της γης. Η βιομηχανική αλιεία με τα τεράστια δίχτυα της ξύνει τα βάθη των ωκεανών και «ξεριζώνει» στο διάβα της όλες τις θαλάσσιες μορφές ζωής – χελώνες, δελφίνια, φώκιες.. δεν έχει σημασία. Οι βιομηχανικές καλλιέργειες ψαριών είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία νεκρών περιβαλλοντικά περιοχών. Τα απόβλητα των εκτροφείων καταστρέφουν το βυθό και τη ζωή που υπάρχει εκεί.


Με την επιλογή του βεγκανισμού (σε συνδυασμό με όλα όσα ανέφερα αρχικά) μπορούμε να χτίσουμε έναν κόσμο που ο αέρας είναι καθαρός, το νερό άφθονο και χωρίς ρύπανση και οι ωκεανοί βρίθουν από ζωή. Ένας κόσμος όπου οι εκτάσεις άγριας γης έχουν επιστραφεί στα ζώα και κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν πεινάει γιατί οι εκτάσεις γης που κάποτε έδιναν τροφή στα εκτρεφόμενα ζώα τώρα καλλιεργούνται για να τραφούν οι άνθρωποι. Ένας κόσμος όπου όλα τα έμβια όντα ζουν αρμονικά.

Όλοι είμαστε αλληλένδετοι. Ας ξεφύγουμε από το Matrix. Δεν είναι αργά για να βιώσουμε έναν κόσμο αρμονικής συμβίωσης.




Το άρθρο της Δήμητρας Ανδρίτσιου (μέλος της ομάδας μας) πρωτοδημοσιεύτηκε για το schooltime.gr
 
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα