Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Σακχαρώδης διαβήτης: Μπορούμε να τον πολεμήσουμε!


Η κατάσταση με την… ασυμμάζευτη διατροφή μας και την έλλειψη άσκησης είναι ιδιαίτερα σοβαρή. Οι δύο αυτοί παράγοντες, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, έχουν συμβάλει στην αλματώδη εξάπλωση του σακχαρώδη διαβήτη, τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλον τον κόσμο. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε η ασθένεια να θεωρείται παγκόσμια επιδημία, συνοδευόμενη στις περισσότερες περιπτώσεις (80%) από παχυσαρκία. Ταυτόχρονα επισημαίνεται ότι στις επιπλοκές της νόσου ελλοχεύουν σοβαρές βλάβες για την υγεία, όπως στεφανιαία επεισόδια, εγκεφαλικά, διαβητική νευροπάθεια, διαβητική νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια και θρομβώσεις περιφερικών αρτηριών των άκρων.

Τραγικά τα νούμερα παγκοσμίως
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους και είναι συγκλονιστικά: Τέσσερα χρόνια πριν οι διαβητικοί υπολογίζεται ότι άγγιζαν τα 194 εκατομμύρια παγκοσμίως. Σήμερα φτάνουν τα 246 εκατομμύρια. Ο ρυθμός αύξησης είναι 3.600 νέοι διαγνωσμένοι διαβητικοί κάθε 24 ώρες. Ή αλλιώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ένας νέος διαγνωσμένος ασθενής με διαβήτη τύπου 2 κάθε 5 λεπτά. Το 25% των περιπτώσεων είναι παιδιά, γεγονός που συνδέεται άμεσα με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας.
Τραγικά τα νούμερα και στην Ελλάδα
Αφού ξεμπερδέψαμε με τον πόλεμο (Παγκόσμιο και Εμφύλιο) και τα συνεπακόλουθα δεινά του, ήρθε στη συνέχεια ο διαβήτης για να μας αφανίσει ύπουλα, αργά και πολυέξοδα. Τα τελευταία 30 χρόνια, όπως αναφέρουν οι επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα του διαβήτη στη χώρα μας τριπλασιάστηκε. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μέσα στα πέντε προηγούμενα χρόνια 330.000 άνθρωποι προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες διαβητικούς. Αν πάμε πιο πίσω, θα διαπιστώσουμε ότι όσο πιο παλιά – και πιο αγνά (σε τροφές) – τόσο καλύτερα: Το 1974 οι Έλληνες διαβητικοί ήταν 250.000, για να εκτοξευθούν στους 800.000 μέσα στις 3 τελευταίες δεκαετίες ευμάρειας.
Πάσχει ένας στους δέκα Έλληνες
Σύμφωνα όμως με τον Δρα Δημήτρη Τσουκαλά, διδάκτορα του Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II και ειδικό στα χρόνια νοσήματα και τις μεταβολικές διαταραχές (http://www.drtsoukalas.com/), ο αριθμός των διαβητικών στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο ένα εκατομμύριο! Με άλλα λόγια, ο διαβήτης είναι πλέον μια ασθένεια που πλήττει έναν στους δέκα Έλληνες, ενώ ένας στους τέσσερις ενηλίκους βρίσκεται σε προδιαβητικό στάδιο. Τι θα συμβεί λοιπόν τα επόμενα χρόνια, όταν οι διαβητικοί θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο; Μόνο αν προωθηθούν αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, χάσουμε βάρος και αυξήσουμε την σωματική μας δραστηριότητα θα αντιστρέψουμε αυτή τη τάση, υποστηρίζουν οι ειδικοί.
Τι είναι ο σακχαρώδης διαβήτης
Είναι μια πολυπαραγοντική διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών, με κύριο χαρακτηριστικό της τη χρόνια υπεργλυκαιμία, που συνοψίζεται στην κοινή φράση «Έχω ζάχαρο». Οι διαβητικοί αντιμετωπίζονται ιατρικά ως πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, ακόμα και αν δεν παρουσιάζουν τα ανάλογα συμπτώματα. Και αυτό γιατί ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιαγγειακά αίτια (οι στατιστικές δείχνουν ότι το 75-80% των ενήλικων διαβητικών πεθαίνει τελικά από έμφραγμα ή εγκεφαλικό). Δηλαδή διαβήτης και στεφανιαία νόσος θεωρούνται από τους γιατρούς ως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Όσο για τον διαβήτη τύπου 1, συνήθως εισβάλλει απότομα συνοδευόμενος από οξέα συμπτώματα (πολυουρία, πολυδιψία, πολυφαγία, απώλεια βάρους) και, όχι σπάνια, οδηγεί σε διαβητικό κώμα. Όταν οι τιμές του σακχάρου στο αίμα δεν μπορούν να ρυθμιστούν στα επιθυμητά επίπεδα μόνο με υγιεινή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους, τότε έρχεται η σειρά της φαρμακευτικής αγωγής, με τελευταίο χαρτί την ινσουλινοθεραπεία.
Δε φταίνε τα γονίδια
Σύμφωνα με τον ερευνητή ενδοκρινολόγο Ron Rosedale, ο διαβήτης δεν οφείλεται σε γενετικά αίτια (γονίδια), αφού το φαινόμενο παρουσιάστηκε μέσα στην ίδια γενιά. Σχετίζεται όμως με τη ριζική αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής που πραγματοποιήθηκε μέσα στην τελευταία 50ετία, όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Δρ. Τσουκαλάς. Δηλαδή καταναλώνουμε πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες και επεξεργασμένες τροφές γενικότερα, οι οποίες μας παρέχουν πολλές θερμίδες με χαμηλή όμως θρεπτική αξία. Παράλληλα, η σωματική μας κίνηση μειώθηκε και τα σώματά μας ήρθαν στα βιοχημικά τους όρια. Ξεφύγαμε από τις προδιαγραφές λειτουργίας του ανθρώπινου σώματος, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σοβαρές δυσλειτουργίες, όπως ο διαβήτης.
Φταίνε οι επεξεργασμένες τροφές
Όσο μεγαλύτερη επεξεργασία έχει υποστεί μια τροφή, τόσο γρηγορότερα απορροφάται από τον οργανισμό δημιουργώντας αναστάτωση και ανισορροπία στην παραγωγή των ορμονών (ινσουλίνη και λεπτίνη), που πασχίζουν να διαχειριστούν τα αποθέματα ενέργειας στο σώμα μας: Οι δύο ορμόνες παράγονται σε υψηλά επίπεδα προκαλώντας βλάβες, ιδιαίτερα στα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη στιγμή της διάγνωσης του διαβήτη το 50% των ασθενών έχει ήδη βλάβη στα στεφανιαία αγγεία, η οποία δεν προέρχεται από το σάκχαρο αλλά από τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης. Επιπλέον, με τα χρόνια το πάγκρεας κουράζεται, ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται στα σήματα της λεπτίνης και νομίζει ότι δεν έχουμε αποθέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα να μας σπρώχνει να φάμε όλο και περισσότερο. Επομένως ο διαβήτης δεν είναι απλά ένα πρόβλημα σακχάρου, αλλά υποκρύπτει μια σημαντική μεταβολική διαταραχή. Η συνολική βελτίωση της μεταβολικής εικόνας και της υγείας μας καθώς και η κάλυψη όλων των ελλείψεών μας σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία είναι ο μόνος τρόπος για να είμαστε υγιείς, σύμφωνα με τον Δρα Τσουκαλά.
Πώς θα θωρακιστούμε
Τα όπλα, σύμφωνα με τους γιατρούς, τα έχουμε και είναι απλά: Η μεσογειακή διατροφή και το καθημερινό ζωηρό περπάτημα για μισή ώρα είναι αρκετά για να προλάβουν και μάλιστα να αναστρέψουν την πορεία προς την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όπως έχει διαπιστωθεί, το 60% των υπέρβαρων ατόμων με προδιαβήτη δεν φτάνει τελικά να αναπτύξει διαβήτη, αν χάσει 5 – 7 κιλά. Επίσης, με τη βελτίωση της διατροφής και την άσκηση αποφεύγεται ή καθυστερεί η εμφάνιση επιπλοκών σε όσους ήδη πάσχουν από τη νόσο.


ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα