Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μπορεί ο νους να αποκαλύψει μια ποιότητα αθωότητας;


       



Όσο ο νους είναι γεμάτος με γνώσεις, εμπειρίες και μνήμες δεν είναι αληθινά αθώος και απλός. Για να έχει κανείς άμεση επίγνωση, η λεκτικοποίηση σε όποια μορφή και κάθε συνταύτιση με τη λέξη και με τη μνήμη, πρέπει ολοκληρωτικά να σταματήσει .

Αισθανόμαστε ποτέ κάτι άμεσα; 

Συνήθως όχι, αλλά μέσα από τα χρωματισμένα γυαλιά των σκέψεων, των πεποιθήσεων, των ονειροπολήσεων, των ευμετάβλητων διαθέσεων και των προηγούμενων αντιλήψεων. Στην πραγματικότητα ο νους αντί να βλέπει ( να προσλαμβάνει πληροφορίες) προβάλλει εικόνες κατασκευασμένες από ένα μείγμα εξωτερικών ερεθισμάτων και εσωτερικής επεξεργασίας. Κοιτάζουμε ποτέ ένα δέντρο, τη θάλασσα, τον ουρανό ένα πρόσωπο, χωρίς να σχηματίσουμε λέξεις, χωρίς να σχολιάζουμε και να συγκρίνουμε; Όσο περισσότερες οι προβολές, τόσο πιο υποκειμενική η αντίληψη του υπαρκτού, μέχρι την απόλυτη διαστρέβλωσή του. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι <<ο καθένας ζει στον κόσμο του>>, δηλαδή σ'ένα ονειρικό κόσμο παραισθήσεων τόσο ατομικών, όσο και συλλογικών. Οι συλλογικές ονειροφαντασίες είναι πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτές, γιατί προβάλλονται και επιβάλλονται ως "η πραγματικότητα". 


magrit5.jpg
3.jpg












Γιατί γεμίζουμε συνεχώς τον νου με προκατασκευασμένες 

αντιλήψεις και σκέψεις; 


Ένας νους εγωκεντρικός, όσο έξυπνος και πολυμαθής, είναι στενός και ρηχός με συνέπεια να ζει μια μονότονη και επιφανειακή ζωή. Για να ξεφύγει από την μιζέρια του αναζητεί περισσότερες διανοητικές εμπειρίες. Όλες όμως οι εμπειρίες που αναζητά κινούνται στο ίδιο επίπεδο του γνωστού και του παλαιού, που απλά διανθίζεται και εξωραΐζεται.
εγωκεντρικός νους.........................ζωή ρηχή..........................επιθυμία για περισσότερες ερεθιστικές εμπειρίες 


Πως μπορεί κανείς να γίνει απλός στο νου ; 


Το να Είσαι απλός και το να γίνεις απλός είναι δύο τελείως διαφορετικές πορείες, που οδηγούν σε αντίθετη κατεύθυνση! Μόνο όταν τελειώσει η επιθυμία του γίγνεσθαι υπάρχει η δράση του Είναι. Δεν υπάρχει απλότητα όταν ο νους ασχολείται με την αναζήτηση μεθόδου για να γίνει απλός!
Ο νους είναι προϊόν του χρόνου, όπως ακριβώς η σκέψη είναι το αποτέλεσμά του. Η σκέψη που προσπαθεί να ελευθερώσει τον εαυτό της από το χρόνο δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να ενισχύει τη σκλαβιά της στο δίχτυ του χρόνου. Η συνειδητοποίηση του σφάλματος αυτής της προσέγγισης ισοδυναμεί με απελευθέρωση από την παγίδα της. Γνωρίζουμε το πραγματικά άμεσα , χωρίς προσπάθεια και τεχνικές. Ο στοχασμός είναι απλά το άδειασμα του νου, ακόμη και από τον ίδιο τον στοχαστή... Στην απλότητα η συνειδητοποίηση προηγείται της λεκτικοποίησης . Όταν θα έχουμε την συνείδηση του πράγματος θα βρούμε και τις κατάλληλες εκφράσεις. Σε αντίθετη περίπτωση κινούμαστε μέσα στο χώρο των ειδώλων. Ούτε η λέξη "ψωμί" ούτε η φωτογραφία μιας φέτας ψωμιού είναι αληθινά το ψωμί, που μπορεί να μας θρέψει, αλλά μια συμβολική αναπαράσταση. Το πλέγμα των συμβατικών απεικονίσεων συνθέτει το συνολικό Matrix μέσα στο οποίο ζούμε : οι σκιές στο βάθος του σπηλαίου του Πλάτωνα, η "Maya" των ινδουϊστών.
Η άμεση κατανόηση συνοδεύεται από την άμεση δράση χωρίς διαχωριστικό διάστημα, χωρίς την παρέμβαση των σκέψεων.

alice 2.jpg




Kάποτε η Αλίκη εισχώρισε μέσα στον καθρέφτη για να ανακαλύψει τον κόσμο ανάποδα


Σήμερα θα της έφτανε να κοιτάξει έξω από το παράθυρο
ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα