Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Αδύναμο ανδρικό σπέρμα: Μια απρόσμενη αιτία


Η έλλειψη ή οι λίγες ώρες ύπνου θα μπορούσαν να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα των νέων ανδρών, μειώνοντας τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα μειώθηκε πάνω από το ένα τέταρτο στους άνδρες που δεν κοιμόντουσαν αρκετές ώρες τη νύχτα, επειδή ξενυχτούσαν, είχαν αϋπνία ή έκαναν διαταραγμένο ύπνο.
Είναι ανησυχητικό το γεγονός, ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη πως οι όρχεις των ανδρών αυτών συρρικνώνονται.

Η απώλεια ύπνου έχει στο παρελθόν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, καρκίνου του μαστού και καρδιακή νόσο.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το ιδανικό είναι να κοιμόμαστε τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι ενήλικες που κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν 36 % περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και 22 % μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι εκείνοι που κοιμόντουσαν επτά με οκτώ ώρες. Όμως οι αρνητικές επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου δεν περιορίζονται εκεί.
Ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια και οι ειδικοί φοβούνται πως η ανδρική γονιμότητα έχει πληγεί από την κακή διατροφή, τον τρόπο ζωής, ή ακόμα και τις χημικές ουσίες του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν οι άνδρες.
Η πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύεται στο «American Journal of Epidemiology», προσθέτει και έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της έλλειψης ύπνου.
Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Νότιας Δανίας, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανδρική γονιμότητα.
Οι επιστήμονες ρώτησαν περίπου 1.000 άνδρες στα τέλη της εφηβείας τους και γύρω στην ηλικία των είκοσι ετών για τις συνήθειες σχετικά με τον ύπνο τους. Επιπλέον, πήραν δείγματα σπέρματος για να ελέγξουν την ποιότητα του.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που πήγαιναν για ύπνο αργά, ξυπνούσαν πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας ή αντιμετώπιζαν δυσκολία να τους πάρει ο ύπνος, είχαν σπέρμα που ήταν 29% πιο αδύναμο σε σχέση με το σπέρμα όσων δεν είχαν κανένα πρόβλημα στον ύπνο τους.
H μελέτη έδειξε ακόμη ότι οι όρχεις τους ήταν σημαντικά μικρότεροι σε μέγεθος. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι σαφές γιατί η έλλειψη ύπνου προκαλεί τα προβλήματα αυτά στο ανδρικό σπέρμα.
Ωστόσο, τόνισαν ότι οι άνδρες που κοιμούνται λιγότερο τείνουν να κάνουν λιγότερο υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής τους, έχουν περισσότερα κιλά, πίνουν περισσότερο αλκοόλ και συνήθως είναι καπνιστές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.
Είναι επίσης πιθανό τα προβλήματα ύπνου να σχετίζονται με μειωμένα επίπεδα της τεστοστερόνης, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος, σύμφωνα με άλλη μελέτη.
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα