Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

NASA: «Κάτι παράξενο συμβαίνει με τον ήλιο»

«Κάτι παράξενο» συμβαίνει στον Ήλιο, προειδοποίησε η NASA, καθώς, παρόλο που φέτος έπρεπε να είναι η χρονιά που η ηλιακή δραστηριότητα έπρεπε να είναι...
στο «μέγιστο», μία νέα φωτογραφία του ήλιου αποκαλύπτει ότι η δραστηριότητά του είναι σχετικά χαμηλή.

NASA: «Κάτι παράξενο συμβαίνει με τον ήλιο»



«Οι αριθμοί των ηλιακών κηλίδων είναι πολύ χαμηλότεροι από τις αντίστοιχες τιμές που είχαν το 2011 και οι ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις είναι σπάνιες», αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η διαστημική υπηρεσία.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία τραβήχτηκε στις 28 Φεβρουαρίου από το Helioseismic and Magnetic Imager (HMI) της NASA και απεικονίζει την πλευρά της επιφάνειας του ήλιου που κοιτάζει προς τη Γη.

Εξετάζοντάς την, οι επιστήμονες παρατήρησαν μόνο μερικές μικρές κηλίδες επάνω στην – κατά τα άλλα – καθαρή επιφάνεια του ήλιου, η οποία, κατά τη διάρκεια της αιχμής της ηλιακής δραστηριότητας είναι, συνήθως, γεμάτη με πολλές κηλίδες.

Οι ειδικοί παραδέχονται, ότι αυτή η προφανής έλλειψη ηλιακής δραστηριότητας τους προβληματίζει ιδιαίτερα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν η NASA έκανε λάθος.

Ωστόσο, ο ηλιακός φυσικός Ντιν Πέσνελ, από το Goddard Space Flight Center της NASA, πιστεύει ότι υπάρχει μια διαφορετική εξήγηση. «Αυτό είναι όντως το ηλιακό μέγιστο», λέει. «Ωστόσο, φαίνεται διαφορετικό από αυτό που περιμέναμε, επειδή έχει διπλή κορύφωση. Τα δύο τελευταία ηλιακά μέγιστα, γύρω στο 1989 και το 2001, επίσης κορυφώθηκαν δύο φορές».

Η ηλιακή δραστηριότητα αυξήθηκε, μετά μειώθηκε και, στη συνέχεια, αυξήθηκε και πάλι, εκτελώντας έναν μίνι-κύκλο, ο οποίος διήρκεσε περίπου δύο χρόνια, εξήγησε ο Πέσνελ. Σύμφωνα με τα όσα πιστεύει ο ίδιος, το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να συμβαίνει και τώρα, καθώς οι ηλιακές κηλίδες αυξήθηκαν ραγδαία το 2011 και μειώθηκαν απότομα το 2012.

Ο Πέσνελ, μάλιστα, αναμένει η ηλιακή δραστηριότητα να ανακάμψει το 2013, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπορώ να πω με σιγουριά ότι η δραστηριότητα του ήλιου θα αυξηθεί και πάλι το 2013 και, ενδεχομένως, και μέσα στο 2014».






ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα